Άγγελος Συρίγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άγγελος Συρίγος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Άγγελος Συρίγος (Ελληνικά)
Γέννηση 1966
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσα Ελληνικά
Ομιλούμενες γλώσσες Αγγλικά
Γαλλικά
Σπουδές Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα διδάσκων πανεπιστημίου
Εργοδότης Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Άγγελος (Ευάγγελος) Συρίγος είναι νομικός και αν. καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο [1]. Τον Ιανουάριο του 2019 ανακοινώθηκε ότι κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Α΄Αθηνών.

Βιογραφικά στοιχεία

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από τις Κυκλάδες και τη Μικρά Ασία και από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από τη Μεσσηνία [2]. Μαθήτευσε στο 70ο Δημοτικό Σχολείο στην Αθήνα στην περιοχή της Ακρόπολης [3] και στο Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών στην Πλάκα. Αποφοίτησε το 1988 από το νομικό τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών . Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία όπου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1994. Θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Νομική και Διπλωματία στο Αιγαίο» [Law and Diplomacy and the Aegean Maritime Zones][4].

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1993-94 εργάσθηκε στο Lauterpacht Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ [5] και ήταν Research Associate του κολλεγίου Corpus Christi του ιδίου Πανεπιστημίου.[6] Από το 2002 διδάσκει διεθνές δίκαιο και εξωτερική πολιτική στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου [7]. Από το 2016 κατέχει τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή. [ΦΕΚ Γ΄ 1114/3 Νοεμβρίου 2016].

Επαγγελματική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργάσθηκε ως Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (1999-2002). Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Απρίλιος 2015). Το όνομά του συνδέθηκε με τον Κώδικα Μετανάστευσης (Ν. 4251/2014) [8] που κωδικοποίησε διάσπαρτους νόμους και διατάγματα, απλοποίησε τις διαδικασίες και αντιμετώπισε τα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρχαν έως τότε με τις άδειες διαμονής των νομίμων μεταναστών.[9] Επίσης ήταν ο συντάκτης του Νόμου 4281/2014 που όρισε αυστηρούς κανόνες δημοσιότητας ως προς τα οικονομικά των κομμάτων (νόμος για το πολιτικό χρήμα)[10]. Αντιμετώπισε με επιτυχία [11] τη διαμαρτυρία Σύριων προσφύγων που είχαν καταλάβει επί 23 ημέρες τμήμα της Πλατείας Συντάγματος. Παρά την υποστήριξη της διαμαρτυρίας από ομάδες “αλληλέγγυων” [12], η συντριπτική πλειοψηφία των Σύριων πείσθηκαν με ειρηνικό τρόπο να εγκαταλείψουν την πλατεία και να υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο [13]. Για τη στάση του αυτή στοχοποιήθηκε από τους “αλληλέγγυους” [14]. Είχε επισημάνει από τον Μάρτιο του 2015 την “άκρως ανησυχητική αύξηση” των ροών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα [15] λόγω των λάθος μηνυμάτων που έστελνε η κυβέρνηση [16]. • Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) (Σεπτέμβριος 2009-Νοέμβριος 2011). Δημιούργησε το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Κατασκευών Κεραιών (ΣΗΛΥΑ) [17] με το οποίο μπήκε σε τάξη το πρόβλημα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Παραιτήθηκε από τη θέση [18] διαμαρτυρόμενος για την αδράνεια που είχε επιδείξει το αρμόδιο υπουργείο στις προτάσεις της ΕΕΤΤ σε μία σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως στην ψηφιακή τηλεόραση, στο ψηφιακό μέρισμα, στην αδειοδότηση κεραιών και στα πάρκα κεραιών [19] . • Ειδικός γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαιδεύσεως στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Οκτώβριος 2007-Ιανουάριος 2009). • Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (2005-2008) [1] • Επιστημονικός σύμβουλος επί ελληνοτουρκικών θεμάτων στο Υπουργείο των Εξωτερικών (1999-2001) καθώς και επί θεμάτων σχετικών με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και την εμπορία ανθρώπων (2004-2005).

Το περιστατικό με την επίθεση στο Πάντειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Φεβρουαρίου 2017 ο Συρίγος υπέδειξε σε έναν νεαρό που έγραψε με σπρέι έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο να μην καταστρέφει την περιουσία του δημοσίου πανεπιστημίου. Σχεδόν αμέσως δέχθηκε επίθεση από τον ίδιο και δύο άλλους νεαρούς εξωπανεπιστημιακούς εξαιτίας της οποίας κατέληξε στο Ασκληπιείο της Βούλας όπου του έγιναν έξι ράμματα στο κεφάλι [20]. Παρά τον τραυματισμό του και με τη βοήθεια των παρευρισκόμενων φοιτητών, κατόρθωσε να συγκρατήσει έναν από τους εξωπανεπιστημιακούς που του επιτέθηκαν, ο οποίος παραδόθηκε στη συνέχεια στην αστυνομία, η οποία έφτασε με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μίας ώρας [21]. Επίσης οι φοιτητές κατέγραψαν τα στοιχεία κυκλοφορίας της μοτοσυκλέτας με την οποία διέφυγε ο δεύτερος από τους τρεις νεαρούς. Ο πρώτος νεαρός δικάστηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλακής με αναστολή για επικίνδυνη σωματική βλάβη [22]. Ο δεύτερος νεαρός καταδικάσθηκε σε 18 μήνες φυλακή χωρίς αναστολή, «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της υπόθεσης και της φύσης του κατηγορουμένου” [23]. Κανένας εξ αυτών δεν ήταν φοιτητής του Παντείου. Ήταν η πρώτη φορά που δράστες βίαιου περιστατικού σε πανεπιστημιακό χώρο συνελήφθησαν επί τόπου, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και καταδικάσθηκαν. Για τη στάση του ο Συρίγος δέχθηκε ευθείες απειλές κατά της ζωής του. Την ώρα που ο Συρίγος παρέδιδε τον έναν από τους εξωπανεπιστημιακούς στην αστυνομία εκείνος του είπε να αναφέρει ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι που δέχθηκε κατά την επίθεση οφείλονταν σε πτώση του στο πεζοδρόμιο. Σε άλλη περίπτωση του είπε ότι αυτός και οι φίλοι του “θα του έκαναν τη ζωή μαύρη” [24]. Ταυτόχρονα το περιστατικό είχε αντίκτυπο σε όλη την χώρα καθώς πυροδότησε για πρώτη φορά θεσμική αντίδραση πανεπιστημιακών, φοιτητών αλλά και πολιτικών δυνάμεων για το αυτονόητο στα πανεπιστήμια.

Αφίσα κατά του Συρίγου στον χώρο του Παντείου

Επί μήνες ετερόκλητες περιθωριακές ομάδες αναρχικών προσπάθησαν να εκφοβίσουν τον Συρίγο. Τον αναζήτησαν στο Πάντειο [25] και σε άλλες εκδηλώσεις [26],[27], εισέβαλαν με ρόπαλα και κράνη στην αίθουσα που έκανε μάθημα [28] κι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους εναντίον του ιδίου και των φοιτητών του. Οι τελευταίοι πρωτοστάτησαν επανειλημμένως στην προστασία του Συρίγου. Ο Συρίγος ευχαρίστησε τους φοιτητές του για τη στάση τους [29],γεγονός που ενόχλησε τους αναρχικούς που τους χαρακτήρισαν «φυτά» και «καριερίστες» [30] . Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, τοιχοκολλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας (κυρίως στα Εξάρχεια) και σε πανεπιστημιακές σχολές, αφίσες που είχαν τη φωτογραφία του Συρίγου με την επισήμανση με μεγάλα γράμματα: «ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ» και κατέληγαν σε απειλές εναντίον του.

Σύνθημα κατά του Συρίγου και των φοιτητών του, σε τοίχο του Παντείου

Η πρωτοφανής ενέργεια της ουσιαστικής επικήρυξης Συρίγου από την «αστυνομία των Εξαρχείων» [31] με την «κυκλοφορία αφίσας δίκην ρωμαϊκών προγραφών” [32] συνοδευόμενη από φωτογραφία συνάντησε καθολική κατακραυγή και άνθρωποι όλων των πολιτικών χώρων εξέφρασαν την οργή τους. [33][34][35][36][37] , [38][39][40][41]. Ο Συρίγος είπε ότι «το θέμα πλέον δεν είναι μόνον η ελευθερία του λόγου στα Πανεπιστήμια αλλά τι κοινωνία θέλουμε» [42].

Σύνθημα κατά του Συρίγου

Οι έντονες αντιδράσεις έφθασαν έως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δέχθηκε τον Συρίγο και καταδίκασε «απερίφραστα τις εναντίον του επιθέσεις από φασιστοειδή υποκείμενα που στρέφονται ευθέως εναντίον των ακαδημαϊκών ελευθεριών» [43]. Η Εισαγγελία Αθηνών παρενέβη αυτεπαγγέλτως, προκειμένου να γίνει έρευνα με αντικείμενο αν έχει τελεστεί το αδίκημα της προτροπής σε αξιόποινες πράξεις [44] .


Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδες αναρχικών έχουν χαρακτηρίσει τον Συρίγο φασίστα επειδή αρθρογραφεί και ασχολείται με την Τουρκία, το Κυπριακό, τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό [45] . Τον κατηγόρησαν επίσης ότι υπήρξε μέλος του Δικτύου 21, το οποίο έχει κλείσει από το 2001[46] . Επίσης ότι με τις αναλύσεις του συντηρεί θέματα όπως το «μεταναστευτικό πρόβλημα» [47] . Η επίμαχη αφίσα με τη φωτογραφία και τις απειλές κατά του Συρίγου και κυρίως οι κατηγορίες ότι ο Συρίγος αρθρογραφεί κατά του καθεστώτος Ερντογάν, θύμισαν ανάλογες αφίσες που είχαν τοιχοκολληθεί στο παρελθόν [48] και υιοθετούσαν «την πιο χονδροκομμένη μορφή προπαγάνδας της ισλαμοφασιστικής Τουρκίας του Ερντογάν» [49] . Όλα αυτά έφεραν στο φως το ζήτημα της διείσδυσης πρακτόρων της Τουρκίας σε αναρχικές ομάδες στα Εξάρχεια [50] .

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει γράψει πολλά άρθρα για το διεθνές δίκαιο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έχει εκδώσει τρεις μονογραφίες: • το 1998 το βιβλίο The status of the Aegean Sea according to international law [51] • το 2006 το βιβλίο Σχέδιο Ανάν, κληρονομιές του παρελθόντος και προοπτικές του μέλλοντος [52] • το 2015 το βιβλίο Ελληνοτουρκικές σχέσεις [53] . Το βιβλίο καλύπτει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από 1922 μέχρι το 2015. Έχει χαρακτηρισθεί βιβλίο αναφοράς (Αθανασόπουλος Άγγελος, «Η εξημέρωση του θηρίου», Το Βήμα, 3 Μαΐου 2015), συγγραφικό κατόρθωμα και το πιο πλήρες βιβλίο για το θέμα (ΑΠΕ/ΜΠΕ Η ακτινογραφία των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 1922 μέχρι σήμερα σε ένα βιβλίο- εγκυκλοπαίδεια, Item Number: 15658871, 24 Αυγούστου 2015) , και η πιο τεκμηριωμένη ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων [Κλάψης, Αντώνης, «Το μωσαϊκό των ελληνοτουρκικών-η πληρέστερη και πιο τεκμηριωμένη ιστορία σε 900 σελίδες», [54] .Τον Ιανουάριο του 2019 εξέδωσε μαζί με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου [55] , καθηγητή  της ιστορίας του μεταπολεμικού κόσμου στο ΕΚΠΑ, το βιβλίο «Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό Ζήτημα» [56] το οποίο έκανε 5 ανατυπώσεις σε δύο εβδομάδες.

Κοινωνική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Συρίγος είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς [57] , που ανήκει στο διεθνές δίκτυο της Transparency International και έχει ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις σχέσεις κράτους πολίτη. Την περίοδο 2016-17 διετέλεσε πρόεδρος της οργάνωσης ενώ από το 2017 ήταν αντιπρόεδρος [58], θέση από την οποία παραιτήθηκε για λόγους δεοντολογίας μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ως βουλευτή με τη ΝΔ στην Α΄ Αθηνών. Από το 2015 είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης [59] με έδρα την Ξάνθη, που ίδρυσε η Βιργινία Τσουδερού [60]

Διακρίσεις-Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με το θέμα της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας (1994-96) τιμήθηκε - με Έπαινο από το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και - με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών - Πάντειο Πανεπιστήμιο - syrigos el». deps.panteion.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 2. kgazoulis (2018-04-04). «Άγγελος Συρίγος: Θα οξυνθούν σύντομα τα πράγματα στην Κύπρο». Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 3. «Log into Facebook». Facebook (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 4. Συρίγος, Ευάγγελος (1993) (στα αγγλικά). Law and diplomacy and the aegean maritime zones. United Kingdom. University of Bristol. Faculty of Law. http://hdl.handle.net/10442/hedi/12768. 
 5. «About the Centre | Lauterpacht Centrefor International Law». www.lcil.cam.ac.uk. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 6. «Corpus Christi College University of Cambridge». Corpus Christi College University of Cambridge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2019-01-14. 
 7. «Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών - Πάντειο Πανεπιστήμιο - Αρχική». deps.panteion.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-14. 
 8. «Επικαιροποιημένος Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης – Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης». www.minadmin.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 9. in.gr (2013-10-14). «Τι προβλέπει ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας». in.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 10. «Την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, ΑΠΕ-ΜΠΕ | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 11. ap_admin (2014-12-03). «ΥΠΕΣ: Ενημερωτικό κείμενο για διαδικασίες χορήγησης πολιτικού ασύλου θα διανείμει σήμερα στους Σύριους πρόσφυγες». Aftodioikisi.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 12. «Συρίγος: Παράνομα κυκλώματα και ακραίες πολιτικές ομάδες εκμεταλλεύονται τους Σύριους πρόσφυγες | Star.gr». www.star.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 13. Paraskhnio (2014-12-12). «Αποχωρούν από το Σύνταγμα οι Σύριοι πρόσφυγες». Paraskhnio.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 14. «Ποιοι είναι οι «αλληλέγγυοι» που ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες». Newsbeast.gr. 2016-04-11. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 15. «Αποψη: Οκτώ απαντήσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ* | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 16. «Αποψη: Ακροατήρια και μηνύματα, ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ* | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 17. «Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων Κεραιών». spectrum.eett.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 18. «Παραίτηση Αγγ. Συρίγου από την αντιπροεδρία της ΕΕΤΤ». ProtoThema. 2011-08-25. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 19. «Η αλήθεια για την ψηφιακή τηλεόραση, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής - Enimerosi24». Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 20. «Μία σύλληψη για τον ξυλοδαρμό του Αγγελου Συρίγου - τι λέει ο ίδιος στην «Κ», του Γιάννη Σουλιώτη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 21. «Επίθεση κατά Αγγελου Συρίγου στο Πάντειο, του Γιάννη Σουλιώτη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 22. «Φυλάκιση ενός έτους με αναστολή στον φοιτητή που επιτέθηκε στον Αγγελο Συρίγο, της Ιωάννας Μάνδρου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 23. «Δεύτερη καταδίκη για τον ξυλοδαρμό Συρίγου στο Πάντειο: 18 μήνες σε φοιτητή της Φιλοσοφικής, της Ιωάννας Μάνδρου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 24. «Θρασύτατοι οι νεαροί που επιτέθηκαν στον καθηγητή Συρίγο! «Θα σου κάνουμε τη ζωή μαύρη», του είπαν | Star.gr». www.star.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 25. «Θρασύτατη εισβολή σε αμφιθέατρο, του Απόστολου Λακασά | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 26. «Εισβολή σε εκδήλωση στα Γιάννενα - Στόχος ο ομιλητής, καθηγητής Αγγελος Συρίγος, του Απόστολου Λακασά | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 27. «Εισβολή αντιεξουσιαστών σε αίθουσα που δίδασκε ο Αγγελος Συρίγος | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 28. Ελευθεριακές Αντιφασιστικές Εκδρομές, Παρέμβαση στο μάθημα του Συρίγου την Παρασκευή 3/3, https://www.youtube.com/watch?v=-xY5hbAJQXA, ανακτήθηκε στις 2019-01-11 
 29. «Νέο περιστατικό επίθεσης αντιεξουσιαστών στον καθηγητή Συρίγο την ώρα του μαθήματος». thepressroom.gr. 2017-03-11. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 30. «Ενάντια στους καθηγητές και τα φυτά τους» (PDF). epp.espivblogs.net. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 31. ««Επικηρύσσοντας» έναν πανεπιστημιακό | Λίλα Σταμπούλογλου». Protagon.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 32. «panteion.gr - ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ». www.panteion.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 33. «Η ΠΟΣΔΕΠ για τις απειλές εναντίον του Καθηγητή Άγγελου Συρίγου». esos.gr. 2017-10-05. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 34. iefimerida.gr (2017-10-03). «Αναρχικοί στοχοποιούν τον καθηγητή Συρίγο -Γέμισε με αφίσες η Αθήνα [εικόνα]». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 35. «Απαράδεκτο: Στοχοποιούν με αφίσες «αυτός είναι ο φασίστας» καθηγητή του Παντείου». ProtoThema. 2017-10-03. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 36. «Μετά το ξύλο οι «αφισοκολλητές» του Παντείου «επικηρύσσουν» τον Αγγελο Συρίγο». Protagon.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 37. Αβδελίδη, Πηνελόπη (2017-10-05). «Απόψεις | Η Στοχοποίηση του Καθηγητή Άγγελου Συρίγου». MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 38. «Διώξτε τον φασισμό από τα πανεπιστήμια. Γελοιοποιείστε!». Liberal.gr. 01-12-2017T22:02:00Z. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |ημερομηνία= (βοήθεια)
 39. «Τρόμος». ΤΑ ΝΕΑ. 2017-10-06. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 40. «Τα ανθυγιεινά και τα επικίνδυνα». Η Εφημερίδα των Συντακτών. 2017-10-18. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 41. «Αγγελος Συρίγος: Ρουτίνα, του Μιχάλη Τσιντσίνη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 42. «Αγγελος Συρίγος: «Τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ» | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 43. «Στήριξη του Παυλόπουλου στον Συρίγο | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 44. «Παρέμβαση εισαγγελέα για τη στοχοποίηση Συρίγου, της Ιωάννας Μάνδρου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 45. «[Γιάννινα]Αφίσα για Συρίγο». Athens Indymedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 46. User, Super. «[Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση] Άγγελος Συρίγος: ένας επικίνδυνος εκφραστής του ελληνικού επεκτατισμού - elaliberta.gr». www.elaliberta.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 47. «Οι αποστειρωμένες αίθουσες στειρώνουν συνειδήσεις» (PDF). epp.espivblogs.net. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 48. «Το θέμα με τις φιλοτουρκικές αφίσες στην Αθήνα στον Antenna». https://www.militaire.gr/το-θέμα-με-τις-φιλοτουρκικές-αφίσες-στ/. 
 49. Μουντεάν, Γεώργιος-Μάρκελλος. Το θέμα της σταύρωσης στην Ευρωπαϊκή ζωγραφική του 20ού αιώνα. National Documentation Centre. http://dx.doi.org/10.12681/eadd/21412. 
 50. Kalenteridis, Savvas (2017-10-11). «Στοιχεία φωτιά «καίνε» τις αντιφασιστικές οργανώσεις: Τις συνδέουν με την τουρκική ΜΙΤ - Η απάντηση μιας αντιφασιστικής οργάνωσης». Στοιχεία φωτιά «καίνε» τις αντιφασιστικές οργανώσεις. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 51. Syrigos, Angelos. Book: The status of the Aegean Sea according to international law. https://www.academia.edu/768645/Book_The_status_of_the_Aegean_Sea_according_to_international_law. 
 52. «Σχέδιο Ανάν - Εκδόσεις Πατάκη». www.patakis.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 53. «Ελληνοτουρκικές σχέσεις - Εκδόσεις Πατάκη». www.patakis.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 54. «Το μωσαϊκό των ελληνοτουρκικών, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΨΗΣ * | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 55. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΕΥΑΝΘΗΣ. «ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ». 
 56. http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=750595.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 57. «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς». Βικιπαίδεια. 2018-02-21. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82_%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1_-_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%82&oldid=6885570. 
 58. «Διοικητικό Συμβούλιο». ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΕΛΛΑΣ. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 59. «Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης - Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης». www.fthrace.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-11. 
 60. «Βιργινία Τσουδερού». Βικιπαίδεια. 2018-08-30. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%92%CE%B9%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D&oldid=7194109.