Νότης Μηταράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης
Νότης Μηταράκης 02.jpg
Ο Νότης Μηταράκης, 17 Απριλίου 2012
Βουλευτής Χίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
25 Ιανουαρίου 2015 – Σήμερα
Τομεάρχης Ναυτιλίας & Αιγαίου ΝΔ
Περίοδος
18 Μαρτίου 2015 – 21 Ιανουαρίου 2016
Υφυπουργός Ανάπτυξης και
Ανταγωνιστικότητας Ελλάδας
Περίοδος
21 Ιουνίου 2012 – 28 Ιανουαρίου 2015
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Βουλευτής Α΄ Αθηνών του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
6 Μαΐου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2014
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση
Αθήνα
Εθνικότητα Flag of Greece.svgΕλληνική
Υπηκοότητα Ελλάδα
Πολιτικό κόμμα Νέα Δημοκρατία
Σύζυγος Μαρία Δουρίδα
Παιδιά 1 κόρη
Σπουδές Οικονομικά
Επάγγελμα Οικονομικός Αναλυτής
Βραβεύσεις Καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη (Thomson Extel Survey) 2005
Θρήσκευμα Χριστιανός ορθόδοξος
Ιστοσελίδα mitarakis.gr

Ο Νότης Μηταράκης είναι Έλληνας, Οικονομικός Αναλυτής, βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Οικογένεια και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νότης Μηταράκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Ο πατέρας του προέρχεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τη Χίο και η μητέρα του από τη Λαμία. Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό, Μαρία Δουρίδα, με την οποία έχουν μια κόρη.

Κατάγεται από την Οικογένεια Μπενάκη. Ο πατέρας του, Αντώνης Μηταράκης, αδερφός του Έλληνα ζωγράφου, Γιάννη Μηταράκη, είναι δισέγγονος της Μερόπης Μπενάκη, αδερφής του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Είναι κάτοχος ακαδημαϊκών τίτλων από το INSEAD (MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSc Βιομηχανικές Σχέσεις) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (BSc Διοίκηση Επιχειρήσεων). Επίσης είναι Εταίρος (Fellow) του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Οικονομικού Αναλυτή (Chartered Financial Analyst - CFA).

Επαγγελματική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολούθησε πολυετή διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία στον Ιδιωτικό Τομέα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Tο 2003 συνέχισε την καριέρα του στη Fidelity International ως Οικονομικός Αναλυτής και μετέπειτα ως Διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεύτηκε το 2005 ως καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη (Thomson Extel Survey)[1]. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας[2] και μέλος του Δ.Σ. της Βρετανικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Οικονομικών Αναλυτών[3][4][5][6]. Τιμήθηκε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου & τον Α.Ταξιάρχη του Αποστόλου & Ευαγγελιστού Μάρκου (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) υπό της Α.Θ.Μ. του Πάπα & Πατριάρχου Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄[εκκρεμεί παραπομπή].

Πολιτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010, ο Νότης Μηταράκης επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος και σημερινό Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Το 2011, εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και ορίστηκε Τακτικό Μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP). Εξελέγη Βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του ίδιου έτους. Στις 21 Ιουνίου 2012 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στις 30 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ορίστηκε Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Εξωστρέφειας.

Την περίοδο 2012 - 2015, διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Παράλληλα ορίσθηκε Αναπληρωτής Διοικητής στα Συμβούλια Διοικητών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και Διοικητής στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Παρευξείνιας Συνεργασίας (BSTDB). Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (Α΄ Εξάμηνο 2014), κατείχε τη θέση του Προέδρου[7] του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το Μάρτιο του 2015 έως και τον Ιανουάριο του 2016 διετέλεσε Τομεάρχης Ναυτιλίας & Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της 16ης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, αποτέλεσε μέλος της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Βουλή των Ελλήνων.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015, ο Νότης Μηταράκης εξελέξη Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ την τρέχουσα (17η) Κοινοβουλευτική Περίοδο, είναι μέλος της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, μέλος της Υποεπιτροπής Υδάτινων Πόρων, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος - Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας Ελλάδος - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ελλάδος - Πολωνίας.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Tvxs ο Μηταράκης ήταν ένα από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που επί κυβέρνησης Σαμαρά είχαν ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων την τοποθέτηση γνωστών τους σε κρατικές θέσεις.[8]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]