Νότης Μηταράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης
Ο Νότης Μηταράκης, 17 Απριλίου 2012
Ο Νότης Μηταράκης, 17 Απριλίου 2012
Βουλευτής Χίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
25 Ιανουαρίου 2015 – Σήμερα
Τομεάρχης Ναυτιλίας & Αιγαίου ΝΔ
Περίοδος
18 Μαρτίου 2015 – Σήμερα
Υφυπουργός Ανάπτυξης και
Ανταγωνιστικότητας Ελλάδας
Περίοδος
21 Ιουνίου 2012 – 28 Ιανουαρίου 2015
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Βουλευτής Α΄ Αθηνών του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
6 Μαΐου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2014
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 7 Οκτωβρίου 1972 (1972-10-07) (42 ετών)
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Εθνικότητα Flag of Greece.svgΕλληνική
Πολιτικό Κόμμα Νέα Δημοκρατία
Σύζυγος Μαρία Δουρίδα
Παιδιά 1 κόρη
Σπουδές Οικονομικά
Επάγγελμα Οικονομικός Αναλυτής
Βραβεύσεις Καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη (Thomson Extel Survey) 2005
Θρήσκευμα Χριστιανός ορθόδοξος
Ιστοσελίδα mitarakis.gr

Ο Νότης Μηταράκης είναι Έλληνας, Οικονομικός Αναλυτής, βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Τομεάρχης Ναυτιλίας & Αιγαίου, πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νότης Μηταράκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Ο πατέρας του προέρχεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τη Χίο και η μητέρα του από τη Λαμία. Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό, Μαρία Δουρίδα, με την οποία έχουν μια κόρη.

Κατάγεται από την Οικογένεια Μπενάκη. Ο πατέρας του, Αντώνης Μηταράκης, αδερφός του Έλληνα ζωγράφου, Γιάννη Μηταράκη, είναι δισέγγονος της Μερόπης Μπενάκη, αδερφής του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι κάτοχος ακαδημαϊκών τίτλων από το INSEAD (MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSc Βιομηχανικές Σχέσεις) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (BSc Διοίκηση Επιχειρήσεων). Επίσης είναι Εταίρος (Fellow) του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Οικονομικού Αναλυτή (Chartered Financial Analyst - CFA).

Επαγγελματική Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολούθησε πολυετή διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία στον Ιδιωτικό Τομέα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Tο 2003 συνέχισε την καριέρα του στη Fidelity International ως Οικονομικός Αναλυτής και μετέπειτα ως Διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεύτηκε το 2005 ως καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη (Thomson Extel Survey)[εκκρεμεί παραπομπή]. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας και μέλος του Δ.Σ. της Βρετανικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Οικονομικών Αναλυτών.Τιμήθηκε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου & τον Α.Ταξιάρχη του Αποστόλου & Ευαγγελιστού Μάρκου (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) υπό της Α.Θ.Μ. του Πάπα & Πατριάρχου Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄[εκκρεμεί παραπομπή].

Πολιτική Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010, ο Νότης Μηταράκης επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος και σημερινό Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Το 2011, εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και ορίστηκε Τακτικό Μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP). Εξελέγη Βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του ίδιου έτους. Στις 21 Ιουνίου 2012 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στις 30 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ορίστηκε Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Εξωστρέφειας.

Την περίοδο 2012 - 2015, διατέλεσε ως Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων την περίοδο 2012 - 2015. Παράλληλα ορίσθηκε Αναπληρωτής Διοικητής στα Συμβούλια Διοικητών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και Διοικητής στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Παρευξείνιας Συνεργασίας (BSTDB). Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (Α΄ Εξάμηνο 2014), κατείχε τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο Νότης Μηταράκης εξελέξη Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, τον Μάρτιο του 2015 εξελέξη Τομεάρχης Ναυτιλίας & Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αποτελεί μέλος της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Βουλή των Ελλήνων.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]