Χαράλαμπος Αθανασίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χαράλαμπος Αθανασίου
Dikaiosini.jpg
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελλάδας
Περίοδος
24 Ιουνίου 2013 – 27 Ιανουαρίου 2015
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Προκάτοχος Αντώνης Ρουπακιώτης
Διάδοχος Νίκος Παρασκευόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός
Εσωτερικών Ελλάδας
Περίοδος
21 Ιουνίου 2012 – 24 Ιουνίου 2013
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Διάδοχος Λεωνίδας Γρηγοράκος
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
2012
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 18 Απριλίου 1946 (1946-04-18) (73 ετών)
Αγία Παρασκευή Λέσβου, Λέσβος, Ελλάδα
Εθνικότητα Flag of Greece.svgΕλληνική
Πολιτικό κόμμα Νέα Δημοκρατία
Επάγγελμα Δικαστικός
Θρήσκευμα Χριστιανός ορθόδοξος

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου του Χριστόφα (γεννήθηκε στη Αγία Παρασκευή Λέσβου στις 18 Απριλίου 1946) είναι Έλληνας δικαστικός και πολιτικός, βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από το 2012. Κατείχε τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.[1]

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία το 2012. Επανεκλέχθηκε ως βουλευτής Νομού Λέσβου με τη Νέα Δημοκρατία το 2015.[2]

Στην τρικομματικής και στη συνέχεια δικομματικής στήριξης Κυβέρνηση Σαμαρά, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών (21 Ιουνίου 2012 – 25 Ιουνίου 2013) και υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (25 Ιουνίου 2013 – 27 Ιανουαρίου 2015).[3]

Επαγγελματική σταδιοδρομία[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1975 εισέρχεται στο Δικαστικό Σώμα ύστερα από εξετάσεις, ως Πάρεδρος και στη συνέχεια ως Πρωτοδίκης. Υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 1992 προάγεται σε Πρόεδρο Πρωτοδικών. Το 1993 επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου στη θέση του Προϊσταμένου του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Την περίοδο 1996 – 1998 εκλέγεται Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ το 1996 προάγεται σε Εφέτη και το 2008 σε Αρεοπαγίτη. Από το 1994 εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, διατελώντας Γενικός Γραμματέας αυτής κατά τις περιόδους 1998 – 2000, 2002 – 2004 και 2006 – 2008 ενώ από το 2008 – 2012 διετέλεσε Πρόεδρος της. Τόσο από τη θέση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, όσο και από τη θέση του Γραμματέα και Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έχει παρουσιάσει πολλές προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έγιναν Νόμοι του Κράτους, είχαν δε, ως σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Δικαστικών Λειτουργών και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά τα έτη 2004 – 2006, επέτυχε την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης μετά το πλήγμα που υπέστη από το αποκαλούμενο ¨παραδικαστικό κύκλωμα¨. Έκανε παρεμβάσεις για την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και τη θωράκιση των θεσμών. Επί των ημερών του, ως Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, αναδιαρθρωθήκαν οι υπηρεσίες του κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από το δικηγορικό κόσμο .Έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης και είναι από τους κύριους εισηγητές της κατάρτισης  πολλών  νομοθετημάτων , μεταξύ των οποίων και ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα του σε πολλά νομικά περιοδικά, όπως στην ¨Ελληνική  Δικαιοσύνη¨ και τον ¨Αρμενόπουλο¨ και μετείχε ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια.

Επί της Προεδρίας του η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων γίνεται ευρύτατα γνωστή και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ανέδειξε το κοινωνικό πρόσωπο του Έλληνα Δικαστή, υπερασπιζόμενος τη συνταγματική νομιμότητα και τα δίκαια των πολιτών. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί η παρουσία του στη Γιουγκοσλαβία κατά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι, που επικεφαλής μιας ομάδας δικαστικών λειτουργών, αψηφώντας τους κινδύνους, βρισκόταν εκεί για να συμπαρασταθεί στους Σέρβους συναδέλφους του, ενέργεια που προκάλεσε, πανευρωπαϊκά, αίσθηση.

Σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες οι συνάδελφοί του τον τίμησαν με ποσοστό ψήφων άνω του 70% και πέτυχε να κρατήσει την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μακριά από πολιτικές επιρροές. Βασικοί του στόχοι ήταν η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, η αναθεώρηση του Συντάγματος με σκοπό την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την απεξάρτησή του από την εκτελεστική εξουσία, καθώς και τη δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την ενίσχυση των επενδύσεων στη Χώρα. Επέκρινε δημόσια τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών επιδιώκοντας έτσι την άμεση αλλαγή του, ώστε να μην υπάρχει ατιμωρησία ουδενός.

Πρωτοστάτησε, ως Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ίδρυση του Εφετείου Μυτιλήνης και επί οικογενειακού του οικοπέδου, που δωρήθηκε στον Δήμο, ανηγέρθη το Ίδρυμα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Ζαχάρειο Ίδρυμα) στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, του οποίου είναι αντιπρόεδρος. Αποτελεί μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα, στη μνήμη του Λέσβιου λογοτέχνη και ζωγράφου Μίλτου Παρασκευαϊδη. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματίων και Ιδρυτικό μέλος του ¨Φιλοπροόδου Συλλόγου¨ Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Πρόσφατα, με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης ίδρυσαν το Σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης»[4],  του οποίου ο σκοπός είναι ανθρωπιστικός και κοινωνικός.

Πολιτική διαδρομή[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ και εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Στις 21 Ιουνίου 2012 ορκίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Στις 25 Ιουνίου 2013 ορκίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης μετά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης[5]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Νομού Λέσβου». 01-12-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
  2. «Vouli Watch». Ανακτήθηκε στις 14/3/2018.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  3. «Vouli Watch». Ανακτήθηκε στις 14/3/2018.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  4. «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ». Ανακτήθηκε στις 01-12-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  5. H σύνθεση της νέας κυβέρνησης, Ναυτεμπορική , 24-6-2013.