Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Μαΐου 1984
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠάντειο Πανεπιστήμιο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[1]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΣυνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (από 2015, εκλογική περιφέρεια Μαγνησίας)[2]

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Αθήνα, 14 Μαΐου 1984) είναι Έλληνας πολιτικός, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία από το 2012. Εκλέγεται στον Νομό Μαγνησίας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου. Ως νέος δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια Μαγνησίας σε ηλικία 27 ετών αποτελώντας το νεότερο από τα άρρενα μέλη της Βουλής.

Επανεξελέγη στις εκλογές του 2015 λαμβάνοντας 21.330 σταυρούς στις εκλογές του 2019[3] και στις εκλογές του 2023.

Έχει υπάρξει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων, της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους, όπως επίσης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Συμμετείχε ακόμη στη Διαρκή Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος.

Ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στις εργασίες της 13ης Συνεδρίασης της Μεικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΟΚΕ) της Europol που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στη βάση τακτικού ελέγχου και εποπτείας των δραστηριοτήτων του Οργανισμού από τα μέλη των εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών - μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 11 Οκτωβρίου 2023, με απόφαση του Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Τομεάρχη Παιδείας αρμόδιου για τον αθλητισμό.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 09292115-c3ed-4668-b3a8-4cf66ec0fa34. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2022.
  2. vouliwatch.gr/mp/meikopoylos-alexandros. Ανακτήθηκε στις 29  Νοεμβρίου 2017.
  3. «Κοινοβουλευτική Θητεία Βουλευτών Από Τη Μεταπολίτευση Ως Σήμερα». Βουλή των Ελληνων. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2022.