Χρήστος Ταραντίλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Ταραντίλης
Επάγγελμα:Πανεπιστημιακός Καθηγητής Πρώτης Βαθμίδας, Εταίρος και Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου στην EY (Ernst and Young) Ελλάδος
Σπουδές:Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου

Πανεπιστήμιο Πατρών
Ιστοσελίδα:https://tarantilis.online

Ο Χρήστος Ταραντίλης [1] είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), Εταίρος και Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου στην EY (Ernst and Young) Ελλάδος[2][3]. Έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε ηγετικές θέσεις, σε διαφορετικούς ρόλους και περιβάλλοντα, στον ακαδημαϊκό χώρο, στην πολιτική, στον τομέα της κεντρικής κυβέρνησης και του δημοσίου, στον κλάδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα. Το επιστημονικό έργο του έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και λάβει σημαντικό αριθμό διακρίσεων και βραβείων [4][5].

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών [6], όπου έλαβε το πτυχίο του το 1997 εκφωνώντας τον όρκο κατά την τελετή ορκωμοσίας πτυχιούχων [7]. Έκανε μεταπτυχιακό στην Επιχειρησιακή Έρευνα στο London School of Economics (LSE), λαμβάνοντας μεταπτυχιακό (Master of Science) το 1998. Το 2002, έλαβε Διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στην Επιχειρησιακή Έρευνα, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Διακρίσεις και Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συγκαταλέγεται για τέσσερεις συνεχόμενες χρονιές (2020 - 2023) στην ετήσια λίστα που δημοσιεύεται από Καθηγητές του Stanford University της Αμερικής με τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως (top 2%), βάσει της απήχησης του επιστημονικού έργου τους. [8]
  • Το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο του έχει λάβει περίπου 7.000 αναφορές παγκοσμίως (h-index=48) σύμφωνα με το Google Scholar. [9]
  • Η διδακτική επίδοσή του έχει αναγνωριστεί τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο, με πλήθος βραβείων διδασκαλίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. [10]

Ακαδημαϊκή Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστος Ταραντίλης είναι Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας (Operations Research) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004-σήμερα). Η εφαρμοσμένη έρευνα του εστιάζει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων βελτιστοποίησης για την εύρεση λύσεων σε πραγματικά προβλήματα διοίκησης (management) των κλάδων της παραγωγής και των υπηρεσιών, της εφοδιαστικής αλυσίδας [11], των logistics [12] και των μεταφορών, συνδυάζοντας την επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την τεχνητή νοημοσύνη με τα μαθηματικά. Επιπλέον, έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της ερευνητικού κέντρου Επιχειρησιακής Έρευνας και Συστημάτων Αποφάσεων στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Συμβουλευτική Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος (2023-σήμερα)[13] ο Χρήστος Ταραντίλης στοχεύει στον συντονισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών της ΕΥ προς τον συγκεκριμένο τομέα (Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών, Ελεγκτικές Υπηρεσίες, και Φορολογικές Υπηρεσίες), σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τη στρατηγική για τη λήψη χρηματοδοτήσεων, κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της αγοράς, σχεδιάζοντας και εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες μέσω της αποτελεσματικής διατύπωσης των σωστών ιδεών, επιχειρημάτων και λύσεων.

Ο Χρήστος Ταραντίλης έχει επίσης διετελέσει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων οργανισμών στην Ελλάδα (πχ Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.) και συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συμβουλευτικών και ερευνητικών έργων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στα αντικείμενα της ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης, της ανάπτυξης καινοτομίας και της επιχειρηματικής αναλυτικής (business analytics) με εφαρμογές στους κλάδους της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών, της παραγωγής και των υπηρεσιών (1999-2019).

Πολιτική Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστος Ταραντίλης διετέλεσε Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του 2019 [14], όπου και εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ (2019-2023). Ανέλαβε επίσης καθήκοντα υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου (Ιανουάριος 2021 - Φεβρουάριος 2021 και παραιτήθηκε επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους [15]), Προέδρου της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής (εκλέχθηκε τρεις συνεχόμενες φορές την διετία 2021-2023) [16], Προέδρου και Αντιπροέδρου των ομάδων κοινοβουλευτικής φιλίας του Βιετνάμ και των ΗΠΑ αντίστοιχα (2021-2023). Υπηρέτησε, επίσης, τις επιτροπές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που σχετίζονται με τα αντικείμενα της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων, του περιβάλλοντος και της ενέργειας, της αγροτικής ανάπτυξης και των τροφίμων, της ναυτιλίας και του τουρισμού (2021-2023). Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων της κοινοβουλευτικής θητείας του οργάνωσε, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, δεκάδες συνεδριάσεις στις οποίες εξετάστηκε διεξοδικά το θέμα της ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. [17][18][19][20] Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν επικεφαλείς θεσμικών φορέων της Ελλάδας και της Ευρώπης στον χώρο της καινοτομίας καθώς και ιδρυτές εταιρειών τεχνολογικής καινοτομίας. [21][22][23][24][25] Παράλληλα, εντός του ίδιου πλαισίου, ο Χρήστος Ταραντίλης επισκέφθηκε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας προωθώντας την πολιτική της αξιοποίησης της έρευνας που διεξάγεται σ’αυτά και καταγράφοντας τις προτάσεις των διοικήσεων και εκατοντάδων ελλήνων ερευνητών για το συγκεκριμένο θέμα. [26][27][28][29][30][31][32][33] Αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών ήταν η εκπόνηση δυο εκθέσεων πολιτικής (policy papers) για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, με πλήθος προτάσεων προς την ελληνική Πολιτεία [34][35]. Ο Χρήστος Ταραντίλης αρθρογραφεί επίσης συχνά στον κυριακάτικο Τύπο και σε ιστοσελίδες[36][37][38][39][40][41][42].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Χρήστος Ταραντίλης». Χρήστος Ταραντίλης. 
  2. «Ο Χρ. Ταραντίλης νέος εταίρος της EY Ελλάδος». 
  3. «Πώς επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη αξία μέσα από διαρκείς εταιρικούς μετασχηματισμούς;». 
  4. ΙΝ, Σύνταξη (5 Απριλίου 2021). «Σημαντική διάκριση για Ταραντίλη - Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου». in.gr. 
  5. «Ο Χρήστος Ταραντίλης στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως». https://www.kathimerini.gr/society/562677103/panepistimio-stanfornt-o-chr-tarantilis-stoys-koryfaioys-epistimones-pagkosmios/. 
  6. theadmin (8 Μαρτίου 2022). «Χρήστος Ταραντίλης – Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.)». Ιστότοπος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Πατρών. 
  7. Χρήστος Ταραντίλης-Εκφώνηση όρκου στην τελετή αποφοίτησης Τμήματος Μαθηματικών-Πανεπιστημίο Πατρών, https://www.youtube.com/watch?v=cEz9i1QzpXM 
  8. DailyPost (5 Απριλίου 2023). «ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως». www.liberal.gr/. 
  9. «Chris Tarantilis». scholar.google.com. 
  10. Λακασάς, Απόστολος (26 Μαρτίου 2016). «Χρ. Ταραντίλης: Η αξιολόγηση μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι». www.kathimerini.gr. 
  11. «Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας». Βικιπαίδεια. 2020-04-09. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7_%CE%B5%CF%86%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82&oldid=8167709. 
  12. «Logistics, Διανομή, Μεταφορές, Αποθήκευση - Ορισμός των Logistics. Τι είναι Logistics;». www.supplychain.gr. 
  13. «Ο Χρ. Ταραντίλης νέος εταίρος της EY Ελλάδος». 2023-07-05, σελ. www.capital.gr/. https://www.capital.gr/epixeiriseis/3725170/o-xr-tarantilis-neos-etairos-tis-ey-ellados/. 
  14. Capital.gr. «Ο Χ. Ταραντίλης νέος γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ». Capital.gr. 
  15. ΙΝ, Σύνταξη (28 Φεβρουαρίου 2021). «Παραίτηση - βόμβα του Χρήστου Ταραντίλη - Τι λέει στην επιστολή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος». in.gr. 
  16. chdogas (15 Σεπτεμβρίου 2021). «Νέος πρόεδρος στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής». Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr. 
  17. chdogas (12 Ιανουαρίου 2022). «Η καινοτομία στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ευρώπης». Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr. 
  18. «Ταραντίλης: Πίστη στην επιτυχία του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας». AthensVoice. 6 Οκτωβρίου 2021. 
  19. Capital.gr. «Χ. Ταραντίλης: Σαφές νομικό πλαίσιο προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας». Capital.gr. 
  20. https://www.facebook.com/startuppergr (22 Μαρτίου 2022). «Το οικοσύστημα επισκέπτεται σταδιακά - και συντονισμένα - την Βουλή». STARTUPPER. 
  21. Capital.gr. «Πώς μια ελληνική startup μπορεί να γίνει πολυεθνική εταιρεία». Capital.gr. 
  22. Newsroom (1 Νοεμβρίου 2022). «Πώς η τεχνολογική καινοτομία θα αντιμετωπίσει τις ενεργειακές προκλήσεις». PowerGame. 
  23. «Χ. Ταραντίλης: Η Ελλάδα παγκόσμια ηγέτιδα στα Logistics με την αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας». 
  24. Newsroom (14 Οκτωβρίου 2022). «Πώς η έρευνα θα αναδείξει διεθνώς το ελληνικό βιοεπιχειρείν». www.kathimerini.gr. 
  25. «Χρήστος Ταραντίλης: «Η τεχνολογική καινοτομία καταλύτης μετασχηματισμού της Nαυτιλίας»». AthensVoice. 22 Ιουλίου 2022. 
  26. «Χρήστος Ταραντίλης: Έρευνα και καινοτομία για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη». AthensVoice. 6 Φεβρουαρίου 2023. 
  27. «Ταραντίλης: Η Κρήτη παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας». 24 Ιανουαρίου 2023. 
  28. «Χρ. Ταραντίλης: Καταλύτης ανάπτυξης το υψηλό επίπεδο έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». 
  29. «Ο Χρήστος Ταραντίλης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Η τεχνολογική έρευνα και οι προοπτικές αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της». esos.gr. 6 Μαρτίου 2023. 
  30. «Χρήστος Ταραντίλης: To Πανεπιστήμιο, ισχυρός πόλος ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας [εικόνες]». iefimerida.gr. 11 Φεβρουαρίου 2023. 
  31. Newsroom (2022). «Χρήστος Ταραντίλης: Έρευνα και Καινοτομία για τον Άνθρωπο | Moneyreview.gr». www.moneyreview.gr. 
  32. Real.gr. «Χρήστος Ταραντίλης: Αξιοποίηση της έρευνας για την ανάδειξη του Πειραιά σε πύλη για την Ευρώπη». Real.gr. 
  33. «Χρήστος Ταραντίλης: Η βασική έρευνα προαπαιτούμενο της καινοτομίας». iefimerida.gr. 17 Ιανουαρίου 2023. 
  34. Παπαντωνίου, Σταύρος (9 Μαΐου 2022). «Η τεχνολογική καινοτομία ως μοχλός για την ανάπτυξη». www.kathimerini.gr. 
  35. Μπέλλος, Ηλίας (20 Σεπτεμβρίου 2022). «Ενιαίος φορέας καινοτομίας και μοντέλο ΗΠΑ στην έρευνα». www.kathimerini.gr. 
  36. «Επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας: η ευκαιρία της χώρας», σελ. www.kathimerini.gr. https://www.kathimerini.gr/economy/561543025/epicheirimatiki-axiopoiisi-tis-ereynas-i-eykairia-tis-choras/. 
  37. «Χρήστος Ταραντίλης: Η κρίση αναδεικνύει τις δυνάμεις μας», σελ. www.kathimerini.gr. https://www.kathimerini.gr/politics/1072437/christos-tarantilis-i-krisi-anadeiknyei-tis-dynameis-mas/. 
  38. «Ελληνικό Πανεπιστήμιο: χθες, σήμερα, αύριο Πηγή: Protagon.gr». 
  39. «H «Γυάλινη γενιά» και η Gen Z διεκδικούν το μέλλον τους». www.athensvoice.gr. 
  40. «Η αξία της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα». www.lifo.gr. 30 Οκτωβρίου 2021. 
  41. «Η καινοτομία φέρνει τη νέα εποχή στην ελληνική αγροδιατροφή». www.iefimerida.g. 
  42. «Αποψη: Η Ευρώπη πρέπει να εξέλθει από τον «μεσόκοσμό» της». 2020-05-26, σελ. www.kathimerini.gr. https://www.kathimerini.gr/politics/1079607/apopsi-i-eyropi-prepei-na-exelthei-apo-ton-mesokosmo-tis/.