Ελληνο-Ινδικές σχέσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελληνο-Ινδικές σχέσεις

Greece India Locator.svg


Ελλάδα

Ινδία

Ως Ελληνο-Ινδικές σχέσεις αναφέρονται οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Η Ελλάδα έχει πρεσβεία στο Νέο Δελχί και τρία επίτιμα προξενεία στην Καλκούτα, το Τσεννάι και το Μουμπάι. Η Ινδία έχει πρεσβεία στην Αθήνα και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Ιστορικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαία εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτεύουσα του Παλατιού της Παταλιπούτρα, που δείχνει ελληνική και περσική επιρροή, πρώιμη περίοδος της Αυτοκρατορίας των Μαουρύα, 3ος αι. π.Χ.

Για τους Έλληνες «Ινδία» σήμαινε μόνο ο άνω Ινδός ποταμός μέχρι την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά το "Ινδία" σήμαινε για τους Έλληνες το μεγαλύτερο μέρος του βόρειο μισού της την Ινδική υποηπείρου. Οι Έλληνες αναφέρονταν στους ντόπιους (οι άνθρωποι της σημερινής Ινδίας και Πακιστάν) ως Ἰνδοί, που κυριολεκτικά σημαίνει «οι άνθρωποι του Ποταμού Ινδού».

Ο Κτησίας στο έργο του Ινδικά καταγράφει τις πεποιθήσεις και άποψη των Περσών για την Ινδία.

Ο έλληνας εξερευνητής Σκύλαξ ο Καρυανδεύς, περίπου το 515 π.Χ., εστάλη από το Βασιλιά Δαρείο Α΄ της Περσίας να ακολουθήσει την πορεία του Ινδού Ποταμού και να ανακαλύψει που οδήγησε.

Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο στρατός του, πολέμησε τον Ινδικό στρατό του Βασιλιά Πώρου στην Ινδική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μέρος της σημερινής Ινδίας προσαρτήθηκε στα Ινδοελληνικά βασίλεια που ίδρυσε ο διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με Ινδικές πηγές, τα ελληνικά στρατεύματα φαίνεται να έχουν βοηθήσει τον Τσαντραγκούπτα Μαουρύα στην ανατορπή της δυναστείας των Νάντα και την ίδρυση της Αυτοκρατορίας των Μαουρύα.[1]

Αργότερα, ο στρατός του Σέλευκου Α΄ πολέμησε τον στρατό του Τσαντραγκούπτα. Στο τέλος, ο Σέλευκος και ο Τσαντραγκούπτα σύναψε συμμαχία. Ο Σέλευκος έδωσε την κόρη του σε γάμο, παραχώρησε τα εδάφη της Αραχωσίας, το Χεράτ, τη Καμπούλ και τη Μακρανία και έλαβε 500 πολεμικούς ελέφαντες.

Ο έλληνας εθνογράφος και εξερευνητής της Ελληνιστικής περιόδου, Μεγασθένης ήταν ο πρέσβης του Σέλευκου στην Ινδία. Στο έργο του, Ινδικά, έγραψε την ιστορία των Ινδών και τον πολιτισμό τους. Ο Μεγασθένης αναφέρει επίσης σχετικά με την προϊστορική άφιξη του Θεού Διονύσου και του Ηρακλή στην Ινδία.

Επιπλέον, το επικό ποίημα Διονυσιακά, αναφέρεται σχετικά με την αποστολή του Θεού Διόνυσου στην Ινδία.

Ο Αρριανός, στο έργο του Ινδικά έχει γράψει για την Ινδία.

Ο Διονύσιος ήταν έλληνας πρέσβης στην Ινδία, που είχε σταλεί από τον Πτολεμαίο Β΄ Φιλάδελφο.

Ο πυλώνας Ηλιόδωρος είναι μια πέτρινη στήλη που στήθηκε γύρω στο 110 π.Χ. στη σημερινή κεντρική Ινδία στο Βιντίσα κοντά στο σημερινό Μπέσναγκαρ, από τον Ηλιόδωρο, έλληνα πρέσβη του ινδοέλληνα βασιλιά Αντιαλκίδα στην αυλή του βασιλιά των Σούνγκα Μπαγκαμπάντρα. Ο χώρος βρίσκεται μόνο 5 χιλιόμετρα από την Βουδιστική στούπα του Σάντσι.

Ο έλληνας ιστορικός Απολλόδωρος και ο Ρωμαίος ιστορικός Ιουστίνος, επιβεβαιώνουν ότι οι Βακτριανοί Έλληνες κατέκτησαν την Ινδία. Ο Ιουστίνος επίσης περιγράφει τον Δημήτριος Α΄ ως "Βασιλιά των Ινδών". Ελληνικές και ινδικές πηγές αναφέρουν ότι οι Έλληνες εκστράτευσαν μέχρι τη Παταλιπούτρα μέχρι που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά από ένα πραξικόπημα στην Βακτρία το 170 π.Χ.

Ο έλληνας σοφιστής Φιλόστρατος στο έργο του η Βίος Απολλωνίου του Τυανέως αναφέρει ότι ο έλληνας φιλόσοφος Απολλώνιος έχει ταξιδέψει στην Ινδία.

Ο Βασιλιάς Φραότης έλαβε ελληνική εκπαίδευση στην αυλή του πατέρα του και μιλούσε άπταιστα ελληνικά.[2]

Ο Διόδωρος, ανέφερε στον Ιάμβουλο ότι ο βασιλιάς της Παταλιπούτρα είχε "μεγάλη αγάπη για τους Έλληνες".[3][4]

Ο Ευσέβιος αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον Αριστόξενο, ο Ινδίας πήγε στην Αθήνα και συζήτησε με τον Σωκράτη.[5]

Ο Βουδισμός άνθισε υπό τους Ινδοέλληνες, που οδήγησε στην Ελληνοβουδιστικό πολιτιστικό συγκρητισμό. Οι τέχνες στην Ινδική υποήπειρο επίσης επηρεάστηκαν αρκετά από την Ελληνιστική τέχνη κατά τη διάρκεια και μετά από αυτές τις αλληλεπιδράσεις.

18ος–19ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τώρα υπάρχουν απτά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο εποικισμός ελλήνων εμπόρων στη Βεγγάλη, πρέπει να έχει αρχίσει ήδη από την αρχή του δέκατου έβδομου αιώνα.[6] Ο Δημήτριος Γαλανός (1760-1833) ήταν ο παλαιότερος καταγεγραμμένος έλληνας Ινδολόγος. Οι μεταφράσεις Σανσκριτικών κειμένων του στην ελληνικά έκανε διαθέσιμη την γνώση των φιλοσοφικών και θρησκευτικών ιδεών της Ινδίας σε πολλούς Ευρωπαίους. Η Έδρα Ελληνικών Σπουδών "Δημήτριος Γαλανός" ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Τζαβαρχλάλ Νεχρού στο Νέο Δελχί της Ινδίας τον Σεπτέμβριο του 2000.

Σύγχρονη Εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας ξεκίνησαν τον Μάιο του 1950. Η Ινδία άνοιξε Πρεσβεία στην Αθήνα το Μάρτιο του 1978. Η νέα ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί εγκαινιάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2001.

Τρεις Ινδικές εταιρείες είχαν συνεργάτες στην Ελλάδα και 15 ελληνικές εταιρείες λειτουργούν στην Ινδία.

Οι τάφοι των Ινδών, που πέθαναν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων Πολέμων βρίσκονται στα μνημειακά νεκροταφεία των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη αδελφοποιήθηκε με τη Καλκούτα κατά τον Ιανουάριο του 2005.

Περίπου 12.000–13.000 Ινδοί ζουν στην Ελλάδα.

Η Ινδία και την Ελλάδα απολαμβάνουν στενές διπλωματικές σχέσεις και το διμερές εμπόριο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια δολάρια. Η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα της Ινδίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στον οικονομικό τομέα, η Ινδία υπήρξε τιμώμενη χώρα στην 74η (2009)[7] και στην 84 (2019)[8] Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2019 ιδρύθηκε στην Αθήνα το πρώτο Ελληνο Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Οικονομίας .[9]

Κατάλογος πρόσφατων διμερών επισκέψεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος διμερών συνθηκών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Κούρκουλας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Πρενίτ Καούρ.
 • Συμφωνία για τις Πολιτιστικές ανταλλαγές, 1961
 • Συμφωνία για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας, 1967
 • Συμφωνία για την Κοινή Επιτροπή για την Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία, 1983.
 • Κοινό Επιχειρηματικό Συμβούλιο των FICCI και ASSOCHAM και του Επιμελητηρίου Αθηνών, 1996.
 • Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου και την Οργάνωση Προώθησης του Εμπορίου της Ινδίας, 1996.
 • Συμφωνία Τουριστικής Συνεργασίας, 1998.
 • Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας, 1998.
 • Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Γεωργίας, 2001.
 • Συμφωνία για την Προώθηση και Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων (BIPA), 2007.
 • Συμφωνία για τη Συνεργασία στην Επιστήμη και την Τεχνολογία, 2007.
 • Μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του CII και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Βιομηχανιών, 2007.
 • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Επιστημών στο Μπενγκαλούρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), 2007.

Κατάλογος Ινδών πρεσβευτών στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παρακάτω άτομα έχουν υπηρετήσει ως πρεσβευτές Ινδίας στην Ελλάδα.[14]

Όνομα Αρχή θητείας Τέλος θητείας
Λ. Ν. Ρανγκαράτζαν[15] 1978 1981
Ρ. Σ. Αροράι 1981 1984
Β. Π. Αγκαρβάλ 1984 1988
Χ. Κ. Σ. Ντόντι 1988 1991
Π. Κ. Σινγκ 1991 1992
Αφτάμπ Σεθ 1992 1996
Γ. Σ. Μπέντι 1996 2001
Α. Κ. Μπανερτζί 2001 2005
Μπασκάρ Μπαλακρίσναν 2005 2007
Ντιλίπ Σίνχα 2007 2010
Τσεουάνγκ Τόπντεν 2010 30 Ιουνίου 2015
Μουρουγκεσάν Μανιμεκαλάι 13 Ιουλίου 2015 31 Αυγούστου 2017
Σάμμα Τζάιν[16] 23 Δεκεμβρίου 2017 Σημερινή πρεσβευτής

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Kumar, Praveen (Νοεμβρίου 2017). Complete Indian History for IAS Exam: Highly Recommended for IAS, PCS and other Competitive Exam. Educreation Publishin. σελ. 81. 
 2. «(Life of Apollonius Tyana, II 31)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2018. 
 3. Ο ιστορικός Διόδωρος έγραψε ότι ο βασιλιάς της Παταλιπούτρα, προφανώς βασιλιάς των Μαουρύα, «αγάπησε τους Έλληνες»: «Ο Ιάμβουλος, έχοντας βρει το δρόμο του σε ένα συγκεκριμένο χωριό, έφερε στη συνέχεια από τους ντόπιους στην παρουσία του βασιλιά της Παλιβόθρας, μιας πόλης το οποίο ήταν μακρινό ταξίδι πολλών ημερών από τη θάλασσα. Και αφού ο βασιλιάς αγάπησε τους Έλληνες («Φιλέλληνος») και αφιερώθηκε στη μάθηση, θεωρούσε τον Ιάμβουλο άξιο εγκάρδιας υποδοχής και, τελικά, αφού έλαβε άδεια ασφαλούς συμπεριφοράς, αυτό πέρασε πρώτα απ 'όλα στην Περσία και αργότερα έφτασε ασφαλής στην Ελλάδα. Διόδωρος ii, 60.
 4. "Ο Διόδωρος μαρτυρεί την μεγάλη αγάπη του βασιλιά της Παλιβόθρας, προφανώς βασιλιάς των Μαουρύα, για τους Έλληνες" Narain, "The Indo-Greeks", σ. 362.
 5. The Book of Eusebius #4, p.343
 6. «Three Centuries of Hellenic Presence in Bengal». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2018. 
 7. «Ινδία Τιμώμενη χώρα στην 74η ΔΕΘ». ΕΛΛΗΝΟ-ΙΝΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. 9 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. 
 8. «Η Ινδία Τιμώμενη χώρα στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης». Giba. 6 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. 
 9. https://hi-chamber.org/.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 10. «Επίσημη Επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ινδία». ΕΛΛΗΝΟ-ΙΝΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. 8 Μαρτίου 1982. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. 
 11. «Ο Πρόεδρος της Ινδίας Δρ Abdul Kalam στην Ελλάδα». ΕΛΛΗΝΟ-ΙΝΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. 27 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. 
 12. «Επίσημη Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Ινδία». ΕΛΛΗΝΟ-ΙΝΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. 11 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. 
 13. «Επίσκεψη του Προέδρου της Ινδίας Shri Ram Nath Kovind στην Ελλάδα». ΕΛΛΗΝΟ-ΙΝΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. 13 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. 
 14. «Former Ambassadors». Embassy of India, Athens. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2019. 
 15. «L.N. Rangarajan». Goodreads.com. 
 16. «Shamma Jain appointed Indian envoy to Greece». Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2017. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • "India in Greece" by E.Pococke (1852)
 • "The Greeks in India" by Demetrios Th. Vassiliades (2000)
 • "The shape of Ancient Thought: Comparative Studies in Greek and Indian Philosophies" by Thomas McEvilley
 • "Greeks and Buddhism" by Demetrios Th. Vassiliades (2016)
 • Kazanas, Nicholas. "Archaic Greece and the Veda." Annals of the Bhandarkar Oriental Research Institute 82.1/4 (2001): 1–42.
 • Kazanas, N. "Advaita and Gnosticism." Indian Historical Review 32.1 (2005): 197–254.
 • Kazanas, Nicholas. "Renaissances with Vedic Vaāk and Hellenic Logos." IUP Journal of History & Culture 4.4 (2010).
 • Kazanas, N. 2004 ‘Plato and the Upaniṣads’ in Brahmavidyā: Adyar Library Bulletin.
 • Swarup, Ram (2000). " India and Greece" In: On Hinduism: Reviews and reflections. New Delhi: Voice of India.
 • Timothy Lomperis, Hindu Influence on Greek Philosophy: The Odyssey of the Soul From the Upanishads to Plato
 • Meenakshi Jain, The India They Saw : Foreign accounts (co-edited with Sandhya Jain, 4 Volumes, Prabhat Prakashan), (ISBN 8184301065), (ISBN 8184301073), (ISBN 8184301081), (ISBN 818430109X).
 • Majumdar, R. C. (1981). The Classical accounts of India: Being a compilation of the English translations of the accounts left by Herodotus, Megasthenes, Arrian, Strabo, Quintus, Diodorus, Siculus, Justin, Plutarch, Frontinus, Nearchus, Apollonius, Pliny, Ptolemy, Aelian, and others with maps. Calcutta: Firma KLM.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]