Ινδός ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ινδός ποταμός
Indus near Skardu.jpg
ΠηγέςΥψίπεδο του Θιβέτ
ΕκβολέςΑραβική Θάλασσα
Χώρες ΛεκάνηςΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Πακιστάν και Ινδία
Μήκος3 180 χιλιόμετρο
Μέση εκροή6 600 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιZanskar River, Haro River, Gilgit River, Shigar River, Shyok River, Παντζνάντ, Suru River, Soan River, Kurram River, Ποταμός Γκομάλ και Καμπούλ
Κοιλάδα αποροής του Ινδού
Ο Ινδός Ποταμός κοντά στο Skardu του Πακιστάν

Ο Ινδός Ποταμός (σανσκριτική και Χίντι: सिन्धु. περσικά: Hindu. Θιβετιανά: Sengge Chu) είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας , ο μακρύτερος και σημαντικότερος του Πακιστάν, του οποίου σχημάτιζε το φυσικό σύνορο με την Ινδία. Πηγάζει στο οροπέδιο του Θιβέτ κοντά στη Λίμνη Μανσαροβάρ, διαρρέει το Τζαμού και Κασμίρ, τη βορειοδυτική Ινδία και το Πακιστάν με κατεύθυνση προς τον νότο, όπου και χύνεται στην Αραβική Θάλασσα κοντά στη μεγάλη πόλη και λιμάνι Καράτσι. Το συνολικό του μήκος ανέρχεται στα 3.200 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του Ινδού Ποταμού ξεπερνά το 1.165.000 τετρ.χιλιόμετρα, ενώ η μέση παροχή του φθάνει τα 6500 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, αλλά παρουσίαζει πολύ μεγάλες ανισότητες κατά τη διάρκεια του έτους: μειώνεται πολύ τον χειμώνα και πλημμυρίζει τις όχθες κατά την εποχή των μουσώνων (Ιούλιος-Σεπτέμβριος).

Τροφοδοτούμενος αρχικά από παγετώνες, ο Ινδός περνά από δασικά οικοσυστήματα, πεδιάδες και ξηρές περιοχές. Ο Ινδός έχει 20 μεγάλους παραποτάμους και σχηματίζει μεγάλο δέλτα στις εκβολές του.

Τα νερά του Ινδού αποτελούν τον κυριότερο φυσικό πόρο για την οικονομία του Πακιστάν, ιδίως για τον «σιτοβολώνα» της επαρχίας Παντζάμπ, που παράγει την πλειονότητα των γεωργικών προϊόντων της χώρας και την επαρχία Σιντ. Συνιστούν επίσης την κυριότερη τροφοδοσία πόσιμου νερού στη χώρα.

Υπάρχουν ενδείξεις για μια σταθερή μετατόπιση της κοίτης του Ινδού Ποταμού από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα έχει αποκλίνει προς τα δυτικά.