Σχέσεις Ελλάδας-Ινδονησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σχέσεις Ελλάδας-Ινδονησίας
Map indicating locations of Greece and Indonesia
Flag of Greece.svg
Ελλάδα
Flag of Indonesia.svg
Ινδονησία

Οι σχέσεις Ελλάδας–Ινδονησίας ιδρύθηκε το 1960 και τα δύο έθνη έχουν καλές σχέσεις από τότε. Η Ελλάδα έχει πρεσβεία στην Τζακάρτα, ενώ η Ινδονησία έχει πρεσβεία στην Αθήνα. Η Ελλάδα και η Ινδονησία μοιράζονται κάποιες ομοιότητες, όπως ότι είναι δημοκρατίες, είναι εξολοκλήρου ή κατά ένα σημαντικό μέρος αποτελούμενες από αρχιπελάγη και διαθέτουν αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους. Ως εκ τούτου, οι συνεργασίες στην πολιτική, τις θαλάσσιες μεταφορές και τη ναυτιλία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό έχουν τη δυνατότητα να διερευνηθούν.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδονησίας, ιδρύθηκαν το 1960. Ωστόσο, μέχρι τη δεκαετία του 1990 δεν είχαν καθοριστεί οριστικά με πρέσβεις και πρεσβείες στις δύο χώρες. Η πρεσβεία της Ινδονησίας στην Αθήνα άνοιξε το 1994,[2] ενώ η πρεσβεία της Ελλάδας στη Τζακάρτα άνοιξε το 1997.[3] Μερικές δεκάδες Έλληνες κατοικούν στην Ινδονησία, ως επί το πλείστον στην Τζακάρτα και το Μπαλί. Οι περισσότεροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ινδονησίας υπέγραψαν διάφορες συνεργασίες και συμφωνίες, όπως η συμφωνία αεροπορικών μεταφορών.[4][5] Τα δύο έθνη έχουν συμφωνήσει να καθιερώσουν συνεργασίες στη ναυτιλία και τουρισμό, τομείς, που περιλαμβάνει την εμπορική ναυτιλία και τη κρουαζιέρα.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Dubes RI di Yunani: Indonesia Masih Punya Banyak Pekerjaan Rumah» (στα Indonesian). Republika Online. 14 September 2014. Ανακτήθηκε στις 19 April 2014. 
  2. «Indonesian embassy in Athens». Ανακτήθηκε στις April 19, 2014. 
  3. «Greek embassy in Jakarta». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 April 2014. Ανακτήθηκε στις 19 April 2014. 
  4. «Pemerintah Indonesia Tandatangani Perjanjian Hubungan Udara dengan Yunani» (στα Indonesian). Ανακτήθηκε στις April 19, 2014. 
  5. «Indonesia dan Yunani Jalin Kerja Sama Penerbangan» (στα Indonesian). Tempo. Ανακτήθηκε στις April 19, 2014. 
  6. «Indonesia-Yunani Tingkatkan Kerjasama Maritim dan Pariwisata» (στα Indonesian). Ministry of Foreign Affairs of Republic of Indonesia. Ανακτήθηκε στις 19 April 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]