Σχέσεις Ελλάδας και Τσεχοσλοβακίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι σχέσεις Ελλάδας και Τσεχοσλοβακίας αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Τσεχοσλοβακίας (1918-1993). Η Τσεχοσλοβακία διατηρούσε πρεσβεία στην Ελλάδα[1] και η Ελλάδα διατηρούσε πρεσβεία στην Τσεχοσλοβακία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεσοπόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τσεχοσλοβακία ξεκίνησε επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα το 1920[2]. Το συγκεκριμένο έτος θεωρείται έτος έναρξης των ελληνοτσεχικών σχέσεων. Ο πρώτος Πρέσβης της Τσεχοσλοβακίας στην Ελλάδα ήταν ο Κάρελ Μετσίρ (1876-1947), ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της χώρας του και στο Βέλγιο[3][4], ενώ η αντιπροσωπεία της Τσεχοσλοβακίας στην Ελλάδα άρχισε τις εργασίες της στις 8 Απριλίου 1922[2]. Στις 15 Μαρτίου 1939 οι διμερείς σχέσεις διακόπηκαν, λόγω της διαίρεσης της Τσεχοσλοβακίας το 1938-39, καθώς τα εδάφη της προσαρτήθηκαν στην Γερμανία, τη Πολωνία, την Ουγγαρία και επίσης δημιουργήθηκε ανεξάρτητο σλοβακικό κράτος (το οποίο επανενώθηκε με την Τσεχία στο τέλος του Β΄ ΠΠ για να σχηματίσει τη νέα Τσεχοσλοβακία, αν και δεν συμπεριλάμβανε την Καρπαθο-Ουκρανία που παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και την ΣΣΔ Ουκρανίας γιατί ήθελε να έχει σύνορο με την Ουγγαρία). Οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και βρίσκονταν υπό την κατοχή του Άξονα.

Η Τσεχοσλοβακία και η Ελλάδα ήταν μέλη διαφόρων διεθνών οργανισμών, όπως για παράδειγμα η Κοινωνία των Εθνών.

Μεταπολεμική εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο χώρες ήταν ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το 1945-49 η Τσεχοσλοβακία διατηρούσε γραφείο στην Αθήνα. Παράλληλα, στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η τσεχοσλοβάκικη κυβέρνηση υποδέχτηκε 13.000 πολιτικούς πρόσφυγες από τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο[5], αρκετοί από τους οποίους ζουν μέχρι σήμερα στην Τσεχία[6].

Λίγα χρόνια αργότερα, υπήρξε ένα άνοιγμα στις διμερείς σχέσεις, το οποίο τελείωσε με την εγκαθίδρυση της Χούντας των Συνταγματαρχών[7].

Οι σχέσεις των δύο χωρών διεκόπησαν και πάλι στις 1 Ιανουαρίου 1993, αυτή τη φορά μόνιμα, όταν η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε σε δύο νέα ανεξάρτητα κράτη, τη Τσεχία και τη Σλοβακία. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο χωρών την ίδια μέρα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για μια επισκόπηση των σχέσεων της Ελλάδας με τα διάδοχα κράτη της Τσεχοσλοβακίας, δείτε:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]