Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχέσεις Ελλάδας και Τσεχοσλοβακίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι σχέσεις Ελλάδας και Τσεχοσλοβακίας αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Τσεχοσλοβακίας (1918-1993). Η Τσεχοσλοβακία διατηρούσε πρεσβεία στην Ελλάδα[1] και η Ελλάδα διατηρούσε πρεσβεία στην Τσεχοσλοβακία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεσοπόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τσεχοσλοβακία ξεκίνησε επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα το 1920[2]. Το συγκεκριμένο έτος θεωρείται έτος έναρξης των ελληνοτσεχικών σχέσεων. Ο πρώτος Πρέσβης της Τσεχοσλοβακίας στην Ελλάδα ήταν ο Κάρελ Μετσίρ (1876-1947), ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της χώρας του και στο Βέλγιο[3][4], ενώ η αντιπροσωπεία της Τσεχοσλοβακίας στην Ελλάδα άρχισε τις εργασίες της στις 8 Απριλίου 1922[2]. Στις 15 Μαρτίου 1939 οι διμερείς σχέσεις διακόπηκαν, λόγω της διαίρεσης της Τσεχοσλοβακίας το 1938-39, καθώς τα εδάφη της προσαρτήθηκαν στη Γερμανία, τη Πολωνία, την Ουγγαρία και επίσης δημιουργήθηκε ανεξάρτητο σλοβακικό κράτος (το οποίο επανενώθηκε με την Τσεχία στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να σχηματίσει τη νέα Τσεχοσλοβακία, αν και δεν συμπεριλάμβανε την Καρπαθο-Ουκρανία που παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και τη ΣΣΔ Ουκρανίας γιατί ήθελε να έχει σύνορο με την Ουγγαρία). Οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και βρίσκονταν υπό την κατοχή του Άξονα.

Η Τσεχοσλοβακία και η Ελλάδα ήταν μέλη διαφόρων διεθνών οργανισμών, όπως για παράδειγμα η Κοινωνία των Εθνών.

Μεταπολεμική εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο χώρες ήταν ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το 1945-49 η Τσεχοσλοβακία διατηρούσε γραφείο στην Αθήνα. Παράλληλα, στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η τσεχοσλοβάκικη κυβέρνηση υποδέχτηκε 13.000 πολιτικούς πρόσφυγες από τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο[5], αρκετοί από τους οποίους ζουν μέχρι σήμερα στην Τσεχία[6].

Λίγα χρόνια αργότερα, υπήρξε ένα άνοιγμα στις διμερείς σχέσεις, το οποίο τελείωσε με την εγκαθίδρυση της Χούντας των Συνταγματαρχών[7].

Οι σχέσεις των δύο χωρών διεκόπησαν και πάλι στις 1 Ιανουαρίου 1993, αυτή τη φορά μόνιμα, όταν η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε σε δύο νέα ανεξάρτητα κράτη, τη Τσεχία και τη Σλοβακία. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο χωρών την ίδια μέρα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για μια επισκόπηση των σχέσεων της Ελλάδας με τα διάδοχα κράτη της Τσεχοσλοβακίας, δείτε:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]