Σχέσεις Καναδά και Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σχέσεις Καναδά και Ελλάδας
Map indicating locations of Canada and Greece
Flag of Canada.svg
Καναδάς
Flag of Greece.svg
Ελλάδα

Οι Ελληνο-Καναδικές σχέσεις αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Καναδά. Οι δύο χώρες ήταν οι πρώτες που άλλαξαν και αντάλλαξαν πρεσβευτές το 1942. Και οι δύο χώρες είναι μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει πρεσβεία στο Οτάβα, καθώς και 3 γενικά προξενεία στο Μόντρεαλ, το Τορόντο και το Βανκούβερ. Ο Καναδάς διατηρεί μια πρεσβεία με Προξενικό Γραφείο στην Αθήνα και Επίτιμο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.[1] Υπάρχει μια ισχυρή ελληνική κοινότητα στον Καναδά.

Εμπορικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότερες εξαγωγές του Καναδά στην Ελλάδα είναι το χαρτί, γούνες, μηχανήματα, λαχανικά, αεροσκάφη και φαρμακευτικά προϊόντα. Εισαγωγές Καναδικών εμπορευμάτων από την Ελλάδα περιλαμβάνουν κονσέρβες τροφίμων, αλουμίνιο, λίπη, έλαια και λιπάσματα.[2] Η Επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα με τις σχέσεις με τον Καναδά και τις Καναδικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχει συσταθεί το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο το 1996, η αποστολή του οποίου είναι να προωθήσει την ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο εμπόριο, τη χρηματοδότηση, υπηρεσίες και επενδύσεις.[1]

Το διμερή εμπόριο εμπορευμάτων μεταξύ του Καναδά και την Ελλάδα έφθασε τα 256.300.000$ το 2011. Οι Καναδικές εξαγωγές στην Ελλάδα ανήλθαν σε 88.100.000$, με κυρίως γούνες, λαχανικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τον Καναδά ανήλθαν σε 168.200.000$ το 2011, με επικεφαλής τον προϊόντα διατροφής, λίπη, λάδι (όχι αργό) και σιδήρου ή χάλυβα.

Κατάλογος διμερών συνθηκών και συμφωνιών[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συμφωνία για τη φορολόγηση των ναυτιλιακών εταιρειών (1929)
  • Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλειας (1981)
  • Συμφωνία Τακτικών Αεροπορικών Μεταφορών (1987)
  • Αναθεωρημένη Συμφωνία Τακτικών Αεροπορικών Μεταφορών
  • Συμφωνία για την Αποφυγή της διπλής φορολογίας

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2009. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017.