Σχέσεις Ελλάδας και Κούβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Ελλάδας και Κούβας
Κούβα Ελλάδα

Οι σχέσεις Ελλάδας και Κούβας αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Κούβα και την Ελλάδα. Η Κούβα έχει πρεσβεία στην Αθήνα και η Ελλάδα έχει πρεσβεία στην Αβάνα. Οι ελληνικές θέσεις σε θέματα που αφορούν την Κούβα εκπονούνται από κοινού με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Αβάνα
Ψηφιδωτό που απεικονίζει την παράδοση των κλειδιών από τον Φιντέλ Κάστρο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Υπάρχουν μεταξύ 30 και 50 άτομα ελληνικής καταγωγής στην Κούβα.[1] Κατοικούν ως επί το πλείστον στην Αβάνα, όπου υπάρχει ελληνική πρεσβεία. Το 2004, η Κούβα έχτισε τη πρώτη εκκλησία σε 43 χρόνια. Ήταν η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Παλιά Αβάνα. Εξυπηρετεί την υπολογιζόμενη σε 8.000 άτομα κοινότητα Ορθόδοξων Χριστιανών της Αβάνας, από τους οποίους 50 είναι Έλληνες.[2] Η πρώτη Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Κούβας, η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης χτίστηκε το 1950, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τις υπηρεσίες της εκκλησίας. Το 2004, παρέμεινε το σπίτι για μια παιδική εταιρεία θεάτρου, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες του Γιώργου Κωστούλα, πρέσβη της Ελλάδας στην Κούβα, ώστε η εκκλησία να επιστραφεί στον αρχικό σκοπό της.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Diaspora General Facts Αρχειοθετήθηκε 2007-09-28 στο Wayback Machine. Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty.
  2. «Cuba: First church to open in 43 years». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2018. 
  3. «Behind-the-scenes of an Orthodox church in Havana». AsiaNews. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2009. Metropolitan Athenagoras admits that Cuba's generous gesture toward the Greek Orthodox community may appear incomprehensible. Most Cuban Christians are Catholics and of the few thousand Orthodox residents in Cuba, only 50 are Greek. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]