Αυτοκρατορία των Μαουρύα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Αυτοκρατορία των Μαουρύα, ή Μαουρϋάνων, ή Μαουρϋανή, ήταν η πρώτη μεγάλη γηγενής αυτοκρατορία στην αρχαία Ινδία από την ομώνυμη δυναστεία, κατά την περίοδο 321 - 185 π.Χ. Πρόκειται για σπουδαία ιστορική περίοδο της Ινδίας που ακολούθησε μετά την εισβολή του Δαρείου Γ΄ και μετέπειτα του Μ. Αλεξάνδρου όπου τμήματα της Ινδικής χερσονήσου είχαν συμπεριλάβει στις αυτοκρατορίες τους.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δυναστεία των Μαουρύα προερχόταν από το Βασίλειο των Μαγκάντα στην βόρειο-ανατολική Ινδία έχοντας πρωτεύουσα την Παταλιπούτρα την σημερινή Πάτνα. Η αυτοκρατορία ιδρύθηκε το 321 π.Χ. από τον Τσαντραγκούπτα Μαουρύα, (τον Σανδροκόττο, κατά τους αρχαίους Έλληνες), ο οποίος αφού ανέτρεψε τη δυναστεία Νάντα κατόρθωσε το 320 π.Χ. να κυριαρχήσει σ΄ όλη τη βόρεια και κεντρική Ινδία και σ΄ ένα τμήμα του Ντέκαν. Οι δε διάδοχοι αυτού Μπιντουσάρα και κυρίως ο Μέγας Ασόκα επεξέτειναν ακόμα περισσότερο την αυτοκρατορία και προς τα δυτικά εκμεταλλευόμενοι τις διακοπές των τοπικών εξουσιών, στον απόηχο της απόσυρσης των ελληνικών στρατευμάτων του Μ. Αλεξάνδρου.

Η Αυτοκρατορία των Μαουρύα έχοντας έκταση 5.000.000 τ.χλμ. , ήταν μία από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην εποχή της, και η μεγαλύτερη στην ινδική υποήπειρο. Στο απόγειό της, η Αυτοκρατορία είχε επεκταθεί προς τα βόρεια κατά μήκος των φυσικών ορίων των Ιμαλαΐων, (εκτός του Κασμίρ) και στα ανατολικά μέχρι το σύγχρονο Άσαμ. Στα δυτικά, περιελάμβανε εδάφη πέρα από το σύγχρονο Πακιστάν, την περιοχή Βελουχιστάν, τις νότιες πλευρές του Ιράν και ένα μέρος του σύγχρονου Αφγανιστάν.
Στη συνέχεια η αυτοκρατορία επεκτάθηκε στις κεντρικές και νότιες περιοχές της Ινδίας, εκτός του νοτιότερου άκρου, από τους αυτοκράτορες διαδόχους του Τσαντραγκούπτα, τον Μπιτουσάρα, και κυρίως από τον Ασόκα. Εκτιμήθηκε ότι ο πληθυσμός της αυτοκρατορίας των Μαουρύα έφθανε περίπου 50 με 60.000.000 ανθρώπους καθιστάμενη μια από τις πιο πολυπληθέστερες αυτοκρατορίες της αρχαιότητας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.29ος, σελ.210.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα