Απολλώνιος ο Τυανέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Απολλώνιος ο Τυανέας
Philosophe errant Apollonius-de-Tyane.jpg
Γέννηση 15
Τύανα, Καππαδοκία
Θάνατος 98 (83 ετών)
Ποτίολοι, Ιταλία
Περίοδος Αρχαία φιλοσοφία
Περιοχή Μικρά Ασία
Σχολή Ελληνιστική φιλοσοφία
Κύρια Ενδιαφέροντα Πυθαγορισμός, Αποκρυφισμός
Επιδράσεις Πυθαγόρας
Επηρέασε Φλάβιος Φιλόστρατος
Απολλώνιος ο Τυανεύς, χαρακτική ρωμαϊκού χάλκινου μεταλλίου του 4ου αιώνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας[1]

Ο Απολλώνιος ο Τυανέας (15 - 98)[2] ήταν Έλληνας νεοπυθαγόρειος φιλόσοφος από τα Τύανα της ρωμαϊκής επαρχίας της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία. Ήταν ρήτορας και φιλόσοφος περίπου την εποχή του Ιησού Χριστού και συγκρίθηκε με τον Ιησού από τους χριστιανούς τον 4ο αιώνα και από άλλους συγγραφείς στη σύγχρονη εποχή.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απολλώνιος γεννήθηκε σε μία σεβαστή και πλούσια ελληνική οικογένεια[3]. Τα περισσότερα βιογραφικά στοιχεία προέρχονται από τη βιογραφία που έχει συντάξει ο Φιλόστρατος και δεν θεωρούνται απολύτως αληθή.

Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Τύανα. Σε ηλικία 14 ετών μετέβη στην Ταρσό της Κιλικίας και μετά από δύο χρόνια στις Αιγές της Κιλικίας.

Σε ηλικία περίπου 20 ετών ξεκίνησε την πενταετή σιγή των Πυθαγορείων και σε ηλικία 25 ή 26 ετών έφτασε στην Αντιόχεια. Υπήρξε θερμός οπαδός της πυθαγόρειας φιλοσοφίας, την οποία όχι απλώς μελέτησε με δάσκαλο τον Εύξενο της Ηράκλειας, αλλά και δεν έπαψε ποτέ να ακολουθεί τις αρχές της σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής του. Θεωρείται αινιγματική φυσιογνωμία, καθώς παραδίδεται από τον βιογράφο του, Φιλόστρατο, ότι έκανε Θαύματα και προφητείες.

Γύρω στο 62 ή 63 αποφάσισε να μεταβεί στη Ρώμη παρόλο που ο Νέρων αντιπαθούσε τους φιλόσοφους. Πέθανε στο Ποτσουόλι το 98.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jas Elsner, Roman Eyes: Visuality & Subjectivity in Art & Text, σελ. 227, Princeton, New Jersey: Princeton University Press (2007) ISBN 978-0-691-09677-3
  2. Για τις διάφορες ημερομηνίες βλ. Maria Dzielska, Apollonius of Tyana in Legend and History, Rome 1986, 30–38.
  3. Brian Haughton, Hidden History: Lost Civilizations, Secret Knowledge, and Ancient Mysteries, σελ. 448, Read How You Want (2012) ISBN 1442953322

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Maria Dzielska, Apollonius of Tyana in Legend and History, Rome 1986.
  • Κ. Σ. Κιτρινιάρης, Καθηγητής Ζ' Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, επιμ. (1995 (φωτ. ανατύπωση)) [1939] (στα Ελληνικά). Απολλώνιος ο Τυανεύς. Αθήνα: Εκδόσεις Εκάτη, Χ. Κ. Νικολάκης. ISBN 960-7437-16-0. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]