Απολλώνιος ο Τυανέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Απολλώνιος ο Τυανέας
Philosophe errant Apollonius-de-Tyane.jpg
Γέννηση15
Τύανα, Καππαδοκία
Θάνατος98 (83 ετών)
Ποτίολοι, Ιταλία
ΠερίοδοςΑρχαία φιλοσοφία
ΠεριοχήΜικρά Ασία
ΣχολήΕλληνιστική φιλοσοφία
Κύρια ΕνδιαφέρονταΠυθαγορισμός, Αποκρυφισμός
ΕπιδράσειςΠυθαγόρας
ΕπηρέασεΦλάβιος Φιλόστρατος
Απολλώνιος ο Τυανεύς, χαρακτική ρωμαϊκού χάλκινου μεταλλίου του 4ου αιώνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας[1]

Ο Απολλώνιος ο Τυανέας (15-98)[2] ήταν Έλληνας νεοπυθαγόρειος φιλόσοφος από τα Τύανα της ρωμαϊκής επαρχίας της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απολλώνιος γεννήθηκε σε μία σεβαστή και πλούσια ελληνική οικογένεια[3]. Αν και οι ακριβείς ημερομηνίες γέννησης και θανάτου είναι αβέβαιες, οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού. Τα περισσότερα βιογραφικά στοιχεία προέρχονται από τη βιογραφία που έχει συντάξει ο Φιλόστρατος και δεν θεωρούνται απολύτως αληθή.

Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Τύανα. Σε ηλικία 14 ετών μετέβη στην Ταρσό της Κιλικίας και μετά από δύο χρόνια στις Αιγές της Κιλικίας.

Σε ηλικία περίπου 20 ετών ξεκίνησε την πενταετή σιγή των Πυθαγορείων και σε ηλικία 25 ή 26 ετών έφθασε στην Αντιόχεια. Υπήρξε θερμός οπαδός της πυθαγόρειας φιλοσοφίας, την οποία όχι απλώς μελέτησε με δάσκαλο τον Εύξενο της Ηράκλειας, αλλά και δεν έπαψε ποτέ να ακολουθεί τις αρχές της σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής του. Θεωρείται αινιγματική φυσιογνωμία, καθώς παραδίδεται από τον βιογράφο του, Φιλόστρατο, ότι έκανε θαύματα και προφητείες.

Γύρω στο 62 ή 63 αποφάσισε να μεταβεί στη Ρώμη, παρόλο που ο Νέρων αντιπαθούσε τους φιλόσοφους. Πέθανε στο Ποτσουόλι το 98.

Ως ρήτορας και φιλόσοφος που έζησε περίπου την εποχή του Ιησού Χριστού, συγκρίθηκε με τον Ιησού από τους Χριστιανούς τον 4ο αιώνα και από άλλους συγγραφείς στη σύγχρονη εποχή.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jas Elsner (2007). Roman Eyes: Visuality & Subjectivity in Art & Text. New Jersey: Princeton University Press: Princeton. σελ. 227. ISBN 978-0-691-09677-3. 
  2. Για τις διάφορες ημερομηνίες βλ. Maria Dzielska, Apollonius of Tyana in Legend and History, Rome 1986, 30–38.
  3. Brian Haughton (2012). Hidden History: Lost Civilizations, Secret Knowledge, and Ancient Mysteries. Read How You Want. σελ. 448. ISBN 1442953322. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Maria Dzielska, Apollonius of Tyana in Legend and History, Rome 1986.
  • Κ. Σ. Κιτρινιάρης, Καθηγητής Ζ' Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, επιμ. (1995) [1939]. Απολλώνιος ο Τυανεύς. Αθήνα: Εκδόσεις Εκάτη, Χ. Κ. Νικολάκης. ISBN 960-7437-16-0. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]