Σχέσεις Ελλάδας και Ρουμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι ελληνορουμανικές σχέσεις είναι οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ελληνικού Σχολείου "Αθηνά" (Νηπιαγωγείο - Δημοτικό - Λύκειο) στο Βουκουρέστι, 21 Οκτωβρίου 2014

Το 1913, οι δύο χώρες συμμάχησαν στον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας, με τις δύο χώρες να κερδίζουν εδάφη (η Ρουμανία κέρδισε την νότια Δοβρουτσά και η Ελλάδα την ανατολική Μακεδονία). Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τα ελληνικά και ρουμανικά στρατεύματα πολέμησαν στο πλευρό της Αντάντ . Στις 9 Φεβρουαρίου 1934, η Ρουμανία συνυπέγραψε με τη Τουρκία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα το Βαλκανικό Σύμφωνο. Το 1939, το Βαλκανικό Σύμφωνο έπαψε να ισχύει, με την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρουμανία πολέμησε με το πλευρό του Άξονα και η Ελλάδα ήταν μέλος του συνασπισμού κατά της Χιτλερικής Γερμανίας .

Τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις έχουν γίνει φιλικές. Η Ελλάδα υποστήριξε την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση [1] . Το 2015, η Ελλάδα και η Ρουμανία γιόρτασαν τη 135η επέτειο από την επίσημη καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων[2] .

Εμπόριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011, στην Ρουμανία δραστηριοποιούνταν περίπου 200 ελληνικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στη ρουμανική οικονομία. Το 2009, οι ελληνικές επιχειρήσεις επένδυσαν 720 εκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία και 570 εκατομμύρια ευρώ το 2010. Το 2012, 500.000 Ρουμάνοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα για τουριστικούς σκοπούς [3] [4] .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]