Σχέσεις Τσεχίας-Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Τσεχίας-Ελλάδας


Τσεχία


Ελλάδα

Οι σχέσεις Τσεχίας–Ελλάδας είναι οι εξωτερικές σχέσεις (διμερείς σχέσεις) ανάμεσα στην Τσεχία και την Ελλάδα. Οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Τσεχοσλοβακία ξεκίνησαν το 1920 μετά την ίδρυση της Τσεχοσλοβακίας. Η Τσεχική Δημοκρατία και η Ελλάδα εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις την 1η Ιανουαρίου του 1993. Και οι δύο χώρες έχουν μια πρεσβεία στην πρωτεύουσα της άλλης. Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Έλληνας πρεσβευτής Παναγιώτης Σαρρής ανακλήθηκε για λίγο από την Πράγα προς την Αθήνα, λόγω της παρεξηγημένης δημόσιας δήλωσης του τσέχου Προέδρου Μίλος Ζέμαν ο οποίος μίλησε για τις συνέπειες της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.[1][2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Zaorálek zažehnal spor s Řeckem. Velvyslanec se vrátí do Česka po Vánocích». Lidovky.cz [online] (στα Czech). Lidove noviny (Mafra MF Dnes). 23 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. «Greece recalls Prague ambassador after Czech president's Grexit talk». Yahoo via Reuters [online] (στα English). Reuters. 22 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]