Πώρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πώρος
Porus alexander coin.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Παντζάμπ
Θάνατος316 π.Χ.
Παντζάμπ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης
βασιλέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πώρος (σανσκρ.: पुरूवास Πουρουβάασα, αρχ. ελλ.:Πῶρος) ήταν βασιλιάς ενός αρχαίου ινδικού κράτους, στο σημερινό Παντζάμπ. Το βασίλειό του βρισκόταν ανάμεσα στους ποταμούς Υδάσπη και Ακεσίνη.[i] Είναι γνωστός για τη μάχη που έδωσε κατά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 326 π.Χ., στον ποταμό Υδάσπη.

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Αρριανό,[1] το ύψος του Πώρου ήταν πάνω από πέντε πήχεις.[ii] Αντιθέτως, ο Πλούταρχος,[2] υποστηρίζει πως ο Πώρος έφτανε τους τέσσερις πήχεις και τη μία σπιθαμή.[iii] Όπως και να 'χει, το παράστημα του Ινδού βασιλιά εντυπωσίασε τον Αλέξανδρο.[1]

Μάχη του Υδάσπη και συνάντηση με τον Αλέξανδρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλέξανδρος και Πώρος

Ο Πώρος περίμενε τον Μέγα Αλέξανδρο στην απέναντι όχθη του Υδάσπη. Στη μάχη είχε παρατάξει και 200 πολεμικούς ελέφαντες.[3] Η μάχη μαινόταν όλη την ημέρα, με σοβαρές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Τελικά, μια επέλαση του ελληνικού ιππικού από απροσδόκητο σημείο, βρήκε ανέτοιμο τον Πώρο. Τα στρατεύματά του απωθήθηκαν σ' έναν δρόμο που ποδοπατήθηκαν από τους ελέφαντες.[3] Στη μάχη, ο Πώρος αποδείχθηκε σπουδαίος πολεμιστής.[4] Το ήθος και η ανδρεία του, συγκίνησαν ακόμη και τον Αλέξανδρο.

Σατραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πώρος φαίνεται να κατείχε τη θέση του σατράπη για αρκετά χρόνια μετά την αναχώρηση του Αλέξανδρου. Φαίνεται πως έγινε σατράπης της περιοχής του Ινδού, μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, στο 323 π.Χ. Αυτή του η θέση επιβεβαιώθηκε το 321 π.Χ., μετά τη συνέλευση των Επιγόνων στο Τριπαράδεισο της Συρίας.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, γύρω στο 316 π.Χ. ο Πώρος φέρεται να δολοφονήθηκε απο τον Εύδημο ο οποίος ήταν στρατηγός του Αλεξάνδρου. Έτσι ο δεύτερος κατόρθωσε να πάρει υπο τον έλεγχό του όλες τις Ινδικές Σατραπείες της Αυτοκρατορίας, μέχρι τους Πολέμους των Διαδόχων όποτε και ηττήθηκε και θανατώθηκε από τον Αντίγονο.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • i. ^ Τα ποτάμια αυτά ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες με τα ονόματα Υδάσπης και Ακεσίνης, αντίστοιχα
  • ii. ^ Ένας πήχης ισούται με 0,46 μέτρα
  • iii. ^ Μία σπιθαμή είναι περίπου 18 εκατοστά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Αρριανός, 19.1
  2. Πλούταρχος, 60
  3. 3,0 3,1 Time-Life Παγκόσμια Ιστορία, σ. 30.
  4. Αρριανός, 18.4

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]