Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Καρλομάγνος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 8 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Αλλαγή ονόματος του Καρλομάγνου σε Κάρολος διότι έτσι είναι η σωστή ονομασία)
Συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις του πατέρα του, ο Κάρολος κατήργησε το βασιζόμενο στο χρυσό σόλιδο νομισματικό σύστημα. Καθιέρωσε νέα μονάδα, τη [[λίβρα]] — χρηματική μονάδα και μονάδα βάρους — η οποία άξιζε 20 σολίδους ή 240 δηνάρια.
 
Ο Κάρολος δεν σταμάτησε ποτέ να μορφώνεται. Έφερε στην Αυλή του στο [[Άαχεν]] έναν Άγγλο μοναχό τον [[ΑλκουίνοςΑλκουΐνος|ΑλκουίνοΑλκουΐνο]], και διάφορους άλλους δασκαλούς. Στο Άαχεν δημιουργήθηκε σημαντική σχολή και ιστορικοί μιλάνε για την [[Καρολίγγεια αναγέννηση]] που συνοδεύεται με τη βασιλεία του Καρλομάγνου. Έχτισε πλήθος παλατιών (γερμ. ''Pfalz'') σε όλη την επικράτεια του βασιλείου του, όπου διέμενε κατά τις περιοδείες του ανά τη χώρα. Το μεγαλοπρεπέστερο χτίστηκε στο Άαχεν, το οποίο αποτελούσε και την αγαπημένη του πόλη, όπου διέμεινε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. Έμαθε να διαβάζει [[λατινική γλώσσα|λατινικά]] και λίγα [[ελληνική γλώσσα|ελληνικά]] αλλά δεν κατάφερε να μάθει γραφή.
 
Οργάνωσε την αυτοκρατορία του σε 350 [[κομητεία|κομητείες]], που κάθε μια διοικούνταν από έναν διορισμένο κόμη. Οι κόμητες υπηρετούσαν όπως οι δικαστές, οι διοικητές, και τα μέλη των εκκλησιαστικών δικαστηρίων.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης