Εδουάρδος ο Εξομολογητής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εδουάρδος ο Εξομολογητής
Bayeux Tapestry scene1 EDWARD REX.jpg
Περίοδος 8 Ιουνίου 10425 Ιανουαρίου 1066
Στέψη 3 Απριλίου 1043
Καθεδρικός του Γουίντσεστερ
Προκάτοχος Αρθακανούτος
Διάδοχος Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας
Σύζυγος Έντιθ του Ουέσσεξ
Οίκος Οίκος του Ουέσσεξ
Πατέρας Έθελρεντ του Ουέσσεξ
Μητέρα Έμμα της Νορμανδίας
Γέννηση 1003
Όξφορντσερ, Αγγλία
Θάνατος 5 Ιανουαρίου 1066
Λονδίνο, Αγγλία
Τόπος ταφής Αββαείο του Ουέστμινστερ, Αγγλία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Εδουάρδος ο Εξομολογητής[1] (Edward the Confessor, 10035 Ιανουαρίου 1066), γνωστός επίσης και ως Άγιος Εδουάρδος ο Εξομολογητής, ήταν ένας από τους τελευταίους Αγγλοσάξονες βασιλείς της Αγγλίας και συνήθως θεωρείται ως ο τελευταίος βασιλιάς του Οίκου του Ουέσσεξ, κυβερνώντας από το 1042 έως το 1066.

Γιος του Έθελρεντ του Ουέσσεξ και της Έμμας της Νορμανδίας, ο Εδουάρδος διαδέχθηκε τον γιο του Κνούτου -και ετεροθαλή αδελφό του ιδίου- Αρθακανούτο, αποκαθιστώντας την κυριαρχία του Οίκου του Ουέσσεξ μετά την περίοδο της δανικής κυριαρχίας από τότε που ο Κνούτος κατέκτησε την Αγγλία το 1016. Όταν ο Εδουάρδος πέθανε το 1066, τον διαδέχτηκε ο Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας, ο οποίος ηττήθηκε και σκοτώθηκε την ίδια χρονιά από τους Νορμανδούς του Γουλιέλμου του Κατακτητή στη μάχη του Χέιστινγκς. Ο Έντγκαρ Έθελινγκ, ο οποίος ήταν από τον Οίκο του Ουέσσεξ, ανακηρύχθηκε βασιλιάς μετά τη μάχη του Χέιστινγκς το 1066, αλλά ποτέ δεν κυβέρνησε και καθαιρέθηκε μετά από περίπου 8 εβδομάδες.

Όπως αναλύεται παρακάτω, οι ιστορικοί διαφωνούν σχετικά με την αρκετά μεγάλη διάρκεια (24 ετών) βασιλείας του Εδουάρδου.

Ο Εδουάρδος έχει θεωρηθεί παραδοσιακά ως απόκοσμος και ευσεβής και η βασιλεία του είναι αξιοσημείωτη για τη διάλυση της βασιλικής εξουσίας στην Αγγλία και την προώθηση της οικογένειας Γκόντουιν στην εξουσία. Οι βιογράφοι το αμφισβητούν αυτό και τον απεικονίζουν ως έναν επιτυχημένο βασιλιά, ο οποίος ήταν ενεργητικός, επινοητικός και μερικές φορές αδίστακτος, αλλά του οποίου η φήμη αμαυρώθηκε άδικα από τη νορμαδική κατάκτηση λίγο μετά το θάνατό του[2].

Ο Εδουάρδος πέρασε ένα διάστημα στη Νορμανδία, όπου ανέπτυξε σχέσεις με τους εκεί ευγενείς. Ανέβηκε στον θρόνο το 1042, διαδεχόμενος τον ετεροθαλή αδελφό του Aρθακανούτο, γιο του Κνούτου, κατ' απαίτηση λαού και ευγενών. Ανακηρύχτηκε Άγιος από την Αγγλικανική Εκκλησία, ενώ από την εποχή της βασιλείας του Ερρίκου Β΄(1348) καθιερώθηκε ως άγιος - προστάτης της Αγγλικής βασιλικής οικογένειας. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από σχετική ειρήνη και ευημερία, αλλά ο θάνατός του το 1066 οδήγησε σε κρίση, που με τη σειρά της προκάλεσε την εισβολή των Νορμανδών στην Αγγλία.

Εξορία στη Νορμανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έδουάρδος ο Εξομολογητής ήταν γιος του Έθελρεντ του Ουέσσεξ, ο οποίος είχε χάσει το βασίλειό του από τον Κνούτο, αρχηγό των Βίκινγκς, και της Έμμας της Νορμανδίας. Το 1013 λόγω της Δανέζικης εισβολής στην Αγγλία, δραπέτευσε στην Νορμανδία με τον αδελφό του Άλφρεντ Έθελινγκ και την μητέρα του Έμμα, που ήταν αδελφή του δούκα της Νορμανδίας Ριχάρδου Β΄. Παρά την υπερβολική του ευσέβεια, αποδείχτηκε πολύ μαχητικός στο πεδίο της μάχης: περιγράφονται στο Λονδίνο επικές εικόνες του κατά του βασιλιά Κανούτου, όπου τον ρίχνει από το άλογο του και το σκοτώνει.

Η περίοδος όπου έζησε εξόριστος στην Νορμανδία επηρέασε σημαντικά τον χαρακτήρα του. Την περίοδο της βασιλείας του, αργότερα, εκνορμανδίζοντας την Αγγλική κοινωνία της εποχής του, άνοιξε τον δρόμο στην μετέπειτα βασιλεία του ανιψιού του, Γουλιέλμου του Κατακτητή, με την ολοκληρωτική πλέον κατάληψη της Αγγλίας από τους Νορμανδούς. Ο ίδιος ο δούκας Ροβέρτος όταν πήγε σε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους τον όρισε φρουρό του μικρού του γιου Γουλιέλμου.

Μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια μαζί με τον αδελφό του Αλφρέδο να εκθρονίσει τον Κανούτο το 1036, ο Εδουάρδος δραπέτευσε στην Νορμανδία, ενώ ο αδελφός του Αλφρέδος συνελήφθη αιχμάλωτος του Γκόντουιν, κόμη του Ουέσσεξ, ο οποίος τον τύφλωσε και στην συνέχεια τον θανάτωσε με βασανιστήρια. Ο συγκεκριμένος φόνος έφερε μεγάλο δικαιολογημένο μίσος του Εδουάρδου απέναντι στον Γκόντουιν, τον οποίο εξόρισε οριστικά από την χώρα το 1051, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα τον συγχωρέσει μόνο εάν επαναφέρει στην ζωή τον αδελφό του.

Βασιλιάς της Αγγλίας με μεγάλες εύνοιες στους Νορμανδούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμβλημα που αποδίδεται από τον Μάθιου Πάρις στο βασιλιά Εδουάρδο τον Εξομολογητή, ο οποίος έζησε πριν τεθεί σε χρήση το συγκεκριμένο έμβλημα.

Ο Εδουάρδος έγινε εξαιρετικά δημοφιλής, αγαπητός σε κλήρο και λαό. Προσκλήθηκε στην Αγγλία το 1041, έγινε μέλος της αυλής του ετεροθαλούς αδελφού του, βασιλιά Αρθακανούτου (γιου του Κανούτου και τη Έμμας), και τον διαδέχθηκε μετά τον θάνατο του στις 8 Ιουνίου 1042. Στέφθηκε στον Καθεδρικό ναό του Ουίντσεστερ στις 3 Απριλίου 1043.

Η περίοδος της βασιλείας του ήταν αρκετά ειρηνική και ευημερούσα. Ερχόμενος στην αρχή σε συμφωνία με τους τρεις ισχυρότατους κόμητες τον Γκόντουιν, τον κόμη του Ουέσσεξ και τον κόμη της Μέρκια, η συνεχιζόμενη εύνοια στους Νορμανδούς ευγενείς τον έφερε σε απευθείας σύγκρουση με τους Άγγλους, που σχημάτισαν ισχυρό αντινορμανδικό συνασπισμό με σκοπό να ανατρέψουν τον βασιλιά. Επικεφαλής της κίνησης ήταν ο κόμης του Γκόντουιν που είχε γίνει πεθερός του βασιλιά το 1045. Αιτία ήταν ότι ο βασιλιάς δεν έβαλε επίσκοπο του Καντέρμπουρι αυτόν της αρεσκείας του, αλλά έναν Νορμανδό. Έγινε μια αιματηρή σύγκρουση ανάμεσα στο εξαγριωμένο πλήθος και στον ευνοούμενο του Εδουάρδου, Ευστάθιο κόμη της Βουλώνης.

Ο Γκόντουιν αρνήθηκε να τους τιμωρήσει, με αποτέλεσμα να εξοριστεί αυτός και ολόκληρη η οικογένεια του το 1051. Επέστρεψε τον επόμενο χρόνο, απαιτώντας από τον βασιλιά να τον αποκαταστήσει στα αξιώματα του διώχνοντας τους Νορμανδούς. O Γκόντουιν πέθανε το 1053 και ο Εδουάρδος όρισε ως διαδόχους του τους Νορμανδούς Ράλφ και Τιμίντ, αλλά σύντομα ο γιος του Γκόντουιν Χάρολντ απέκτησε ισχυρότατη δύναμη, ανακαταλαμβάνοντας ως το 1057 όλα τα εδάφη του εκτός από την Μερκία. Συνθηκολόγησε με όλους τους ευγενείς που του δήλωσαν υποταγή και μετά τον θάνατο του Εδουάρδου ανακηρύχθηκε βασιλιάς.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η αρίθμηση των Άγγλων μοναρχών αρχίζει μετά τη νορμανδική κατάκτηση και γι' αυτό το λόγο ο Εδουάρδος ο Εξομολογητής, ο οποίος ήταν ο τρίτος βασιλιάς Εδουάρδος, δεν αναφέρεται ως Εδουάρδος Γ'.
  2. Peter Rex, King and Saint: The Life of Edward the Confessor, σελ. 224, The History Press (2008)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αρθακανούτος
Βασιλιάς της Αγγλίας
Flag of Wessex.png

1042 - 1066
Διάδοχος
Χάρολντ Γκόντουινσον
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Edward the Confessor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).