Έντουιγκ Έθελινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έαντουιγκ Έθελιγκ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1017
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΈθελρεντ του Ουέσσεξ[1] και Έλφγκιφου της Υόρκης[1]
ΑδέλφιαΓκόντα της Αγγλίας
Έθελσταν Έθελιγκ
Εδουάρδος ο Ομολογητής
Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος
Άλφρεντ Αίθελινγκ
Έαντρεντ Έθελιγκ
ΟικογένειαΟίκος του Ουέσσεξ

Ο Έντουιγκ Έθελινγκ (Eadwy, πέθανε το 1017) πρίγκηπας από τον Οίκο του Ουέσσεξ πέμπτος από τους έξι γιους του Έθελρεντ του Ουέσσεξ απο την πρώτη σύζυγο του Ελφγκίφου της Υόρκης, καταγράφεται σε καταστατικό του 993.[2][3] Στα τέλη του 1013 ο πατέρας του εξαναγκάστηκε να εξοριστεί από την Αγγλία στην Νορμανδία μαζί με την οικογένεια που απέκτησε από τον δεύτερο γάμο του με την Έμμα της Νορμανδίας μετά την κατάληψη της χώρας από τον Σβεν Α΄ της Δανίας. Ο ίδιος ο Έντουιγκ Έθελινγκ μαζί με τους αδελφούς του τους οποίους είχε αποκτήσει ο πατέρας του από τον πρώτο του γάμο και ζούσαν ακόμα ο Έθελσταν Έθελινγκ και ο Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος φαίνεται ότι εκείνη την περίοδο παρέμειναν στην Αγγλία.[4]

Ο Σβεν ο Διχαλογένης πέθανε σύντομα τον Φεβρουάριο του 1014 και ο πατέρας του επανήλθε στον θρόνο της Αγγλίας αλλά τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου πέθανε πρόωρα και ο μεγαλύτερος αδελφός του Έθελσταν Έθελινγκ με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 1016 να συγκρουστούν σκληρά για την διαδοχή του θρόνου ο γιος του Σβεν Κνούτος και ο δεύτερος αδελφός του Έντμουντ. Τον Οκτώβριο του 1016 μετά την ηρωική του ήττα ο Έντμουντ συμφώνησε με τον Κνούτο να μοιράσουν την Αγγλία, ο Έντμουντ παρέμεινε βασιλιάς μονάχα στο Ουέσσεξ αλλά πέθανε σε έναν μήνα. Ο Έντουιγκ Έθελινγκ παρέμεινε ο μοναδικός γιος του πατέρα του ο οποίος είχε επιζήσει από τον πρώτο του γάμο, εξορίστηκε και επικυρήχθηκε από τον Κνούτο (1016) αλλά συμφιλιώθηκαν και ο Κνούτος του επέτρεψε να επιστρέψει στην Αγγλία, δολοφονήθηκε όμως σύντομα (1017) με εντολή του Κνούτου ύστερα απο απόπειρα του να πραγματοποιήσει εξέγερση στην Νοτιοδυτική Αγγλία.[5] Το Αγγλοσαξωνικό χρονικό καταγράφει ότι μετά την δολοφονία του τα δικαιώματα διαδοχής στον θρόνο της Αγγλίας από τον Οίκο του Ουέσσεξ πέρασαν στον μεγαλύτερο από τους ετεροθαλείς αδελφούς του Εδουάρδο τον Ομολογητή. Ο Έντουιγκ Έθελινγκ τάφηκε στο αβαείο του Τάβιστοκ το οποίο είχε κατασκευαστεί από τον θείο του Όρντγουλφ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  2. M. K. Lawson, Edmund II, Oxford Online Dictionary of National Biography, 2004
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2017. 
  4. Pauline Stafford, Queen Emma & Queen Edith, Blackwell, 2001, p. 223
  5. Stafford, op. cit., pp. 225-26

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • M. K. Lawson, Edmund II, Oxford Online Dictionary of National Biography, 2004
  • Pauline Stafford, Queen Emma & Queen Edith, Blackwell, 2001

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eadwig Ætheling της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).