Ευστάθιος Β΄ της Βουλώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευστάθιος Β΄ της Βουλώνης
Bayeux Tapestry scene55 Eustach.jpg
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 1087 (περίπου)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φεουδάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Σφάλμα Lua: bad argument #2 to 'formatDate' (not a valid timestamp).
Τέκνα Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν
Ευστάθιος Γ΄ της Βουλώνης
Βαλδουίνος Α΄ της Ιερουσαλήμ
Ida
Γονείς Ευστάθιος Α΄ της Βουλώνης και Ματθίλδα της Λουβαίν
Αδέλφια Λαμπέρ Β΄ του Λανς
Ζερμπέρζ της Βουλώνης
Ζοφρουά της Βουλώνης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ευστάθιος Β΄ (1020 - 1093) ήταν κόμης της Βουλώνης (1049 - 1093). Πολέμησε στην μάχη του Χάστινγκς στο πλευρό του Γουλιέλμου του Κατακτητή και γι' αυτό του παραχωρήθηκαν μεγάλες τιμές όταν ο Γουλιέλμος στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας. Ήταν γιος και διάδοχος του κόμητος Ευσταθίου Α΄. Παντρεύτηκε στον πρώτο του γάμο την Γκόντα της Αγγλίας, αδελφή του Άγγλου βασιλιά Έθελρεντ του Ουέσσεξ, αδελφή του Εδουάρδου του εξομολογητή, που πέθανε (1055) λίγο πριν την Νορμανδική κατάκτηση. Με τον δεύτερο γάμο του με την Ίδα της Λωρραίνης, κόρη του δούκα της Κάτω Λωρραίνης Γοδεφρείδου Γ΄ απέκτησε τρεις γιους:

Συμμετείχε (1048) στην επανάσταση του πεθερού του κατά του αυτοκράτορα Ερρίκου Γ΄. Την επόμενη χρονιά (1049) αφορίστηκε από τον πάπα Λέοντα Θ΄ για τον γάμο του, κάτι που αποδείχθηκε ότι έγινε υπό την πίεση του αυτοκράτορα Ερρίκου Γ΄. Τελικά ο Γοδεφρείδος και ο Ευστάθιος αναγκάστηκαν να υποταχθούν. Επισκέφτηκε (1051) την Αγγλία στην αυλή του Εδουάρδου του εξομολογητή, του οποίου ήταν κουνιάδος, ενώ εξακολουθούσε να είναι πολιτικός του σύμμαχος.

Από την άλλη πλευρά ο κόμης Γκόντουιν του Ουέσσεξ, μια εξέχουσα φυσιογνωμία της εποχής του στην Αγγλία, πάντρεψε τον γιο του, Τοστίγκ, με την κόρη του αντιπάλου του, Ευστάθιου κόμη της Φλάνδρας. Ένας καυγάς που έγινε ανάμεσα στον Ευστάθιο και στους κατοίκους του Ντόβερ κατέληξε σε σύγκρουση ανάμεσα στον ίδιο τον βασιλιά και τον Γκόντουιν, αφού οι κάτοικοι του Ντόβερ ήταν υπό την δικαιοδοσία του και αρνήθηκε να τους τιμωρήσει. Η έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο του ήταν αιτία να τεθεί εκτός νόμου αυτός και η οικογένεια του, που άφησαν την Αγγλία και επέστρεψαν την επόμενη χρονιά (1052) με ισχυρό Φλαμανδικό στρατό.

Τα επόμενα χρόνια αναδείχθηκαν οι αντίπαλοι του σε ψηλές θέσεις, ο κόμης της Φλάνδρας παγίωσε την εξουσία του, επεκτάθηκε ανατολικά και έγινε αντιβασιλιάς της Γαλλίας (1060) στο πλευρό του ανιψιού του, βασιλιά Φιλίππου Α΄. Αντίθετα ο ευνοούμενος του Ευστάθιου, Γουόλτερ της Μαντ, απέτυχε να πάρει την κομητεία του Μαιν, συνελήφθη στην συνέχεια από τους Νορμανδούς, όπου και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι λόγοι αυτοί τον έπεισαν να συμμετάσχει στην Αγγλική κατάκτηση (1066) στο πλευρό του Γουλιέλμου του Κατακτητή, στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, λεπτομέρειες της οποίας φαίνονται στην ταπισερί του Μπαγιώ, η οποία περιγράφει γεγονότα την εποχή της δημιουργίας της, ενώ σύμφωνα με φήμες λέγεται ότι την δημιούργησε ο ίδιος. Ο Γουλιέλμος τον αντάμειψε πλουσιοπάροχα, αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένος και την επόμενη χρονιά (1067) συμμετέχοντας στην επανάσταση του δούκα του Κεντ που ήθελε να καταλάβει το κάστρο του Ντόβερ, το κίνημα απέτυχε, οπότε κατασχέθηκαν από τον Ευστάθιο τα βασιλικά δώρα. Αργότερα συμφιλιώθηκε με τον βασιλιά Γουλιέλμο και ξαναπήρε τα δώρα του.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eustace II of Boulogne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).