Γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας
(Ανακατεύθυνση από Γεωγραφικό Διαμέρισμα)
Μετάβαση στην πλοήγηση
Πήδηση στην αναζήτηση
![]() |
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Γεωγραφικά διαμερίσματα είναι οι περιοχές εκείνες της Ελλάδας που παρουσιάζουν κοινά γεωμορφολογικά και ιστορικά χαρακτηριστικά και ανήκουν γεωγραφικά στον ίδιο χώρο. Τα γεωγραφικά διαμερίσματα δεν έχουν διοικητική έννοια, όπως οι Περιφέρειες ή οι Διοικήσεις, αλλά χρησιμεύουν ως σχήματα για τη γεωγραφική και ιστορική έρευνα. Ήταν επίσημες διοικητικές περιφερειακές υποδιαιρέσεις της Ελλάδας μέχρι τη διοικητική μεταρρύθμιση του 1987[1]. Παρά την αντικατάστασή τους από τις Περιφέρειες, τα γεωγραφικά διαμερίσματα εξακολουθούν να αναφέρονται ευρέως στον καθημερινό διάλογο.
Διαίρεση Γεωγραφικών Διαμερισμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- Κατά τα σημερινά πρότυπα, από τα εννέα γεωγραφικά διαμερίσματα, μόλις τρία ταυτίζονται εδαφικά με περιφέρεια: Ήπειρος, Θεσσαλία και Κρήτη.
- Η Θράκη ως γεωγραφικό διαμέρισμα, μαζί με δυο νομούς( της Μακεδονίας και Καβάλας), αποτελούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
- Η Μακεδονία, χωρίζεται σε τρεις περιφέρειες (Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής), με την Ανατολική Μακεδονία μάλιστα, να συγκροτεί μαζί με την Θράκη, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, το Άγιο Όρος, το οποίο γεωγραφικά ανήκει και αυτό στην Μακεδονία, αποτελεί αυτοδιοικούμενη περιοχή.
- Η Στερεά Ελλάδα, χωρίζεται σε τρεις περιφέρειες (Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Αττικής). Το γεωγραφικό διαμέρισμα δεν ταυτίζεται απόλυτα με τη σημερινή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην οποία δεν εντάσσονται η Αττική (η οποία λόγω πληθυσμού αποτελεί αυτοδιοικητική περιφέρεια, στην οποία περιλαμβάνει επίσης ένα μικρό μέρος της Πελοποννήσου, και τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, τα ανήκουν γεωγραφικά στα Επτάνησα), η Αιτωλοακαρνανία, καθώς και το τμήμα της Κορινθίας από τον Ισθμό και ανατολικά.
- Τα Νησιά Αιγαίου, χωρίζονται σε δύο περιφέρειες Βόρειο και Νότιο, αν και στην πραγματικότητα ορισμένα νησιά αποτελούν μέρος άλλων περιφερειών.
Κατάλογος Γεωγραφικών Διαμερισμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- ↑ Π.Δ. 51/87 "Καθορισμός των Περιφερειών της Χώρας για το σχεδιασμό κ.λ.π. της Περιφερειακής Ανάπτυξης ΦΕΚ A 26/06.03.1987
|