Βολοντάρ Γκλεμπόβιτς του Μινσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βολοντάρ Γκλεμπόβιτς του Μινσκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1090
Θάνατος1176
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡίκισσα της Πολωνίας, βασίλισσα της Σουηδίας[1]
ΤέκναΣοφία του Μινσκ
Vasiļko Glebovich
Vladimir Glebovich
ΓονείςΓκλεμπ Βσεσλάβιτς και Αναστασία Γιαροπόλκιβνα
ΑδέλφιαΡοστισλάβ Γκλεμπόβιτς
Vsevolod Glebovitsch, Prince of Strezev
ΟικογένειαΡουρικίδες του Πολότσκ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρίγκιπας του Μινσκ
πρίγκιπας του Πολότσκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βολοντάρ Γκλεμπόβιτς, ρωσ.: Володарь Глебович Минский, (12ος αι.) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας του Μινσκ, που ανήκε στον λεγόμενο κλάδο του Πολότσκ (Polotski) από την πόλη και το πριγκιπάτο του Πολότσκ, από όπου προερχόταν. Ήταν γιος του Γκλεμπ Βσεσλάβιτς του Μινσκ (απεβ. 1119) και της Aναστασίας, κόρης του Γιαροπόλκ Ιζιασλάβιτς. Ο Βολοντάρ απεβίωσε μετά το 1167, πιθανώς το 1176.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένεια του Βολοντάρ βρισκόταν από καιρό σε σύγκρουση με τον μεγάλο πρίγκιπα του Κιέβου, Βλαδίμηρο Β΄ Μονομάχο, ο οποίος το 1113 (σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες 1119) κατέκτησε το Μινσκ από τον πατέρα τού Βολοντάρ. Αργότερα, οι υπόλοιπες κτήσεις της δυναστείας Πολότσκ είχαν κατακτηθεί από τον γιο του Βλαδίμηρου Β΄, Mστισλάβ Α΄ του Κιέβου και τα μέλη της αναγκάστηκαν να καταφύγουν, μεταξύ άλλων, στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, μετά το τέλος του Mστισλάβ το 1132, η αυτοκρατορία του Κιέβου κατέρρευσε σιγά σιγά και η δυναστεία Πολότσκ μπορούσε να επιστρέψει στη ρωσική πολιτική σκηνή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βολοντάρ νυμφεύτηκε στις 5 Ιουνίου 1135 (πιθανότατα ενώ ήταν εξόριστος στην Πολωνία) με τη Ρίκισσα της Πολωνίας, βασίλισσα της Σουηδίας, κόρη του Μπολέσλαφ Γ΄ του Στραβόστομου και χήρα του Δανού πρίγκιπα και βραχύβιου βασιλιά Mάγκνους Α΄ της Σουηδίας, ο οποίος έπεσε τον προηγούμενο χρόνο στη μάχη του Φότεβικ. Ο Βολοντάρ και ο Ρίκισσα απέκτησαν μία κόρη, τη:

Ο γάμος του Βολοντάρ και της Ρικίσσας ήταν μία πολιτική κίνηση τού πατέρα της, που στρέφεται ενάντια στην τότε συμμαχία μεταξύ του Ερρίκου Β΄ της Δανίας και των απογόνων του Moνομάχου. Επειδή αρκετά κεντρικά πρόσωπα σε αυτή τη σύγκρουση απεβίωσαν και η θέση των Μονομάχων στη Ρωσία αποδυναμώθηκε πολύ, τα θεμέλια του γάμου έπεσαν επίσης: λύθηκε με διαζύγιο, μετά το οποίο η Ρίκισσα παντρεύτηκε τον Σβέρκερ Α' της Σουηδίας.

Παρανόηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην έρευνα της αρχαίας ιστορίας, ο Voλοντάρ συνήθως συγχέονταν (μεταξύ άλλων από τον Nικολάι φον Μπάουμγκαρτεν) με τον ημι-μυθικό πρίγκιπα Βλαντίμιρ Βσεβολόντιτς του Νόβγκοροντ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p11287.htm#i112870. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζον Λιντ «Οι ρωσικοί γάμοι. Δυναμικοί και Πολιτικοί Συνασπισμοί Κατά τον Δανικό Εμφύλιο Πόλεμο της δεκαετίας του 1130» στο (Δανέζικο) Ιστορικό Περιοδικό Νο. 2 1992.