Εδουάρδος ο Μάρτυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εδουάρδος ο μάρτυρας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εδουάρδος
Edward the Martyr by Edwards detail.jpg
Περίοδος 8 Ιουλίου 97518 Μαρτίου 978
Προκάτοχος Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός
Διάδοχος Έθελρεντ του Ουέσσεξ
Οίκος Οίκος του Ουέσεξ
Πατέρας Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός
Μητέρα Ελφρίδα, βασίλισσα της Αγγλίας
Γέννηση π. 962
Θάνατος 18 Μαρτίου 978 (ηλικία 15–16)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Εδουάρδος ο Μάρτυς (Edward the Martyr, 96218 Μαρτίου 978) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από το 975 έως τη δολοφονία του, το 978. Ήταν γιος και διάδοχος του βασιλιά Έδγαρ από την Ελφρίδα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμφισβητήθηκε η άνοδός του στο θρόνο, που έγινε τελικά μετά τη θερμή υποστήριξη του επισκόπου Δουνστάνου (Dunstan) του Γούστερ. Αν και ανέβηκε στο θρόνο ανήλικος, 13 ετών, έδειξε μια εξαιρετική φιλανθρωπική συμπεριφορά, κάτι που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και στον ίδιο τον Δουνστάνο. Έδειξε μεγάλη αγάπη στη θρησκεία, την Εκκλησία, καθώς και ενδιαφέρον για φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Κατά τα τρία χρόνια που βασίλεψε, επέπεσε μεγάλη πείνα στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά ληστρικές επιθέσεις σε μοναστήρια, από ευγενείς που είχαν διαμαρτυρηθεί για τις μεγάλες εκτάσεις γης που είχε δωρίσει ο πατέρας του στους μοναχούς.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομάστηκε μάρτυρας, λόγω της μαρτυρικής του δολοφονίας. Δολοφονήθηκε άγρια στο κάστρο του Κορφ από υποστηρικτές της θετής του μητέρας, Ελφρίδης, που ήθελαν την άνοδο στον θρόνο του γιου της, Εθελρέδου του Ουέσσεξ, τόσο που σε λίγο ο θρύλος της δολοφονίας του ήταν αιτία να ονομαστεί άγιος, όχι μόνο από την Αγγλικανική Εκκλησία, αλλά από ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Η μνήμη του τιμάται μέχρι και σήμερα από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία στις 18 Μαρτίου, ημέρα του θανάτου του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός
Βασιλιάς της Αγγλίας
Flag of Wessex.png

975 - 978
Διάδοχος
Έθελρεντ του Ουέσσεξ
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Edward the Martyr της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).