Σιδηροδρομική γραμμή Νέων Πόρων - Πλαταμώνα - Λεπτοκαρυάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιδηροδρομική γραμμή Νέων Πόρων - Πλαταμώνα - Λεπτοκαρυάς
Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλαταμώνα
Πληροφορίες
ΙδιοκτησίαΟΣΕ
ΠεριοχήΠιερία
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1916
Παύση λειτουργίας2004
π  σ  ε

Παλαιά Σιδηροδρομική Γραμμή Πλαταμώνα Πιερίας
Νέοι Πόροι - Πλαταμών - Παραλία Παντελεήμονα

399,000 Νέοι ΠόροιΝέα Σιδηροδρομική Γραμμή Πειραιώς - Πλατέως
Νέοι Πόροι
Κ.Α.Α.Υ. Πλαταμώνα
Δημοτικό Σχολείο
Λιμάνι Πλαταμώνα
Πλαταμών
Βίλα Μοσκώφ
Παραλία Παντελεήμονα
Σκοτίνα

Η Σιδηροδρομική γραμμή Νέων Πόρων - Πλαταμώνα - Λεπτοκαρυάς είναι ελληνική σιδηροδρομική γραμμή που αποτελούσε δίκτυο του ΟΣΕ. Κατασκευάστηκε το 1916 και έκλεισε το 2004. Αντικαταστάθηκε από την γραμμή Πειραιά-Θεσσαλονίκης.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σιδηροδρομική γραμμή Νέων Πόρων - Πλαταμών - Λεπτοκαρυάς, διέρχεται από μέρος της Θεσσαλίας. Εντός του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Νέων Πόρων Πιερίας (Χιλιομετρική θέση 392 - Χιλιομέτρηση νέας γραμμής) υπάρχει η διασταύρωση της 5ης γραμμής η οποία οδηγεί στην παλαιά γραμμή Πλαταμώνα. Είχε επιβατική κίνηση χιλιάδων ατόμων ετησίως, καθώς ο σιδηρόδρομος ήταν το δημοφιλέστερο μέσο μεταφοράς, των Λαρισαίων και όχι μόνο, προς το δημοφιλές αυτό τουριστικό θέρετρο. Το 2002, καθημερινώς 4 δρομολόγια διέρχονταν με στάση στον Πλαταμώνα συνδέοντας τον με Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αθήνα.[1]

Η γραμμή συνεχίζει κινούμενη παράλληλα με την θάλασσα σε ένα τοπίο με πλούσια βλάστηση. Στη συνέχεια διέρχεται μέσα από σήραγγα κάτω από το Κάστρο του Πλαταμώνα και μετά την ανοιχτή γαλαρία συγκλίνει με τη νέα χάραξη στην τοποθεσία Παραλία Αγίου Παντελεήμονα Πιερίας (βόρεια έξοδος νέας σήραγγας Πλαταμώνα). Και σ’ αυτό το σημείο οι χαράξεις συγκλίνουν τόσο κοντά, ώστε να παρέχεται μεγάλη ευκολία για την κατασκευή αλλαγής τροχιάς.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γραμμή του Πλαταμώνα κατασκευάστηκε το 1916 και ήταν στην αρχή της ενωτικής γραμμής Παπαπουλίου Λάρισας – Πλατέος Ημαθίας (Χ.Θ. 394,026 – 482,567). Η γραμμή αυτή σύνδεσε τον Λαρισαϊκό Σιδηρόδρομο με το δίκτυο της S.M. (Chemins de fer de Salonique à Monastir) στη Μακεδονία και κατ' επέκταση σύνδεσε σιδηροδρομικά την πρωτεύουσα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης μετά τη Μάχη του Πλαταμώνα (15-16 Απριλίου 1941) τα γερμανικά στρατεύματα προέλασαν προς νότο μέσω του διαδρόμου των γραμμών Πλαταμώνα & Τεμπών. Η γραμμή έχει έτσι και ιστορική σημασία πέρα από φυσικό κάλλος.

Από το 2004 η νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων περνά τον Πλαταμώνα μέσα από μία σήραγγα τεσσάρων και πλέον χιλιομέτρων. Όμως η παλαιά παράκτια σιδηροδρομική γραμμή που διέρχεται μέσα από απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπία και διαθέτει μουσειακές εγκαταστάσεις, κηρύχθηκε "ιστορικός τόπος" μετά από υπουργική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και πλέον καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την μουσειακή επαναλειτουργία της. Επίσης η παλαιά σιδηροδρομική γραμμή του Πλαταμώνα (όπως και οι παλαιές γραμμές των Τεμπών και της Βόρειας Πιερίας) είναι ενταγμένη στην επίσημη μελέτη της θερινής γραμμής Νο 5 του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης[2], κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πλαταμώνα, χωρίς κανένα πρόβλημα στο μουσειακό χαρακτήρα της γραμμής.

Το 2018 πρώτιστος στόχος για την επαναλειτουργία της γραμμής είνα η εφικτή σύνδεση Νέων Πόρων με τον Πλαταμώνα, εφόσον η σήραγγα Πλαταμώνος λειτουργεί ως καφέ εστιατόριο, την Gallaria με μουσειακό εκθετήριο της γραμμής.[3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. OΣΕ Συνοπτικά Δρομολόγια Εσωτερικού Επιβατικών Αμαξοστοιχιών Ισχύουν από 31 Αυγούστου 2002
  2. Χάρτης Πορείας Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-01-05. https://web.archive.org/web/20070105030830/http://www.sasth.gr/website/website/website/downloads/proastiakos1.pdf. 
  3. «Έλληνας ξενοδόχος μετέτρεψε γαλαρία 100 ετών στον Πλαταμώνα σε καφετέρια». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]