Δαυίδ Στιούαρτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δαυίδ Στιούαρτ
Δούκας του Ροδεσέι
Περίοδος 13981402
Διάδοχος Ιάκωβος Α΄ της Σκωτίας
Γέννηση 24 Οκτωβρίου 1378
Θάνατος 26 Μαρτίου 1402 (24 ετών)
Ανάκτορο Φόκλαντ, Σκωτία
Πατέρας Ροβέρτος Γ΄ της Σκωτίας
Μητέρα Αναμπέλα Ντράμοντ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Δαυίδ Στιούαρτ (David Stewart, 24 Οκτωβρίου 1378 - 26 Μαρτίου 1402) ήταν πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της Σκωτίας από το 1390 και ο πρώτος δούκας του Ροδεσέι από το 1398. Διατηρούσε όμως και άλλους τίτλους, όπως κόμης του Άθολ και κόμης του Κάρρικ.

Ήταν γιος του βασιλιά της Σκωτίας Ροβέρτου Γ' και της Αναμπέλα Ντράμοντ. Όταν αρρώστησε ο πατέρας του, σε μια εποχή συγκρούσεων με τη γείτονα Αγγλία, έγινε αντιβασιλιάς (1399). Αμέσως έγινε μεγαλύτερος εχθρός του ο θείος του Ροβέρτος Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι, ως τότε αντιβασιλιάς της Σκωτίας, που τον συνέλαβε και τον έκλεισε στη φυλακή, θεωρώντας τον υπεύθυνο για μια εισβολή των Άγγλων στη Σκωτία.

Πέθανε φυλακισμένος υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες. Ένας θρύλος λέει ότι στραγγαλίστηκε. Είχε παντρευτεί τη Μαργαρίτα Ντάγκλας χωρίς να αφήσει παιδιά, οπότε διάδοχος στο θρόνο έγινε ο αδελφός του, Ιάκωβος.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα David Stewart, Duke of Rothesay της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).