Μανουήλ Καμύτζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μανουήλ Καμύτζης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση Δεκαετία του 1150[1]
Θάνατος 13ος αιώνας[2]
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αξιωματικός
στρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατός στρατηγός/
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα πρωτοστράτωρ
στρατηγός

Ο Μανουήλ ο Καμύτζης ήταν Βυζαντινός αηιωματούχος, πρωτοστράτωρ[3], που έζησε στα τέλη του 12ου αιώνα. Ήταν γιος του Κωνσταντίνου Καμύτζη και της Μαρίας Αγγελίνας, η οποία από την μεριά της μητέρας της, Θεοδώρας, ήταν εγγονή του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Ά Κομνηνού και της Ειρήνης Δούκαινας. Έτσι ήταν πρώτος ξάδελφος των αυτοκρατόρων Ισαάκιου Β΄ Άγγελου και Αλέξιου Γ΄ Κομνηνού καθώς και του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Ά Δούκα. Γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα περί το 1150 και πέθανε σε άγνωστη ημερομηνία μετά το 1202

Ήταν επικεφαλής αυτοκρατορικών στρατευμάτων, όταν η Γ' Σταυροφορία διέσχισε την Βυζαντινή επικράτεια.

Η κόρη του Μανουήλ, το όνομα της οποίας δεν είναι γνωστό, υποχρεώθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ Άγγελο να χωρίσει τον άντρα της και να παντρευτεί τον Βλάχο ηγέτη Ντόμπρομιρ το 1198.

Αργότερα ο Μανουήλ πολέμησε εναντίον του Βούλγαρου ηγέτη Ιβάνκο και αιχμαλωτίστηκε. Ο Αυτοκράτορας δεν έκανε τίποτα για την απελευθέρωσή του, και έτσι ο Μανουήλ ζήτησε από τον γαμπρό του, Ντόμπρομιρ, να καταβάλει τα λύτρα, και προσχώρησε σε αυτόν πολεμώντας ενάντια στην Αυτοκρατορία. Η τελευταία αναφορά για αυτόν είναι από το 1202.

Το όνομα της γυναίκας του Μανουήλ δεν είναι γνωστό. Είναι γνωστό ότι είχε μία κόρη, που αναφέρθηκε παραπάνω, και έναν γιο ονόματι Ιωαννη Καμύτζη.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • O city of Byzantium: annals of Niketas Choniates tr. Harry J. Magoulias (Detroit: Wayne State University Press, 1984) especially pp. 221-224, 282-283, 293-294.
  • Κ. Βάρζος, Η Γενεαλογία των Κομνηνών (Θεσσαλονίκη, 1984) τόμος 2 σελ. 690-713.