Φραγκίσκος Α΄ των Δύο Σικελιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος Α΄ των Δύο Σικελιών
Francis I of the Two Sicilies.jpg
Γέννηση 14  Αυγούστου 1777
Νάπολη
Θάνατος 8  Νοεμβρίου 1830
Νάπολη
Σύζυγος Μαρία Κλημεντίνη της Αυστρίας και Μαρία Ισαβέλλα της Ισπανίας
Τέκνα Μαρία Αντωνία των δύο Σικελιών, Λουίζα Καρλότα της Νάπολης και της Σικελίας, Φερδινάνδος Β΄ των Δύο Σικελιών, Τερέζα Κριστίνα των Δυο Σικελιών, Καρολίνα Φερδινάνδη Λουίζα των Δύο Σικελιών, Πρίγκηπας Φραγκίσκος, Κόμης του Τράπανι, Πρίγκηπας Λεοπόλδος, κόμης των Συρακουσών, Πρίγκηπας Λουΐς, Κόμης της Άκουιλα, Πριγκήπισσα Μαρία Αμαλία των Βουρβώνων-Δύο Σικελιών, Πριγκήπισσα Μαρία Καρολίνα των Βουρβώνων-Δύο Σικελιών, Κάρολος Φερδινάνδος, πρίγκηπας της Καπούα, Maria Christina of the Two Sicilies και Αντώνιος του Λέτσε
Γονείς Φερδινάνδος Α΄ των Δύο Σικελιών και Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Αδέλφια Maria Henrietta of Naples and Sicily, Μαρία Θηρεσία της Νάπολης και της Σικελίας, Maria Amalia of Naples and Sicily, Princess Maria Antonia of Naples and Sicily, Πριγκίπισσα Λουίζα της Νάπολης και της Σικελίας, Maria Cristina of Naples and Sicily, Maria Isabelle of Naples and Sicily, Maria Anna of Naples and Sicily, Princess Maria Cristina Amelia of Naples and Sicily, Maria Clotilde of Naples and Sicily, Carlo, Duke of Calabria, Prince Gennaro of Naples and Sicily, Prince Giuseppe of Naples and Sicily, Prince Alberto of Naples and Sicily και Λεοπόλδος του Σαλέρνο
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος, Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ, Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος, Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, 1ος Βαθμός του Τάγματος του Αγίας Άννας και Τάγμα του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι

Ο Φραγκίσκος Α΄ των δύο Σικελιών (19 Αυγούστου 1777 - 1830) ήταν βασιλιάς των Δύο Σικελιών (1825-1830). Γεννήθηκε στη Νάπολη και ήταν γιος του βασιλιά των δύο Σικελιών Φερδινάνδου Α΄ και της πριγκίπισσας της Αυστρίας Μαρίας Καρολίνας και ανεψιός των βασιλέων της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και Μαρίας Αντουανέτας.

Νυμφεύτηκε πρώτα την αρχιδούκισσα της Αυστρίας Μαρία Κλημεντίνη, κόρη του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Β΄ (1796), ενώ όταν αυτή πέθανε προχώρησε σε δεύτερο γάμο με τη Μαρία Ισαβέλλα, κόρη του βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Δ΄. Με την παλινόρθωση του πατέρα του στον θρόνο της Νάπολης ορίστηκε αντιβασιλιάς (1812).

Μετά την πτώση του Ναπολέoντα και την επιστροφή του πατέρα του στον θρόνο του βασιλείου πήρε τον τίτλο του δούκα της Καλαβρίας και του διαδόχου. Ενώ φαινομενικά επεδείκνυε μεγάλο ενδιαφέρον για εκδημοκρατισμό, μετά το αυταρχικό Σύνταγμα του 1820 δέχτηκε να γίνει αντιβασιλιάς.

Ως βασιλιάς ακολούθησε συντηρητικότερες τακτικές, εγκαταλείποντας τη διοίκηση του κράτους του στα χέρια ανάξιων ευνοουμένων του, έχοντας κάθε στιγμή τον φόβο για δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1797 τη Μαρία-Κλημεντίνη των Αψβούργων-Λωρραίνης, κόρη του Λεοπόλδου Β΄ της Γερμανίας και είχε (επιζόν) τέκνο:

Το 1801 απεβίωσε η Μαρία-Κλημεντίνη και το 1802 ο Φραγκίκσος Α΄ έκανε δεύτερο γάμο, με τη Μαρία-Ισαβέλλα των Βουρβόνων-Ισπανίας, κόρη του Καρόλου Δ΄ της Ισπανίας και είχε τέκνα:

Προκάτοχος:
Φερδινάνδος Α΄
'Βασιλιάς της Νάπολης'
18251830
Διάδοχος:
Φερδινάνδος Β΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Francis I of the Two Sicilies της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).