Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαρία Άννα της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Άννα της Σαβοΐας
Αυτοκράτειρα της Αυστρίας
Γέννηση19 Σεπτεμβρίου 1803
Παλάτσο Κολόννα, Ρώμη
Θάνατος4 Μαΐου 1884 (80 ετών)
Πράγα, Βοημία
Τόπος ταφήςΑυτοκρατορική Κρύπτη, Βιέννη
ΣύζυγοςΦερδινάνδος Α΄ της Αυστρίας
ΟίκοςΟίκος της Σαβοΐας
ΠατέραςΒίκτωρ Εμμανουήλ Α΄ της Σαρδηνίας
ΜητέραΜαρία Θηρεσία της Αυστρίας-Έστε
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολικισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαρία Άννα (ιταλ. Maria Anna di Savoia, 19 Σεπτεμβρίου 1803 - 4 Μαΐου 1884) από τον Οίκο της Σαβοΐας ήταν πριγκίπισσα της Σαβοΐας και αυτοκράτειρα της Αυστρίας.

Η Μαρία Άννα Καρολίνα Πία γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1803 στο Παλάτι Κολόννα της Ρώμης. Ήταν το έκτο παιδί και η πέμπτη κόρη του Βίκτωρος Εμμανουήλ Α΄ της Σαρδηνίας και της συζύγου του Μαρίας Θηρεσίας των Αψβούργων-Λωρραίνης, κόρης του Φερδινάνδου Καρόλου της Αυστρίας-Έστε.[1][2] Είχε μια δίδυμη αδελφή, τη Μαρία Θηρεσία. Οι δύο πριγκίπισσες βαφτίστηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου 1803 από τον Πάπα Πίο Ζ΄ με αναδόχους το Φερδινάνδο της Αυστρίας-Έστε και τη σύζυγό του Μαρία Βεατρίκη των Έστε. Στο Μουσείο της Ρώμης (Παλάτσο Μπράσκι) βρίσκεται ένας πίνακας, που απεικονίζει τη βάπτιση των δύο πριγκιπισσών.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1831, η Μαρία Άννα παντρεύτηκε μέσω αντιπροσώπων στο Τορίνο τον Φερδινάνδο Ε΄ της Ουγγαρίας (μετέπειτα αυτοκράτορα Φερδινάνδο της Αυστρίας). Στις 27 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, το ζευγάρι παντρεύτηκε αυτοπροσώπως στη Βιέννη στο Παρεκκλήσιο του Χόφμπουργκ από τον καρδινάλιο Ροδόλφο, Αρχιεπίσκοπο του Όλομοουτς. Έφερε τους τίτλους της Αρχιδούκισσας της Αυστρίας και της Βασίλισσας της Ουγγαρίας, της Βοημίας, της Λομβαρδίας και της Βενετίας.[3][4] Η Μαρία Άννα και ο Φερδινάνδος δεν απέκτησαν παιδιά.[5]

Αυτοκράτειρα της Αυστρίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Μαρτίου 1835 ο Φερδινάνδος έγινε αυτοκράτορας της Αυστρίας κι έτσι η Μαρία Άννα απέκτησε τον τίτλο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1836 στέφθηκε ως βασίλισσα της Βοημίας στην Πράγα.

Δεν έμαθε ποτέ γερμανικά, τη γλώσσα της Αυτοκρατορίας, και προτιμούσε να μιλά γαλλικά. Σε αντίθεση με τη συννυφάδα της, Σοφία της Βαυαρίας, δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική, στην οποία κυριαρχούσε ο πρίγκηπας Μέττερνιχ που ήταν ο ουσιαστικός κυβερνήτης. Η Μαρία Άννα ανέλαβε τη στήριξη και φροντίδα του Φερδινάνδου- ο οποίος αδυνατούσε να κυβερνήσει λόγω των σοβαρών κρίσεων επιληψίας του- και για αυτό είχε το σεβασμό όλων.

Παραίτηση του συζύγου της από τον αυστριακό θρόνο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Δεκεμβρίου 1848 ο Φερδινάνδος παραιτήθηκε από αυτοκράτορας της Αυστρίας υπέρ του ανιψιού του Φραγκίσκου Ιωσήφ, ωστόσο τόσο εκείνος όσο και η Μαρία Άννα διατήρησαν τους αυτοκρατορικούς τίτλους τους. Πέρασαν μαζί τα υπόλοιπα χρόνια τους έως το θάνατο του Φερδινάνδου (1875), διαμένοντας τους χειμώνες στο Κάστρο της Πράγας και τα καλοκαίρια στο Ράιχσταντ (νυν Ζάκουπυ) ή το Πλόσκοβιτς (νυν Πλοσκοβίτσε) της Τσεχίας. Ήταν πολύ δημοφιλής στην Πράγα, όπου ασχολούνταν με τη φιλανθρωπία.

Η Μαρία Άννα πέθανε στην Πράγα στις 4 Μαΐου 1884 σε ηλικία 80 ετών και ενταφιάστηκε δίπλα στο σύζυγό της στην Αυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης.