Κατάλογος γλωσσών και διαλέκτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτός είναι ένας κατάλογος γλωσσών κατά αλφαβητική σειρά στα ελληνικά.

Για κατάταξη των γλωσσών με βάση τη γλωσσική οικογένεια που ανήκουν δείτε την Κατηγορία:Γλώσσες.

Τα Ελληνικά, τα Ιταλικά, και τα Ισπανικά είναι γλώσσες οι οποίες είναι πολύ κοντά ακουστικά είναι (μελωδικές) και έχουν κάτι κοινό σαν γλώσσες.


Πίνακας περιεχομένων: Α B Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Χώρα Επίσημη Γλώσσα
Αγγλία Αγγλική
Αζερμπαϊτζάν Αζερική
Αλβανία Αλβανική
Αιθιοπία Αμχαρική
Ανδόρρα

(Γλώσσες της Ανδόρρας)[1]

Ανγκόλα[2]
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
  • Αγγλικά (επίσημη γλώσσα)[3]
Αργεντινή
Αρμενία
  • Αρμενικά[5] (η μόνη επίσημη γλώσσα σύμφωνα με το σύνταγμα)
Αυστραλία Αυστραλία
  • Δεν υπάρχει επίσημη γλώσσα, τα Αγγλικά είναι στην πραγματικότητα η επίσημη γλώσσα.
Αυστρία
Αζερμπαϊτζάν

B[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπαχάμες
  • Αγγλικά
Μπαχρέιν
Μπανγκλαντές
Μπαρμπάντος
  • Αγγλικά
Λευκορωσία
  • Λευκορωσίας
  • Ρωσικά (και οι δύο είναι επίσημες γλώσσες σε όλη την επικράτεια)
Βέλγιο

(Γλώσσες του Βελγίου)[7]

Μπελίζ
Μπενίν
  • Γαλλικά
Μπουτάν
Βολιβία
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Μποτσουάνα
Βραζιλία
  • Πορτογαλικά

Α[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Β[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Π[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ω[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Constitution of Andorra (Article 2)
  2. «Angola». The World Factbook. Central Intelligence Agency. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  3. Constitution of Antigua and Barbuda, 1981 (Article 29)
  4. «Provincial Law Nº5598» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  5. Constitution of Armenia (Article 12)
  6. 6,0 6,1 Constitution of Austria, Article 8 & State Treaty for the Re-establishment of an Independent and Democratic Austria Αρχειοθετήθηκε 2008-02-26 στο Wayback Machine. (Article 7, Page 188)
  7. Constitution of Belgium, in Dutch, French and German Αρχειοθετήθηκε 2003-04-13 στο Wayback Machine. (Article 4)
  8. Footitt, Hilary· Kelly, Michael (2012). Languages at War: Policies and Practices of Language Contacts in Conflict. Basingstoke: Palgrave Macmillan. σελίδες 111–120. ISBN 0230368778.