Σουαχίλι γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σουαχίλι
Kiswahili
ΤαξινόμησηΝιγηροκονγκολεζικές
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσαΤανζανία, Κένυα, Ουγκάντα
Ρυθμιστής-
ISO 639-1sw
ISO 639-2swa
ISO 639-3swa
Περιοχές όπου ομιλείται η Σουαχίλι

Η σουαχίλι (σουαχίλι: kiswahili) είναι μια γλώσσα Μπαντού που ομιλείται ευρέως στην Ανατολική Αφρική. Η σουαχίλι είναι η μητρική γλώσσα των Σουαχίλι που κατοικούν σε μια λωρίδα 1.500 χιλιομέτρων της ακτής της Ανατολικής Αφρικής από τη νότια Σομαλία ως τη βόρεια Μοζαμβίκη. Ομιλείται από 50 εκατομμύρια ανθρώπους περίπου[1], από τους οποίους περίπου πέντε εκατομμύρια την μιλούν ως πρώτη γλώσσα και τριάντα με πενήντα ως δεύτερη. Η σουαχίλι είναι η lingua franca της Ανατολικής Αφρικής και των γύρω περιοχών.

Το όνομα κισουαζίλι προέρχεται από τον πληθυντικό της αραβικής λέξης sahel ساحل: sawahil سواحل που σημαίνει "σύνορο" ή "ακτή" που χρησιμοποιείται ως επίθετο με τη σημασία "κάτοικοι των ακτών" ή, με την προθήκη του 'ki', "παράκτια γλώσσα". Σαχέλ είναι επίσης η λέξη που χρησιμοποιείται για το νότιο σύνορο της Σαχάρας. Η προσθήκη του τελικού "i" είναι πιθανό ότι είναι η κατάληξη "νίσμπα" (της ακτής سواحلي), αν και άλλοι αναφέρουν φωνητικούς λόγους.

Η σουαχίλι είναι η εθνική και επίσημη γλώσσα στην Τανζανία, την Κένυα και την Ουγκάντα. Μιλιέται επίσης στη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη ΛΔ Κονγκό, τη Σομαλία, τις Κομόρες (συμπεριλαμβανομένου του Μαγιότ), τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι.

Τα πρώτα γνωστά γραπτά κείμενα σε σουαχίλι χρησιμοποίησαν το αραβικό αλφάβητο, αλλά, κάτω από την επιρροή των ευρωπαϊκών αποικιοκρατικών δυνάμεων, το λατινικό αλφάβητο έχει επικρατήσει.

Η σουαχίλι έχει επηρεαστεί πολύ από την αραβική γλώσσα, όπως μαρτυρείται από τις δάνειες λέξεις αραβικής προέλευσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. L Marten, "Swahili", Encyclopedia of Language and Linguistics, 2nd ed., 2005, Elsevier

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]