Ταμίλ γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η γλώσσα Ταμίλ (தமிழ்) είναι η γεωγραφικά πιο νότια από τις δραβιδικές γλώσσες. Η γλώσσα ταμίλ είναι επίσημη στην Ινδία στις πολιτείες Ταμίλ Ναντού, Πουντούτσερυ (Puducherry) και στη νησιωτική πολιτεία Άνταμαν και Νικομπάρ (Adaman and Nicobar), στη Σρι Λάνκα και στη Σιγκαπούρη. Χρησιμοποιεί τη γραφή Μπράχμι. Έχουν βρεθεί επιγραφές στη γραφή Μπράχμι-Ταμίλ 2.200 χρόνων στο Σαμαναμαλάι (Samanamalai). Έχει χαρακτηριστεί ως η μόνη γλώσσα της σύγχρονης Ινδίας που είναι αναγνωρισμένα συνεχής με κλασσικό παρελθόν. Είναι μια από τις 22 επίσημες γλώσσες της Ινδίας και η πρώτη γλώσσα που δηλώθηκε ως κλασσική από την κυβέρνηση της Ινδίας το 2004. Η γλώσσα Ταμίλ διδάσκεται στον Καναδά και την Νότιο Αφρική από τις μειονότητες των μεταναστών Ταμίλ που υπάρχουν εκεί. Στο Οντάριο του Καναδά ο μήνας Γενάρης έχει δηλωθεί νομοθετικά ως ο μήνας της πολιτιστικής κληρονομιάς Ταμίλ.

Η πιο πρώιμη περίοδος της λογοτεχνίας της γλώσσας Ταμίλ , η λογοτεχνία Σάνγκαμ (Sangam) χρονολογείται από το 300 π.Χ, έως το 300 μ.Χ. Έχει την πιο παλαιά υπάρχουσα λογοτεχνία από όλες τις Δραβιδικές γλώσσες. Τα πιο πρώιμα αρχεία επιγραφών που βρέθηκαν σε πέτρινα διατάγματα χρονολογούνται από τον 3 αιώνα π.Χ. Πάνω από το 55% των επιγραφών (55.000) που βρέθηκαν από την Αρχαιολογική Εφορία της Ινδίας ήταν στην γλώσσα Ταμίλ.

Η πιο συγγενική της γλώσσα είναι η Μαλαγιαλάμ. Οι δυο γλώσσες άρχισαν να διαχωρίζονται γύρω τον 9ο αι. μ.Χ. Αν και πολλές από τις διαφορές μεταξύ των δυο γλωσσών φαίνεται να έχουν προϊστορικό διαχωρισμό, η διαδικασία του διαχωρισμού σε ξεχωριστή γλώσσα ολοκληρώθηκε γύρω στο 13ο και 14ο αιώνα μ.Χ

Ταμίλ γλώσσα στο Ινδοστάν

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Wikipedia
Έκδοση της Βικιπαίδειας στην Ταμίλ γλώσσα