Ταμίλ γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η γλώσσα Ταμίλ ή ταμιλική (தமிழ்) είναι η γεωγραφικά νοτιότερη από τις δραβιδικές γλώσσες. Είναι επίσημη γλώσσα στην Ινδία στις πολιτείες Ταμίλ Ναντού, Πουντούτσερυ (Puducherry) και στη νησιωτική πολιτεία Άνταμαν και Νικομπάρ (Adaman and Nicobar), καθώς και στη Σρι Λάνκα και στη Σιγκαπούρη ως μειονοτική γλώσσα. Χρησιμοποιεί τη γραφή Μπράχμι. Έχουν βρεθεί επιγραφές στη γραφή Μπράχμι-Ταμίλ 2.200 χρόνων στο Σαμαναμαλάι. Έχει χαρακτηριστεί ως η μόνη γλώσσα της σύγχρονης Ινδίας που είναι αναγνωρισμένα συνεχής με κλασικό παρελθόν. Είναι μια από τις 22 επίσημες γλώσσες της Ινδίας και η πρώτη γλώσσα που δηλώθηκε ως κλασική από την κυβέρνηση της Ινδίας το 2004. Η γλώσσα Ταμίλ διδάσκεται στον Καναδά και την Νότιο Αφρική από τις μειονότητες των μεταναστών Ταμίλων που υπάρχουν εκεί. Στο Οντάριο του Καναδά ο Ιανουάριος έχει οριστεί νομοθετικά ως ο μήνας της ταμιλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πιο πρώιμη περίοδος της λογοτεχνίας της ταμιλικής γλώσσας, η λογοτεχνία Σάνγκαμ (Sangam) χρονολογείται από το 300 π.Χ, έως το 300 μ.Χ. Η ταμιλική λογοτεχνία είναι η αρχαιότερη από όλες τις δραβιδικές γλώσσες. Οι πιο πρώιμες επιγραφές που βρέθηκαν σε πέτρινα διατάγματα χρονολογούνται από τον 3 αιώνα π.Χ. Πάνω από το 55% των επιγραφών (55.000) που βρέθηκαν από την Αρχαιολογική Εφορία της Ινδίας ήταν στην γλώσσα Ταμίλ.

Η πιο συγγενική της γλώσσα είναι η Μαλαγιαλάμ. Οι δυο γλώσσες άρχισαν να διαχωρίζονται γύρω τον 9ο αι. μ.Χ. Αν και πολλές από τις διαφορές μεταξύ των δυο γλωσσών φαίνεται να έχουν προϊστορικό διαχωρισμό, η διαδικασία του διαχωρισμού σε ξεχωριστές γλώσσες ολοκληρώθηκε γύρω στο 13ο και 14ο αιώνα μ.Χ

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

WikipediaΠεριοχή όπου ομιλείται η ταμιλική στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα