Γροιλανδική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γροιλανδική γλώσσα
Kalaallisut
Ταξινόμηση Εσκιμοαλεουτικές γλώσσες
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσα Flag of Greenland.svg Γροιλανδία
Flag of Denmark.svg Δανία
Ρυθμιστής Oqaasileriffik (Γροιλανδική Γραμματεία Γλώσσας)
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 kl
ISO 639-3 kal
SIL -
Διανομή των γλωσσών Ινουίτ στην Γροιλανδία και στον Καναδά.
Δίγλωσση πινακίδα στο Νουούκ.

Η Γροιλανδική γλώσσα (γροιλ. Kalaallisut) είναι μια Εσκιμοαλεουτική γλώσσα. Ομιλείται κυρίως στην Γροιλανδία, της οποίας είναι επίσημη γλώσσα. Η επίσημη διάλεκτος της Γροιλανδίας είναι η Δυτική Γροιλανδική. Άλλες διάλεκτοι είναι η Ανατολική Γροιλανδική και η Ινουκτούν. Μοιάζει με γλώσσες που ομιλούνται στον Καναδά, όπως η Ινουκτιτούτ. Έχουν δημιουργηθεί πολλές λέξεις στα Γροιλανδικά παραγόμενες από Γροιλανδικές ρίζες, ωστόσο έχει πολλά αντιδάνεια από την δανική και την αγγλική γλώσσα. Η πρώτη ορθογραφία της γλώσσας διαμορφώθηκε από τον Σάμιουελ Κλάινσμιτ, ωστόσο επέφερε πολλές αλλαγές στην προφορά των λέξεων. Το 1973, έγινε μια ακόμα μεταρρύθμιση της γλώσσας, η οποία απλουστεύτηκε κατά πολύ.
Η γλώσσα έφτασε στη Γροιλανδία κατά τον 13ο αιώνα από τους Θούλους. Είναι άγνωστες οι γλώσσες που ομιλούνταν από προηγούμενους πολιτισμούς που κατοικούσαν στην Γροιλανδία. Οι πρώτες μαρτυρίες για την γλώσσα έγιναν το 18ο αιώνα από Δανούς ιεραπόστολους. Η Γροιλανδική γλώσσα δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από την Δανική εώς το 1979 όπου η Γροιλανδία απέκτησε μερική αυτονομία, ενώ τον Ιούνιο του 2009 η αυτονομία της χώρας αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να γίνει η Γροιλανδική γλώσσα η μοναδική επίσημη γλώσσα της Γροιλανδίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Greenlandic language της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).