Χαβαϊκή γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χαβαϊκά ή Χαβανέζικα
‘Ōlelo Hawai‘i και ’Olelo Hawai’i
ΤαξινόμησηΑυστρονησιακές γλώσσες
Σύστημα γραφήςχαβανέζικο αλφάβητο
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσαFlag of Hawaii.svg Χαβάη, αναγνωρίζεται ως γλώσσα μειονότητας στις ηπειρωτικές Flag of the United States.svg Η.Π.Α.
ΡυθμιστήςΚανείς
ISO 639-1
ISO 639-2haw
ISO 639-3haw
SILκανένα

Η Χαβαϊκή γλώσσα ή τα χαβανέζικα (ʻŌlelo Hawaiʻi) είναι μία Πολυνησιακή γλώσσα η οποία πήρε το όνομά της απ΄ το νησί Χαβάη, το μεγαλύτερο της νησιωτικής πολιτείας της Χαβάης. Σήμερα (από το 1978 και μετά) αποτελούν με τα Αγγλικά, τις δύο επίσημες γλώσσες της πολιτείας, αλλά για μεγάλο διάστημα τα χαβανέζικα ουσιαστικά δεν ομιλούνταν, με αποτέλεσμα παρά την επισημοποιήσή τους να θεωρούνται γλωσσα υπό εξαφάνιση.

Συγκεκριμένα, όταν το 1898 η Χαβάη προσαρτήθηκε στις ΗΠΑ και έχασε την ανεξαρτησία της, επίσημη γλώσσα έγιναν τα αγγλικά και η χρήση των χαβανέζικων αν και δεν απαγορευόταν τυπικά, γενικά "δεν ενθαρρυνόταν". Σταδιακά οι περισσότεροι κάτοικοι του συμπλέγματος άρχισαν να μιλούν μια μικτή γλώσσα, την pidgin της Χαβάης (αγγλικά και διάλεκτοι). Οταν το 1978 απέκτησαν το δικαίωμα να περιληφθούν τα χαβανέζικα στις επίσημες γλώσσες της πολιτείας τους, αυτά ήδη δεν ομιλούνταν ιδιαίτερα και κυριαρχούσε πλέον η γλώσσα pidgin της Χαβάης. Η pidgin της Χαβάης δεν μοιάζει με τα χαβανέζικα και αποτελεί ουσιαστικά μια πρωτόγονη μορφή αγγλικών -μορφή που αναπτύσσεται σαν γλώσσα συναλλαγών σε όλες τις αποικίες με ξενόγλωσσους κατακτητές. Πρόσφατα το ενδιαφέρον για τα χαβανέζικα ανανεώθηκε γιατί θεωρούνται γλώσσα υπό εξαφάνιση αφού υπολογίζεται ότι τα μιλάει μόνον το 2% του πληθυσμού της Χαβάης.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]