Ιωάννης Α΄ της Καστίλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης Α΄
JuanIdeCastilla.JPG
Βασιλιάς της Καστίλης
Περίοδος 1379-1390
Προκάτοχος Ερρίκος Β΄
Διάδοχος Ερρίκος Γ΄
Γέννηση 24 Αυγούστου 1358
Έπιλα, Σαραγόσα
Θάνατος 9 Οκτωβρίου 1390
Ανκαλά ντε Γιενάρες, Μαδρίτη
Σύζυγος Ελεονώρα της Βαρκελώνης
Βεατρίκη της Πορτογαλίας
Επίγονοι Ερρίκος Γ΄ της Καστίλης
Φερδινάνδος Α΄ της Αραγονίας
Οίκος της Τραστάμαρα
Πατέρας Ερρίκος Β΄
Μητέρα Ιωάννα-Εμμανουέλα Ιβρέας
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιωάννης Α΄ (ισπανικά: Juan I de Castilla, 24 Αυγούστου 1358 - 9 Οκτωβρίου 1390) ήταν βασιλιάς της Καστίλης και Λεόνης (1379-1390) από τον Οίκο της Τραστάμαρα, κλάδου του Οίκου της Ιβρέας. Ήταν υιός του Ερρίκου Β΄ βασιλιά της Καστίλλης και της Ιωάννας-Εμμανουέλας Ιβρέας, κόρης του Ιωάννη-Εμμανουήλ πρίγκιπα της Βιγιένα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1379 ίδρυσε το βραχύβιο Τάγμα της Περιστεράς, που συχνά εόρταζε με γεύματα στα οποία παρέθεταν περιστέρια. Εξαγόρασε τον Λέοντα Ε΄ Πουατιέ-Λουζινιάν βασιλιά της Μικράς Αρμενίας (Κιλικίας) από τους Μαμελούκους και του χορήγησε την κυριότητα της Μαδρίτης, της Βίλα Ρεάλ και της Αντουχάρ το 1383.

Μετά από τη διευθέτηση αντιδικίας με την Πορτογαλία το 1382, νυμφεύθηκε το επόμενο έτος τη Βεατρίκη, κόρη τού Φερδινάνδου Α΄ βασιλιά της Πορτογαλίας, που ήταν το μόνο του τέκνο. Έτσι όταν εκείνος απεβίωσε το 1383 ο Ιωάννης Α' διεκδίκησε το στέμμα της Πορτογαλίας, ηττήθηκε όμως δύο έτη μετά στη μάχη της Αλγιουμπαρότα από τον αδελφό του αποβιώσαντα Ιωάννη Α΄, που έγινε βασιλιάς της Πορτογαλίας.

Ο Ιωάννης Ανζού-Λάνκαστερ, ως σύζυγος της εξαδέλφης του Κωνσταντίας, διεκδίκησε το στέμμα της Καστίλης· τελικά ο Ιωάννης Α΄ συμφώνησε να νυμφεύσει τον υιό του Ερρίκο με την κόρη τους Αικατερίνη. Η συνθήκη επικυρώθηκε στη Μπαγιόν το 1388.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1375 την Ελεονώρα τού Οίκου της Βαρκελώνης, κόρη του Πέτρου Δ΄ βασιλιά της Αραγονίας. Είχαν τέκνα:

Το 1383 νυμφεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του Βεατρίκη τού Πορτογαλικού Οίκου της Βουργουνδίας, κόρη του Φερδινάνδου Α΄, χωρίς απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "John I (of Castile)". Encyclopædia Britannica 5 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 441.