Κόμης του Λέστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα σύμβολα της κομητείας του Λέστερ

Ο τίτλος Κόμης του Λέστερ δημιουργήθηκε επτά φορές στο Αγγλικό βασίλειο με έδρα του Λέστερ. Η 1η δημιουργία έγινε τον 12ο αιώνα σαν Αγγλικός τίτλος, ο σημερινός τελευταίος τίτλος είναι δημιουργία του Ηνωμένου Βασιλείου (1837).

Πρώτη δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σύμβολα της Οικογένειας Μπόμοντ σαν κόμητες του Λέστερ

Ο τίτλος δημιουργήθηκε πρώτη φορά από τον Ρόμπερτ ντε Μπόμοντ που χρησιμοποιούσε ταυτόχρονα και τον Γαλλικό τίτλο του κόμητος του Μελάν. Οι απόγονοι του διατήρησαν τρεις γενεές το όνομα Ρόμπερτ, οι Μπόμοντ ξεκληρίστηκαν όταν ο Ρόμπερτ ντε Μπόμοντ, 4ος κόμης του Λέστερ πέθανε χωρίς απογόνους και τα εδάφη του μοιράστηκαν ανάμεσα στις δυο αδελφές του. Ο μεγαλύτερος διεκδικητής του Λέστερ ήταν ο γιος της μεγαλύτερης αδελφής του Σίμον ντε Μόντφορντ 5ος κόμης του Λέστερ, ο σύζυγος της μικρότερης αδελφής του Σαέρ ντε Κουίνσι δημιούργησε την κομητεία του Γουίντσεστερ. Ο Σίμον Δ΄ ντε Μόντφορντ δεν πήρε ποτέ επίσημα τον τίτλο του κόμη λόγω της μεγάλης εχθρότητας ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γαλλία. Ο δεύτερος γιος του Σίμον Ε΄ ντε Μόντφορντ κληρονόμησε τους τίτλους και τα εδάφη του πατέρα του, διακρίθηκε σημαντικά την περίοδο του Ερρίκου Γ΄ της Αγγλίας, έπεσε στη μάχη του Ίβσαμ (1265), τα εδάφη και οι τίτλοι του κατασχέθηκαν.

Πλανταγενέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εδμόνδος Κράουτσμπακ μικρότερος γιος του Ερρίκου Γ΄ ήταν ο δημιουργός της δεύτερης κομητείας του Λέστερ, ο Εδμόνδος έγινε Κόμης του Λάνκαστερ και οι τίτλοι ενώθηκαν. Ο μεγαλύτερος γιος του Εδμόνδου Τόμας, 2ος κόμης του Λάνκαστερ εκτελέστηκε από τον Εδουάρδο Β΄ της Αγγλίας για προδοσία (1322), τα εδάφη και οι τίτλοι του κατασχέθηκαν αλλά επανήλθε σε λίγα χρόνια στον μικρότερο αδελφό του Ερρίκο, 3ο κόμη του Λάνκαστερ. Ο γιος του τρίτου κόμη Ερρίκος, δούκας του Λάνκαστερ άφησε μόνο δυο κόρες και τα εδάφη του μοιράστηκαν : η μεγαλύτερη κόρη του Ματθίλδη, κόμισσα του Λάνκαστερ και ο σύζυγος της Γουλιέλμος Α΄ της Βαυαρίας κληρονόμησαν την κομητεία. Η Ματθίλδη πέθανε πρόωρα, οι τίτλοι πέρασαν στη μικρότερη αδελφή της Λευκή του Λάνκαστερ και τον σύζυγο της Ιωάννη της Γάνδης που δημιούργησε ξανά το Δουκάτο του Λάνκαστερ. Διάδοχος στο δουκάτο και την κομητεία έγινε ο γιος του Ιωάννη και της Λευκής Ερρίκος του Μπόλινμπροκ, όταν ανέτρεψε τον ξάδελφο του Ριχάρδο Β΄ της Αγγλίας (1399) και ανέβηκε ο ίδιος στον θρόνο ως Ερρίκος Δ΄ της Αγγλίας οι τίτλοι "ενώθηκαν με το στέμμα". Η περιουσία της κομητείας έγινε αργότερα τμήμα του δουκάτου του Λάνκαστερ.

Η κομητεία δημιουργήθηκε ξανά όταν η Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας την έδωσε στον ευνοούμενο της Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, 1ο Κόμη του Λέστερ (1564), πέθανε χωρίς απογόνους και ο τίτλος ξεκληρίστηκε ξανά. Ο τίτλος δημιουργήθηκε ξανά για λογαριασμό του ανιψιού του Ρόμπερτ Σίδνεϊ στον οποίο επιπλέον παραχωρήθηκε ο τίτλος του υποκόμη του Λάισλ (4 Μαΐου 1605), οι Σίδνεϊ κράτησαν τον τίτλο μέχρι τον 7ο κόμη που ξεκληρίστηκε ξανά (1743). Ο επόμενος κάτοχος του τίτλου ήταν ο Τόμας Κόουκ αλλά πέθανε και αυτός χωρίς απογόνους.[1]

Τελευταίες δημιουργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σύμβολα της Οικογένειας Σίδνεϊ σαν κόμητες του Λέστερ

Ο τίτλος παραχωρήθηκε στον Τζωρτζ Τάουνσεντ, 16ο βαρόνο των Φέρρερ του Τσάρτλεϊ και 8ο βαρόνο του Κόμπτον, μεγαλύτερο γιο και διάδοχο του Τζωρτζ Τάουνσεντ, 4ου υποκόμη του Τάουνσεντ και αργότερα 1ου μαρκησίου του Τάουνσεντ. Ο Τάουνσεντ ήταν τετρασέγγονος της Λαίδης Λούσυ Σίδνεϊ της κόρης του δεύτερου κόμη από τη δημιουργία του 1618, η κομητεία ξεκληρίστηκε ξανά με τον θάνατο του γιου του τρίτου μαρκησίου και δεύτερου κόμη (1855). Η Οικογένεια Κόουκ καταγόταν από τον μεγάλο πολιτικό Σερ Έντουαρντ Κόουκ (1552 - 1634) που είχε διατελέσει αρχιδικαστής την περίοδο 1613 - 1616. Ο τετρασέγγονος του Τόμας Κόουκ μέσω του γιου του Χένρι Κόουκ ήταν γαιοκτήμονας, πολιτικός και προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών. Διορίστηκε βαρόνος των Λόβελ του Λόβελ Μίνστερ στην κομητεία της Οξφόρδης (1728), υποκόμης των Κόουκ του Χόλκχαμ στην κομητεία του Νόρφολκ και κόμης του Λέστερ, αμέσως ξεκίνησε την κατασκευή του Χόλκχαμ Χολ στο Νόρφολκ. Παντρεύτηκε τη Μαργαρίτα Τάφτον, 19η βαρόνη του Κλίφορντ και το μοναδικό τους παιδί Έντουαρντ Κόουκ, υποκόμης του Κόουκ πέθανε άτεκνος πριν τους γονείς του, ο τίτλος ξεκληρίστηκε ξανά με τον θάνατο του Τόμας (1759) και η βαρονία του Κλίφορντ έπεσε σε αχρηστεία με τον θάνατο της συζύγου του (1775).

Τα εδάφη των Κόουκ πέρασαν στον ανιψιό του τελευταίου κόμη Γουένμαν Κόουκ, γεννημένος σαν Γουένμαν Ρόμπερτς γιος του Φίλιπ Ρόμπερτς και της Άννας αδελφής του κόμη του Λέστερ, άλλαξε το επώνυμο του σε Κόουκ χάρη του θείου του. Ο γιος του Τόμας Κόουκ ή "Κόουκ του Νόρφολκ" ήταν σπουδαίος πολιτικός που ασχολήθηκε έντονα με τους αγρότες, έγινε πολλά χρόνια μέλος του Κοινοβουλίου και με κύριο έργο την αγροτική παραγωγή ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της Βρετανικής Αγροτικής Επανάστασης. Οι τίτλοι του κρατήθηκαν από τον μεγάλο θείο του (1837) όταν οι Κόουκ έγιναν ξανά υποκόμητες του Κόουκ και κόμητες του Λέστερ των Χόλκχαμ στην κομητεία του Νόρφολκ παρά το ότι η οικογένεια Τάουνσεντ υπήρχε ακόμα. Τον λόρδο του Λέστερ διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του από τον δεύτερο γάμο του που έγινε 60 χρόνια Υπολοχαγός του Νόρφολκ και μέλος του Τάγματος της Περικνημίδας (1873). Με τον θάνατο του (1909) οι τίτλοι του πέρασαν στον μεγαλύτερο γιο του τον τρίτο κόμη, Συνταγματάρχη του 2ου Τάγματος των Σκωτσέζικων φρουρών και Υπολοχαγό του Νόρφολκ. Τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του τέταρτος κόμης επίσης Υπολοχαγός του Νόρφολκ που όταν πέθανε οι τίτλοι του πέρασαν στον γιο του τον πέμπτο κόμη που διετέλεσε Μέγας Σταβλάρχης στον Γεώργιο ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και την Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Πέθανε χωρίς απογόνους και τον διαδέχθηκε σαν έκτος κόμης ο πρώτος του ξάδελφος που ήταν γιος του Άρθουρ Τζωρτζ Κόουκ, δεύτερου γιου του τρίτου κόμη. Τους τίτλους διατηρεί από το 2015 ο εγγονός του όγδοος κόμης.

Κατάλογος Κομήτων του Λέστερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη δημιουργία (1107)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεύτερη δημιουργία (1265)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρίτη δημιουργία (1564)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέταρτη δημιουργία (1618)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέμπτη δημιουργία (1744)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκτη δημιουργία (1784)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έβδομη δημιουργία (1837)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Debrett's Peerage, 1967, p.669

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Levi Fox, "The Honor and Earldom of Leicester: Origin and Descent, 1066-1399", English Historical Review, 54 (1939), 385-402
  • Kidd, Charles, Williamson, David (editors). Debrett's Peerage and Baronetage (1990 edition). New York: St Martin's Press, 1990.
  • Leigh Rayment's Peerage Pages [self-published source][better source needed]
  • Lundy, Darryl. "FAQ". The Peerage.[unreliable source]