Ερρίκος Γ΄ της Καστίλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερρίκος Γ΄
Enrique III de Castilla (Ayuntamiento de León).jpg
Περίοδος 1390-1406
Προκάτοχος Ιωάννης Α'
Διάδοχος Ιωάννης Β'
Γέννηση 4 Οκτωβρίου 1379
Μπούργκος, Καστίλη
Θάνατος 25 Δεκεμβρίου 1406 (ετών 27)
Ανκαλά ντε Γιενάρες, Μαδρίτη
Σύζυγος Αικατερίνη των Ανζού-Λάνκαστερ
Επίγονοι Μαρία
Αικατερίνη
Ιωάννης Β΄
Οίκος της Τραστάμαρα
Πατέρας Ιωάννης Α΄
Μητέρα Ελεονώρα της Βαρκελώνης
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερρίκος Γ΄ (Enrique III de Castilla, 4 Οκτωβρίου 1379 - 25 Δεκεμβρίου 1406), ο λεγόμενος Πάσχων, ήταν βασιλιάς της Καστίλης (1390-1406) από τον Οίκο της Τραστάμαρα, κλάδο του Οίκου της Ιβρέας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Ιωάννου Α΄ βασιλιά της Καστίλης και της Ελεονώρας τού Οίκου της Βαρκελώνης, κόρης του Πέτρου Δ´ βασιλιά της Αραγωνίας. Γεννήθηκε στο Μπούργος, την πρωτεύουσα της Καστίλης. Ο νεότερος αδελφός του έγινε βασιλιάς της Αραγωνίας. Διδάσκαλοί του ήταν ο Ντιέγκο ντε Ανάγια Μαλντονάντο, που έπειτα έγινε αρχιεπίσκοπος της Σεβίλης και ο Χουάν Γιουρτάντο ντε Μεντόζα.

Θα νυμφευόταν τη Βεατρίκη Πορτογαλίας, ως μέρος της συμφωνίας για τη λήξη των πολέμων που έκανε ο πατέρας της Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας με τον πάππο του Ερρίκο Β΄ της Καστίλλης, αλλά τελικά τη νυμφεύτηκε ο πατέρας του Ιωάννης Α΄. Ο Ερρίκος Γ΄ τελικά έκανε γάμο με την Αικατερίνη των Ανζού-Λάνκαστερ, κόρη του Ιωάννη της Γάνδης ως μέρος άλλης συμφωνίας για τη λήξη της αντιδικίας τού Ιωάννη της Γάνδης, που διεκδικούσε το στέμμα της Καστίλης ως σύζυγος της Κωνσταντίας, εξαδέλφης τού Ιωάννη Α΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1338 τη 2η εξαδέλφη του Αικατερίνη των Ανζού-Λάνκαστερ, κόρη τού Ιωάννη της Γάνδης δούκα τού Λάνκαστερ, απέκτησε :

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • González Dávila, Gil: Historia de la vida y hechos del rey don Henrique tercero de Castilla (The life and times of King Henry III of Castile) (1638)
  • López de Ayala, Pedro: Crónicas de los Reyes de Castilla Don Pedro, Don Enrique II, Don Juan I, Don Enrique III. 2 v. Editorial Órbigo, S.L. ISBN 84-96966-50-X
  • Suárez Bilbao, Fernando: Enrique III. Diputación Provincial de Palencia 1994 ISBN 84-8173-013-0
  • Veas Arteseros, Francisco de Asís: Itinerario de Enrique III. Editum: Ediciones de la Universidad de Murcia 2003 ISBN 84-8371-400-0