Λάιονελ της Αμβέρσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Λάιονελ της Αμβέρσας (Lionel van Antwerpen, Αμβέρσα, 29 Νοεμβρίου 1338 - 17 Οκτωβρίου 1368) ήταν δούκας του Κλάρενς, δεύτερος γιος του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄ και της Φιλίππης του Αινώ.

Παιδί ακόμα αρραβωνιάστηκε την Ελισάβετ ντε Μπουργκ, 4η κόμισσα του Όλστερ, και την παντρεύτηκε το 1352, αλλά είχε πάρει ήδη τον τίτλο του κόμη του Όλστερ (1347). Οι ενέργειες του περιστράφηκαν περισσότερο γύρω από θέματα της Ιρλανδίας, της οποίας ορίστηκε κυβερνήτης. Έφτασε στο Δουβλίνο (1361) και τον Νοέμβριο του επόμενου έτους δημιουργήθηκε το δουκάτο του Κλάρενς. Εγκατέστησε Κοινοβούλιο στο Κίλκενι (1367), αλλά αισθανόμενος απέχθεια επέστρεψε στην Αγγλία.

Η σύζυγος του πέθανε στο Δουβλίνο (1363) έχοντας αφήσει μια κόρη, την Φιλίππη, της οποίας οι απόγονοι θα διεκδικήσουν το Αγγλικό στέμμα για λογαριασμό του Οίκου της Υόρκης. Ετοιμάστηκε να πραγματοποιήσει δεύτερο γάμο με την Γιολάνδη, κόρη του Γκαλεάτσο Β΄ Βισκόντι, άρχοντα της Παβία, με τεράστια περιουσία σαν προίκα. Την παντρεύτηκε στις 28 Μαΐου 1368 και τους επόμενους μήνες τους ξόδεψε σε εορταστικές τελετές, μέχρι που ξαφνικά στην Άλμπα της Ιταλίας αρρώστησε και πέθανε. Ο πρόωρος θάνατος του έδωσε ευκαιρία να ακουστούν φήμες ότι δηλητηριάστηκε, αλλά δεν αποδείχθηκε τίποτα.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lionel of Antwerp, 1st Duke of Clarence της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).