Ιωάννα Μπωφόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννα Μπωφόρ
JoanBeaufortandJames.jpg
Γέννηση 1404
Θάνατος 15  Ιουλίου 1445
Dunbar Castle
Υπηκοότητα Βασίλειο της Σκωτίας
Σύζυγος Ιάκωβος Α΄ της Σκωτίας
Τέκνα Margaret Stewart, Dauphine of France, Ισαβέλλα της Σκωτίας, δούκισσα της Βρεττάνης, Eleanor of Scotland, Mary Stewart, Countess of Buchan, Joan Stewart, Countess of Morton, Alexander Stewart, Duke of Rothesay, Ιάκωβος Β΄ της Σκωτίας και Annabella of Scotland
Γονείς Ιωάννης Μπωφόρ, 1ος κόμης του Σόμερσετ και Margaret Beaufort, Countess of Somerset
Αδέλφια Margaret Beaufort, Countess of Devon, Thomas Beaufort, Count of Perche, Henry Beaufort, 2nd Earl of Somerset, Edmund Beaufort, 2nd Duke of Somerset και Ιωάννης Μπωφόρ, 1ος δούκας του Σόμερσετ

Η Ιωάννα Μπωφόρ (Joan Beaufort, περ. 140415 Ιουλίου 1445) ήταν σύζυγος του βασιλιά της Σκωτίας Ιακώβου Α΄ από το 1424 ως το 1437. Για μία περίοδο πριν την ενηλικίωση του γιου της Ιακώβου Β΄ (από το 1437 μέχρι το 1439), η Ιωάννα διετέλεσε αντιβασίλισσα της Σκωτίας.

Η Ιωάννα ήταν κόρη του Ιωάννη Μπωφόρ και της Μαργαρίτας Χόλαντ. Της έδωσαν το όνομα της θείας της, κόμισσας του Γουέστμορλαντ. Ο Ιάκωβος Α΄ συνάντησε την Ιωάννα όταν ήταν αιχμάλωτος στην Αγγλία, ενώ τη γνώριζε πριν από το 1420. Λέγεται ότι η Ιωάννα υπήρξε η έμπνευση για το περίφημο μακρύ ποίημα του Ιακώβου Α΄ The Kingis Quair, που γράφτηκε κατά την αιχμαλωσία του, όταν την είδε από το παράθυρο στον κήπο. Ο γάμος τους, ωστόσο, ήταν κυρίως πολιτικής σημασίας: Ο Ιάκωβος είχε διαπραγματευθεί την απελευθέρωσή του ένα έτος νωρίτερα και από αγγλικής πλευράς μία συμμαχία με τους Μπωφόρ αποσκοπούσε στη συνέχιση της συμμαχίας Σκωτίας-Αγγλίας, ώστε οι Σκωτσέζοι να μη συμμαχήσουν με τους Γάλλους. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε μία προίκα 10.000 μερκς (αργυρό νόμισμα της Σκωτίας), τα οποία αφαιρέθηκαν από τα μεγάλα λύτρα της απελευθερώσεώς του Ιακώβου.

Οι γάμοι της Ιωάννας και του Ιακώβου έγιναν στις 12 Φεβρουαρίου 1424, στο Southwark. Απέκτησαν μαζί οκτώ τέκνα, μεταξύ των οποίων τον μετέπειτα βασιλιά της Σκωτίας Ιάκωβο Β΄ και τη Μαργαρίτα Στιούαρτ, σύζυγο του μετέπειτα βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΑ΄.