Ιωάννα Μπωφόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννα Μπωφόρ
Θάνατος

Η Ιωάννα Μπωφόρ (Joan Beaufort, περ. 1404 – 15 Ιουλίου 1445) ήταν σύζυγος του βασιλιά της Σκωτίας Ιακώβου Α΄ από το 1424 ως το 1437. Για μία περίοδο πριν την ενηλικίωση του γιου της Ιακώβου Β΄ (από το 1437 μέχρι το 1439), η Ιωάννα διετέλεσε αντιβασίλισσα της Σκωτίας.

Η Ιωάννα ήταν κόρη του Ιωάννη Μπωφόρ και της Μαργαρίτας Χόλαντ. Της έδωσαν το όνομα της θείας της, κόμισσας του Γουέστμορλαντ. Ο Ιάκωβος Α΄ συνάντησε την Ιωάννα όταν ήταν αιχμάλωτος στην Αγγλία, ενώ τη γνώριζε πριν από το 1420. Λέγεται ότι η Ιωάννα υπήρξε η έμπνευση για το περίφημο μακρύ ποίημα του Ιακώβου Α΄ The Kingis Quair, που γράφτηκε κατά την αιχμαλωσία του, όταν την είδε από το παράθυρο στον κήπο. Ο γάμος τους, ωστόσο, ήταν κυρίως πολιτικής σημασίας: Ο Ιάκωβος είχε διαπραγματευθεί την απελευθέρωσή του ένα έτος νωρίτερα και από αγγλικής πλευράς μία συμμαχία με τους Μπωφόρ αποσκοπούσε στη συνέχιση της συμμαχίας Σκωτίας-Αγγλίας, ώστε οι Σκωτσέζοι να μη συμμαχήσουν με τους Γάλλους. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε μία προίκα 10.000 μερκς (αργυρό νόμισμα της Σκωτίας), τα οποία αφαιρέθηκαν από τα μεγάλα λύτρα της απελευθερώσεώς του Ιακώβου.

Οι γάμοι της Ιωάννας και του Ιακώβου έγιναν στις 12 Φεβρουαρίου 1424, στο Southwark. Απέκτησαν μαζί οκτώ τέκνα, μεταξύ των οποίων τον μετέπειτα βασιλιά της Σκωτίας Ιάκωβο Β΄ και τη Μαργαρίτα Στιούαρτ, σύζυγο του μετέπειτα βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΑ΄.