Ιωάννα Μπωφόρ (κόμισσα του Γουέστμορλαντ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννα Μπωφόρ
KTombDugdale67.jpg
Γέννηση 1379
Καμπανία
Θάνατος 13  Νοεμβρίου 1440
Howden
Υπηκοότητα Βασίλειο της Αγγλίας
Σύζυγος Robert Ferrers, 2nd Baron Ferrers of Wem και Ralph de Neville, 1st Earl of Westmorland
Τέκνα Cecily Neville, Duchess of York, Katherine Neville, Duchess of Norfolk, Eleanor Percy, Countess of Northumberland, Richard Neville, 5th Earl of Salisbury, Robert Neville, William Neville, 1st Earl of Kent, Edward Neville, 3rd Baron Bergavenny, George Neville, 1st Baron Latimer και Anne Stafford, Duchess of Buckingham
Γονείς Ιωάννης της Γάνδης και Αικατερίνη Σουίνφορντ
Αδέλφια Αικατερίνη του Λάνκαστερ, Φιλίππα του Λάνκαστερ, Ελισάβετ Πλανταγενέτη του Έξετερ, Ερρίκος Δ' της Αγγλίας, Thomas Swynford, Ιωάννης Μπωφόρ, 1ος κόμης του Σόμερσετ, Τόμας Μπωφόρ, δούκας του Έξετερ και Ερρίκος Μπωφόρ

Η Ιωάννα Μπωφόρ (1379 - 13 Νοεμβρίου 1440) ήταν κόμισσα του Γουέστμορλαντ, τέταρτο παιδί του δούκα Ιωάννη της Γάνδης και μόνη θυγατέρα από τον τρίτο του γάμο με την ερωμένη του Αικατερίνη Σουίνφορντ.

Το 1391, σε ηλικία 12 ετών, παντρεύτηκε τον βαρόνο Ροβέρτο Φερέρ, αποκτώντας δύο θυγατέρες, πριν το θάνατο του (1395). Μαζί με τους τρεις μεγαλύτερους αδελφούς της, κηρύχθηκαν νόμιμα παιδιά του πατέρα της δύο φορές: από τον ξάδελφο τους βασιλιά Ριχάρδο Β΄ (1390), και τον πατέρα τους (1397).

Αργότερα, τα αδέλφια αν και νόμιμα αποκλείστηκαν από τη διαδοχή στο θρόνο από τον ετεροθαλή αδελφό τους βασιλιά Εδουάρδο Δ΄. Αμέσως μετά την ανακήρυξη της νομιμότητας, η ενήλικη πλέον Ιωάννα παντρεύτηκε τον ξάδελφο της Ραλφ του Νέβιλ (3 Φεβρουαρίου 1397) 1ο κόμη του Γουέστμορλαντ, ήδη μια φορά χήρος.

Όταν πέθανε ο Ραλφ (1425), τα εδάφη και οι τίτλοι του πέρασαν στο μεγαλύτερο γιο του, από τον πρώτο του γάμο, αλλά πολλοί τίτλοι, όπως και η κομητεία του Γουέστμορλαντ, πέρασαν στη χήρα του, Ιωάννα. Η φιλόδοξη Ιωάννα απαιτούσε περισσότερους τίτλους για την ίδια και τα παιδιά της, γεγονός που έφερε μακρόχρονη διαμάχη ανάμεσα στους δύο κλάδους της οικογένειας. Η Ιωάννα όμως είχε ισχυρές συνδέσεις με τη βασιλική οικογένεια, αφού ήταν απ' ευθείας εγγονή του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄. Έτσι όταν πέθανε τα παιδιά της ήταν σε θέση να κληρονομήσουν άνετα τα εδάφη και τους τίτλους της.

Μετά το θάνατό της τάφηκε, μαζί με τη μητέρα της, στον Καθεδρικό ναό του Λίνκολν, ο οποίος καταστράφηκε το 1644 κατά τη διάρκεια του Αγγλικού εμφυλίου πολέμου. Ήταν γιαγιά του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Δ΄ και του Ριχάρδου Γ΄.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον σύζυγο της Ραλφ Νέβιλ απέκτησε 14 παιδιά μεταξύ των οποίων οι εξής:

  • Αικατερίνη Νέβιλ (πέθανε 1469) που παντρεύτηκε σε τρίτο της γάμο με τον Ιωάννη Μπωμόν και σε τέταρτο τον Ιωάννη Γούντβιλ
  • Ελεονώρα Νέβιλ (πέθανε 1472) παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Ερρίκο Πέρσυ, 2ο κόμη του Νορθάμπερλαντ.
  • Ριχάρδος Νέβιλ (1400 - 1460) 5ος κόμης του Σάλσμπουρι.
  • Ροβέρτος Νέβιλ (πέθανε 1457) επίσκοπος του Ντάρχαμ.
  • Γουλιέλμος Νέβιλ, 1ος κόμης του Κεντ (πέθανε το 1463)
  • Εδουάρδος Νέβιλ (πέθανε 1476)
  • Άννα Νέβιλ (1411 - 1480) παντρεύτηκε τον Χάμφρεϊ Στάφορντ, 1ο δούκα του Μπάκιγχαμ.
  • Σεσίλ Νέβιλ (1415 - 1495) παντρεύτηκε τον Ριχάρδο, 3ο δούκα της Υόρκης και ήταν η μητέρα των βασιλέων της Αγγλίας Εδουάρδου Δ΄ και Ριχάρδου Γ΄.
  • Γεώργιος Νέβιλ (πέθανε 1469)
  • Ιωάννα Νέβιλ, μοναχή.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan Beaufort, Countess of Westmorland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).