Τόμας Μπωφόρ, δούκας του Έξετερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τόμας Μπωφόρ, δούκας του Έξετερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Thomas Beaufort, 1. Duke of Exeter (Αγγλικά)
Γέννηση 1377[1]
Θάνατος 31  Δεκεμβρίου 1426
Υπηκοότητα Βασίλειο της Αγγλίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
δικαστής
Οικογένεια
Γονείς Ιωάννης της Γάνδης και Αικατερίνη Σουίνφορντ
Αδέλφια Αικατερίνη του Λάνκαστερ
Φιλίππα του Λάνκαστερ
Ιωάννα Μπωφόρ
Ελισάβετ Πλανταγενέτη του Έξετερ
Ερρίκος Δ' της Αγγλίας
Thomas Swynford
Ιωάννης Μπωφόρ, 1ος κόμης του Σόμερσετ
Ερρίκος Μπωφόρ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου
Lord Chancellor

Ο Τόμας Μπωφόρ, δούκας του Έξετερ (Ανζού 1377 - 1426) ήταν ένας Άγγλος ικανός[εκκρεμεί παραπομπή] στρατιωτικός αρχηγός κατά την διάρκεια του εκατονταετούς πολέμου. Ήταν γιος του Άγγλου δούκα Ιωάννη της Γάνδης από την τελευταία σύζυγο του Αικατερίνη Σουίνφορντ, νομιμοποιήθηκε δύο φορές μαζί με τα υπόλοιπα αδέλφια του (1390, 1397), καθώς όταν γεννήθηκαν η Αικατερίνη ήταν ακόμη ερωμένη του πατέρα τους.

Μετά την άνοδο στον Αγγλικό θρόνο του ετεροθαλούς αδελφού του Ερρίκου Δ', πήρε σημαντικές στρατιωτικές θέσεις στην χώρα όπως Κοντόσταυλος του Λάντλοου (1402), κυβερνήτης του Καλαί (1407), διοικητής των βορείων και νοτίων θαλασσών (1408). Η προσφορά του ήταν σημαντική σαν αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων που κατέστειλαν την επανάσταση στα βόρεια σύνορα το 1405. Ήταν Καγκελάριος της Αγγλίας (1410 - 1412), όταν ο βασιλιάς Ερρίκος βρισκόταν σε ταραχές με τον κλήρο. Επέστρεψε στην συνέχεια στα στρατιωτικά καθήκοντα και δημιούργησε (1412) την κομητεία του Ντόρσετ.

Σημαντικές κατακτήσεις στην Νορμανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την άνοδο στον θρόνο του Ερρίκου Ε' διορίστηκε στρατηγός της Ακουιτανίας (1413). Πέρασε πολλά χρόνια στην Νορμανδία, όπου και έγινε στρατηγός της Νορμανδίας και δημιούργησε το δουκάτο του Έξετερ (1416).

Ο Μπωφόρ επέστρεψε στην Αγγλία το 1417, ενώ ο βασιλιάς βρισκόταν στην Νορμανδία και είχε να συνδιαλλαγεί με τα προβλήματα στην Σκωτία. Επέστρεψε στην Νορμανδία (1418) και με μεγάλη δύναμη πήρε μέρος στις πολιορκίες των πόλεων Εβρέ, Ιβρύ και Ρουέν. Με την πτώση της πόλης της Ρουέν (1419) έγινε κυβερνήτης της πόλης κυριεύοντας πολλές μικρότερες άλλες Νορμανδικές πόλεις, με αποκορύφωμα το φρούριο του Σατώ - Γκαγιάρ μετά από εξάμηνη πολιορκία.

Η πολιτική του βασιλιά Ερρίκου Ε' εκείνο τον καιρό ήταν να δημιουργεί συνεχώς νέα Νορμανδικά κρατίδια και τίτλους. Ο Μποφώρ δημιούργησε την κομητεία του Αρκούρ (1418). Το 1420 βοήθησε στην διαπραγμάτευση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Συνθήκη του Τρουά, αλλά την επόμενη χρονιά ηττήθηκε στην μάχη του Μποζέ, όπου και σκοτώθηκε ο ανιψιός του, Θωμάς του Κλάρενς.

Επέστρεψε στην Αγγλία (1422), συμμετείχε στο κυβερνητικό συμβούλιο του βασιλιά Ερρίκου Ε' ξοδεύοντας πολύ χρόνο στην Γαλλία. Παντρεύτηκε την Μαργαρίτα Νέβιλ και απέκτησαν μόνο έναν γιο, τον Ερρίκο, που πέθανε σε βρεφική ηλικία.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thomas Beaufort, Duke of Exeter της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. 1,0 1,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00028592. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.