Τάμεσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 51°29′56″N 0°36′31″E / 51.4989°N 0.6087°E / 51.4989; 0.6087

Τάμεσης
London Thames Sunset panorama - Feb 2008.jpg
Thames map.png
Ο ποταμός Τάμεσης στον χάρτη
Πηγές Γκλούστερσάϊρ
Εκβολές Βόρεια Θάλασσα
Θέση Ηνωμένο Βασίλειο
Μήκος 346 km
Μέση εκροή 65,8 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Παραπόταμοι Tributaries of the River Thames, River Colne, River Brent, Cherwell, River Fleet, River Medway, Westbourne, River Ravensbourne, River Neckinger, River Wey, River Windrush, River Coln, River Mole, River Darent, River Roding, River Effra, River Kennet, River Evenlode, River Thame, Bow Creek, Abbey River, Bulstake Stream, Colne Brook, Ebbsfleet River, Longford River, Mardyke, River Ash, River Bourne, River Bourne, River Churn, River Cole, River Ember, River Ingrebourne, River Key, River Leach, River Loddon, River Ock, River Pang, River Peck, River Ray, River Rom, River Wye, The Cut, Berkshire, Hogsmill River, Hinksey Stream, River Crane, Earl's Sluice, Yantlet Creek, Parr’s Ditch και River Wandle

Ο Τάμεσης (Thames) είναι ποταμός που ρέει από τη νότια Αγγλία και χύνεται στη Βόρεια Θάλασσα. Γνωστός κυρίως ως ο ποταμός του κεντρικού Λονδίνου, ο Τάμεσης περνάει και από διάφορες άλλες σημαντικές πόλεις όπως η Οξφόρδη και το Ρέντινγκ.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H αγγλική ονομασία "Thames", από το μεσαιωνικό "Temese", προέρχεται από την κέλτικη λέξη "Tamesas" (*tamēssa), που σήμαινε ποτάμι. Στα λατινικά καταγραφόταν ως "Tamesis" και στη σύγχρονη ουαλική γλώσσα ως "Tafwys". Η ονομασία σήμαινε μάλλον σκοτεινός και μπορεί να συγκριθεί με άλλες συγγενικές στην ιρλανδική γλώσσα (teimheal) και στα ουαλικά (tywyll "σκοτεινιά"). Ωστόσο, υπάρχουν και διαφορετικές θεωρίες.

Η λέξη στα αγγλικά γραφόταν πάντοτε με σκέτο Τ. Κατά την Αναγέννηση έγινε th, που θύμιζε ελληνικά, προκειμένου να στηρίξει τη θέση ότι το όνομα προερχόταν από τον ποταμό Θύαμι στην Ήπειρο, απ' όπου λεγόταν ότι μετανάστευσαν οι πρώτες κελτικές φυλές.[εκκρεμεί παραπομπή]

Για τους εμπόρους, ο Τάμεσης αποκαλούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα απλά και μόνο το Λονδρέζικο Ποτάμι. Οι κάτοικοι του Λονδίνου αναφέρονται σε αυτόν απλά ως το ποτάμι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις όχθες του Τάμεση οι Ρωμαίοι ίδρυσαν το Λοντίνιουμ το 43 μ.Χ. Οι Ρωμαίοι έποικοι έχτισαν τη νέα τους πόλη κατά μήκος του ανατολικού τμήματος του ποταμού, όπου μπορούσαν εύκολα να κατασκευαστούν γέφυρες με τη χρήση της τεχνολογίας της εποχής. Από τότε ο Τάμεσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του Λονδίνου. Ήταν ο δρόμος που ακολούθησαν οι Βίκινγκ εισβολείς τον 8ο και τον 9ο αιώνα, η κοιτίδα του Βασιλικού Ναυτικού στα χρόνια των Τυδώρ και η αρτηρία που εξυπηρετούσε μεγάλο μέρος του εμπορίου μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1965, υπό τη συνδυασμένη πίεση έντονων βροχοπτώσεων και ισχυρότατων ανέμων, η στάθμη των υδάτων του ποταμού έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα πολλών δεκαετιών, αλλά μέσα σε λίγες ώρες, με την αλλαγή της παλίρροιας, επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα[1].

Σήμερα η εμπορική σημασία του Τάμεση έχει ατονήσει και το ποτάμι είναι κυρίως πόλος ψυχαγωγίας. Εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν αποβάθρες και αποθήκες, τώρα υπάρχουν πεζόδρομοι, μαρίνες, μπαρ και εστιατόρια.

Τα πλοιάρια παρέχουν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους για να δει κανείς το Λονδίνο και αρκετά τουριστικά γραφεία οργανώνουν εκδρομές. Η πιο συνηθισμένη διαδρομή είναι καταπλέοντας τον Τάμεση από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τον Πύργο του Λονδίνου, όπου φαίνονται από μία πολύ διαφορετική οπτική γωνία τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, όπως είναι η Πύλη των Προδοτών (η είσοδος στον Πύργο του Λονδίνου), που κάποτε τη χρησιμοποιούσαν για τους φυλακισμένους που είχαν καταδικαστεί στο Γουεστμίνστερ Χολ. Υπάρχουν, επίσης, κρουαζιέρες στον Τάμεση που καλύπτουν περίπου 50 χλμ. του ποταμού, από το Χάμπτον Κορτ στα δυτικά μέχρι το Τέιμς Μπάριερ, στα Ντόκλαντς, ανατολικά, δηλαδή μία πιο μακρινή διαδρομή ώστε ο επισκέπτης να δει τους διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οδός... Τάμεση λόγω πλημμύρας!, Ιστορικό Λεύκωμα 1965, σελ. 140, Καθημερινή (1997)
  2. Άποψη του Λονδίνου από τον Τάμεση, Λονδίνο, σελ. 60, Dorling Kindersley (1998)