Ερρίκος Μπωφόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Μπωφόρ
Cardinal henry beaufort.jpg
Γέννηση δεκαετία του 1370
Ανζού
Θάνατος
Γουίντσεστερ
Υπηκοότητα Ηνωμένο Βασίλειο
Ιδιότητα Καθολικός ιερέας και δικαστής
Γονείς Ιωάννης της Γάνδης και Αικατερίνη Σουίνφορντ
Αδέλφια Αικατερίνη του Λάνκαστερ, Φιλίππα του Λάνκαστερ, Ελισάβετ Πλανταγενέτη του Έξετερ, Ιωάννα Μπωφόρ, Ερρίκος Δ' της Αγγλίας, Thomas Swynford, Ιωάννης Μπωφόρ, 1ος κόμης του Σόμερσετ και Τόμας Μπωφόρ, δούκας του Έξετερ
Αξίωμα Επίσκοπος του Γουίντσεστερ ( - )
Bishop of Lincoln

Ο Ερρίκος Μποφώρ (Ανζού 1375Γουίντσεστερ 1447), ήταν Άγγλος κληρικός και επίσκοπος του Γουίντσεστερ. Δεύτερος γιος του Ιωάννη της Γάνδης και της τρίτης και τελευταίας συζύγου του Αικατερίνης Σουίνφορντ. Ο ξάδελφος του, Ριχάρδος Β΄ της Αγγλίας, κήρυξε το 1390 την νομιμότητα του ίδιου και των αδελφών του, αφού η μητέρα του ήταν ακόμα ερωμένη του Ιωάννη της Γάνδης όταν γεννήθηκε.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγινε επίσκοπος του Λίνκολν το 1398 και όταν ο ετεροθαλής αδελφός του Ερρίκος Δ΄ ανέτρεψε τον Ριχάρδο, τον τοποθέτησε καγκελάριο της χώρας το 1403. Παραιτήθηκε την επόμενη χρονιά προκειμένου να διοριστεί επίσκοπος του Γουίντσεστερ στις 19 Νοεμβρίου.

Από το 1411 ήταν σε μεγάλη ανυποληψία από τον ανιψιό του και διάδοχο του θρόνου, Ερρίκο, μέχρι το 1413 όταν ανέλαβε τον θρόνο ως Ερρίκος Ε΄ και τον έκανε ξανά καγκελάριο. Παραιτήθηκε από την θέση αυτή το 1417 και ο Πάπας Μαρτίνος Ε΄ θέλησε να τον διορίσει καρδινάλιο.

Ο βασιλιάς Ερρίκος Ε΄ πέθανε αμέσως μετά την κήρυξή του ως διάδοχος στον Γαλλικό θρόνο, οπότε ο Ερρίκος ανέλαβε την αντιβασιλεία του μικρού Ερρίκου ΣΤ΄ μαζί με τους αδελφούς του Ερρίκου Ε΄, με τους οποίους ήρθε σε σύγκρουση το 1426. Αναχώρησε και δέχτηκε στην συνέχεια το χρίσμα του καρδιναλίου από τον πάπα και έγινε παπικός αντιπρόσωπος σε Γερμανία, Ουγγαρία και Βοημία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry Beaufort της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]