Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές) στις 00:58, 8 Μαρτίου 2015. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση1189
XώραΕλλάδα
ΈδραΝαύπλιο
ΥπαγωγήΕκκλησία της Ελλάδος
Ενορίες
Ναοί76 εκκλησίες, 34 παρεκκλήσια, 264 εξωκκλήσια, 90 ναοί κοιμητηρίων, 8 μοναστηριακοί και 32 ιδιωτικοί.
Μονές9 (1 ανδρική και 8 γυναικείες)
Μητροπολιτικός ναόςΙ.Ν. Αγίου Γεωργίου
Ιστοσελίδαusers.otenet.gr
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΝεκτάριος
Βοηθός ΕπίσκοποςΕπιδαύρου Καλλίνικος
Γενικός Αρχιερατικός ΕπίτροποςΠρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Σουλάνδρος

Η Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος εδρεύει στο Ναύπλιο και στην περιφέρειά της υπάγεται διοικητικά ο Νομός Αργολίδας εκτός της περιοχής της Ερμιονίδας.

Ο πλήρης τίτλος της Μητρόπολης είναι Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος.

Μητροπολίτης της επιτέλεσε από το 1985 ο Μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Ιάκωβος Β' (1932 - 2013) ο οποίος απεβίωσε στις 26 Μαρτίου 2013.

Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως είναι από το 2009 ο Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος ο οποίος εδρεύει στο Άργος.

Στις 18 Οκτωβρίου 2013, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε τον νέο Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριο.

Ιστορία

Σύμφωνα με το άρθρο "Άργος και Ορθοδοξία στο διάβα των αιώνων", που έγραψε ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Δ. Κορομπόκης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, (δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό “Ματιές στην Αργολίδα”, τευχ. 10, Μάιος – Ιούνιος 2002), για την ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος αναφέρονται επιγραμματικά τα εξής:

Εκκλησιαστική διοίκηση

Ο Παυλίνος (354-431μ.Χ.) αναφέρει ότι στο Άργος κήρυξε το λόγο του Θεού ο Απόστολος Ανδρέας, ο οποίος έτσι παρουσιάζεται ως ιδρυτής της Αργειακής Εκκλησίας. Πιθανώς εις το Άργος να ήλθε και ο Απόστολος Παύλος, διότι περί το 50-60 μ.Χ. διέμεινε εις την Κόρινθο για αρκετούς μήνες και επισκέφθηκε και τις γύρω της Κορίνθου περιοχές. Πολύ νωρίς το Άργος ανυψώθηκε σε Επισκοπή, χωρισμένη από την Επισκοπή Ναυπλίου, υπό τη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Κορίνθου.

Πρώτος γνωστός Επίσκοπος του Άργους είναι ο Περιγένης. Στα τέλη του 9ου αιώνος Επίσκοπος Άργους διετέλεσε ο πολιούχος, Άγιος Πέτρος. Οι Επισκοπές Άργους και Ναυπλίου ενώθηκαν σε μία το 1166. Κατ’ άλλη γνώμη, η ένωση των Επισκοπών Άργους και Ναυπλίου πιθανώς είχε συντελεσθεί λίγα χρόνια μετά το 879. Πάντως στα πρακτικά Σύνοδου του 879 που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφουν ως μέλη, ο Άργους Θεότιμος και χωριστά ο Ναυπλίου Ανδρέας. Το 1189 η ενιαία Επισκοπή Άργους και Ναυπλίου αποσπάται από τη Μητρόπολη Κορίνθου και προάγεται σε Μητρόπολη, με πρώτο Μητροπολίτη τον Ιωάννη.

Το 1212, οι σταυροφόροι καταλαμβάνουν το Άργος και το Ναύπλιο, καταργείται η ορθόδοξη Ιεραρχία και στο Άργος εγκαθίσταται λατίνος Επίσκοπος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της φραγκοκρατίας (1212-1540) η ορθόδοξη Μητρόπολη Άργους είναι σχολάζουσα. Για τα θέματα των Ορθοδόξων υπήρχε υπό την έγκριση του λατίνου Επισκόπου ένας πρωτοπαπάς διορισμένος από τους Ενετούς.

Το 1540 το Ναύπλιο παραδίδεται από τους Ενετούς στους Τούρκους. Το 1541 ο Πατριάρχης Ιερεμίας Α΄ δέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη πρεσβεία από Αργείους και Ναυπλιείς, οι οποίοι ζήτησαν την ανασύσταση της Μητροπόλεως που ήταν σχολάζουσα από το 1212, δηλαδή για 329 χρόνια. Η Μητρόπολη ανασυνεστάθη με έδρα το Ναύπλιον και προήχθη εις αυτήν ως μητροπολίτης, ο Δωρόθεος.

Από το 1686 η έδρα της Μητροπόλεως μεταφέρεται στο Άργος, διότι το Ναύπλιον καταλαμβάνεται για δεύτερη φορά από τους Ενετούς. Το 1715 αρχίζει η Β΄ τουρκική κυριαρχία στο Άργος και γίνεται έδρα της μητροπόλεως το Μέρμπακα (Αγία Τριάδα) έως το 1770, οπότε έχουμε επιδρομή Αλβανών και καταστροφές που επιβάλλουν τη μεταφορά της στο Άργος. Εδώ θα παραμείνει μέχρι την επανάσταση του 1821, οπότε θα ξαναγίνει το Ναύπλιο έδρα της Μητροπόλεως, μέχρι σήμερα. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1821 πέθανε στη φυλακή της Τριπολιτσάς ο εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Άργους και Ναυπλίου Γρηγόριος Καλαμαράς. Από το θάνατό του έως το 1833 η Μητρόπολη διοικείται από τοποτηρητές.

Με το από 16 Δεκεμβρίου 1833 Β.Δ., η Μητρόπολη Άργους και Ναυπλίας μετονομάζεται «Μητρόπολις Αργολίδος», αποτελούμενη από τις επαρχίες Ναυπλίας, Τροιζήνος και Ερμιονίδος. Με το ίδιο διάταγμα το Άργος καθώς και η επαρχία Άργους υπάγονται υπό την Μητρόπολη Κορίνθου και όχι υπό τη Μητρόπολη Αργολίδος.

Με το από 16 Δεκεμβρίου 1841 Β.Δ. η Μητροπόλη Κορίνθου- Άργους και η Μητρόπολη Αργολίδος συγχωνεύθηκαν σε μία, τη Μητρόπολη Κορίνθου και Αργολίδος.

Με το από 18 Δεκεμβρίου 1842 Β.Δ., εις τη Μητρόπολη Κορίνθου και Αργολίδος συνεχωνεύθη και η Επισκοπή Ύδρας.

Αυτές οι συγχωνεύσεις γίνονταν διότι η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχε ανακηρύξει το αυτοκέφαλό της. Δεν ήθελε λοιπόν, να προβεί σε αρχιερατικές εκλογές, έως ότου το Οικουμενικό Πατριαρχείο υιοθετήσει αυτή την ενέργειά της, για να μη θεωρηθεί ότι αυθαιρετεί εντελώς.

Με τον Πατριαρχικό Τόμο του 1850 αναγνωρίσθηκε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά την έκδοση του νόμου Σ΄ του 1852, η Ιερά Σύνοδος καθόρισε τα όρια των Μητροπόλεων και πλήρωσε όσες ήταν χηρεύουσες. Για τη Μητρόπολη Αργολίδος όρια καθορίστηκαν αυτά που ισχύουν μέχρι σήμερα και εξελέγη Μητροπολίτης, το Σεπτέμβριο του 1852 ο Πρωτοσύγκελος και τοποτηρητής Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Παγώνης ή Παγωνόπουλος.

Ιστορικοί Ναοί

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο.
  • Ο ναός του Τιμίου Προδρόμου άρχισε να χτίζεται το 1822 και αποπερατώθηκε με χρηματική βοήθεια του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Χρησίμευσε ως μητροπολιτικός έως το 1865. Εδώ έγιναν οι τελετές για την έλευση και ενηλικίωση των βασιλέων Όθωνος και Γεωργίου Α΄. Στον περίβολό του ετάφησαν προύχοντες και φιλέλληνες. Εδώ φυλάσσονται άμφια δωρηθέντα από τη Ρωσία και από το 1929 τελείται κάθε χρόνο η δοξολογία της 25ης Μαρτίου.
  • Ο ναός της Παναγίας Κατακεκρυμμένης ιδρύθηκε τον 9ο ή 10ο αιώνα, ως γυναικεία Μονή. Επανιδρύθηκε το 1700 και διατηρήθηκε ως Μοναστήρι μέχρι την 17η Μαρτίου 1856, οπότε γίνεται ενοριακός ναός. Από το 1911 μέχρι σήμερα, υπάγεται ως παρεκκλήσιο στην ενορία Τιμίου Προδρόμου. Συνδέθηκε με γεγονότα της επανάστασης του 1821. Προ του 1821 λειτούργησε ως σχολείο. Το 1822 ιδρύθηκε εδώ το πρώτο Ελληνικό Νομισματοκοπείο. Το 1906-1907 κατασκευάστηκε το ρολόι της πόλης από τους παντοπώλες του Άργους. Στο ναό υπάρχουν εικόνες και εκκλησιαστικά βιβλία του 18ου και 19ου αιώνα.
  • Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης επί τουρκοκρατίας υπήρξε τζαμί και νεκροταφείο των Τούρκων. Χτίστηκε περί το 1570-1580. Το 1871 καθαγιάσθηκε με εγκαίνια και μετετράπη σε χριστιανικό Ναό. Λειτουργεί ως παρεκκλήσιο της ενορίας Αγίου Πέτρου. Εδώ φυλάσσονται ιερά Σκεύη του ναού του Αγίου Νικολάου της οικογένειας των Περρουκαίων, ο οποίος βρισκόταν εκεί που είναι χτισμένος ο σημερινός ναός του Αγίου Πέτρου Άργους και κατεδαφίστηκε το 1865.
  • Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι κτίσμα του 11ου αιώνος. Ανεκαινίσθη το 1699. Παλαιότερα λεγόταν Παναγία Αμπελούσα διότι υπήρχαν τριγύρω πολλά αμπέλια. Εδώ ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Δ΄ Εθνικής Συνέλευσης το 1829 καθώς και της Ε΄ Εθνικής Συνέλευσης το 1831. Την 5η Μαΐου 1824 έγινε εδώ τελετή για το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Εδώ υπάρχουν Ευαγγέλια του 18ου και 19ου καθώς και εικόνες του 19ου αιώνα.
  • Ο ναός του Αγίου Πέτρου θεμελιώθηκε το 1859 από τον Αργολίδος Γεράσιμο, ο οποίος έκανε και τα εγκαίνια το 1865. Χτίστηκε στη θέση, που βρισκόταν άλλοτε ναός του Αγίου Νικολάου της οικογένειας Περρούκα. Έχει τρεις Άγιες Τράπεζες. Η κεντρική είναι αφιερωμένη εις τον Άγιο Πέτρο Άργους, η δεύτερη στον Άγιο Νικόλαο λόγω της εκκλησίας των Περρουκαίων που βρισκόταν εδώ και η τρίτη στον Άγιο Ανδρέα τον ιδρυτή της Αργειακής Εκκλησίας. Εδώ φυλάσσονται Ευαγγέλια του18ου και 19ου και ιερά Σκεύη του 19ου αιώνα.
  • Τέλος, αξιόλογα μνημεία είναι οι δύο σταυρεπίστεγοι ναοί του Άργους, που έχουν χτιστεί επί τουρκοκρατίας, ο παλαιός ναός του Αγίου Βασιλείου και ο παλαιός ναός του Αγίου Νικολάου.

Ιερές Μονές Αργολίδας

Σύνολο μοναχών 121.

Στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολις Αργολίδος υπάρχει και η Μονή Αυγού (Αγίου Δημητρίου), η οποία όμως υπάγεται διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Αργολική Αγιολογία

Ως σημαντικοί άγιοι και όσιοι της Εκκλησίας Αργολίδας αναφέρονται οι εξής:

  • Ο Άγιος Πέτρος (Επίσκοπος Άργους) γεννήθηκε στην Κων/πολη το 850 μ.Χ. Οι γονείς και τα τέσσερα αδέλφια του ασπάζονται το μοναχικό βίο. Ενώ ασκητεύει πλησίον του αδελφού του, Παύλου Επισκόπου Κορίνθου, κάμπτεται απ’ τις πιεστικές παρακλήσεις των Αργείων και χειροτονείται Επίσκοπος Άργους. Αφού ανεδείχθη στοργικός πατέρας όλων, πέθανε το 925 μ. Χ. Η μνήμη του εορτάζεται την 3η Μαΐου. Τα λείψανά του ήρθαν στο Άργος ξανά στις 19 Ιανουαρίου του 2008 μετά από τις ενέργειες του τότε Μητροπολίτου Ιακώβου Β'.
Απολυτίκιο του Αγίου:
Ήχος πλ. α΄ "Τον συνάναρχον Λόγον"
Τον φρουρόν και προστάτην Αργείων άπαντες ,
Αργολίδος τε πάσης τον Αντιλήπτορα,
ευφημήσωμεν πιστοί Πέτρον τον ένδοξον,
τον ποιμάναντα σοφώς την Εκκλησίαν του Χριστού. 
Πατέρων το θείον κλέος,
πρεσβεύει γαρ τω Κυρίω ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.
Απολυτίκιο της Μετακομιδής των λειψάνων:
Ήχος πλ. α' "Τον συνάναρχον Λόγον"
Αργολίς ελαμπρύνθη τη επανόδω σου,
Πέτρε Όσιε Άργους ποιμήν θαυμάσιε 
,την σεπτήν σου ,δε σορόν,την χαριτόβρυτον 
,κατασπαζόμενοι φαιδρώς, εκβοώμεν τω Χριστώ,
αγίασον Ζωοδότα,
τους προσκυνούντας εν πίστει,
του Ιεράρχου τα θεία λείψανα.
  • Ο Όσιος Λεόντιος γεννήθηκε στο Άργος το 1520. Εμόνασε από το 1545, έως το θάνατό του στη Μονή του Οσίου Διονυσίου του Αγίου Όρους. Κοιμήθηκε το 1605. Από τον τάφο του ανέβλυσε μύρο και έτσι ονομάστηκε μυροβλύτης. Η μνήμη του τιμάται στις 18 Ιουνίου.
Απολυτίκιο Ήχος γ΄ "Μέγαν εύρατο"
Μέγαν εύρατο πόλις Αργείων
σε υπέρμαχον και οι εν Άθω ,
θυσαυρόν αρετήν και υπόδειγμα.
Ασκητικώς γαρ την σάρκαν ενέκρωσας
και αρετήν τον σον βίον επλήρωσας.
ούτως όσιε μυροβλήτα Λεόντιε
Χριστώ τω Θεώ ικέτευε
δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος. 


  • Ο Νεομάρτυρας Αγγελής γεννήθηκε στο Άργος. Ήταν εμπειρικός Ιατρός. Βρισκόταν στη Νέα Έφεσο. Αποκεφαλίστηκε στη Χίο, στις 3 Δεκεμβρίου του 1813.
Ήχος α'. Χορός αγγελικός.
Χορός αγγελικός Αγγελή Νεομάρτυς,
και δήμος Αθλητών, επεκρότησαν άνω,
την σην υπέρ της πίστεως,
καρτερίαν και ένστασιν,
και το πνεύμα σου μετ` ευφροσύνης λαβόντες,
ανεβίβασαν, εις ουρανού μετά δόξης, Χριστώ τω Θεώ ημών.
  • Ο Άγιος Νεομάρτυρας Αναστάσιος γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Ήταν ζωγράφος στο επάγγελμα. Είχε αρραβωνιαστεί αλλά διέλυσε τον αρραβώνα μόλις έμαθε για κάποια ηθικά παραπτώματα της γυναίκας του. Μόλις το έμαθε αυτό η οικογένειά της του έκανε μάγια και έχασε τα λογικά του. Μαρτύρησε το 1655 στην γενέτηρά του αφού οι Τούρκοι τον έσφαξαν πριν πάει στο εκτελεστικό απόσπασμα!
Απολυτίκιο του Αγίου:
Ήχος α΄ "Του λίθου σφραγισθέντος"
Τοις ξίφεσιν ετμήθει Σου το σώμα το άγιον,
υπ΄Αγαρηνών των απίστων , ώ στερρέ Αναστάσιε,
και πλήρης θείας χάριτος δειχθείς,
θαυμάσιος εγένου τοις πιστοίς,
δια τούτο και ημείς Σου,
την μνήμην την σεπτήν εν ωδαίς ευφημούμεν,
Χαίροις ουν Νεομάρτυς του Χριστού,
χαίροις το ημέτερον καύχημα,
και χαίρεις ο της πόλεως Ναυπλίου φρουρός τε ο ένδοξος.


  • Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Νέος ο Ιαματικός. Ασκήτεψε στην Αργολίδα ενώ είχε φτάσει εκεί από την Αθήνα, τόπος καταγωγής του. Εκεί που ασκήτευε του φανερώθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Έζησε παράλληλα με τον Άγιο Πέτρο όπου και συναντηθήκατε. Εκεί ο Όσιος υποδέχθηκε τον Επίσκοπο Άργους με θαυμαστό τρόπο, βάζοντας θυμίαμα στον σκούφο του και καθώς έκαιγε το λιβάνι ο σκούφος δεν καιγόταν!
Απολυτίκιο του Αγίου:
Ήχος πλ. α΄ "Τον συνάναρχον λόγον"
Αργολίδος εδείχθης δόξα και καύχημα,
Αθηναίων το κλέος και θείον βλάστημα,
Θεοδόσιε πατήρ ημών Όσιε,
των Οσίων καλλονή και Ιαμάτων η πηγή,
και Πέτρου του Ιεράρχου
συνόμιλος και προστάτις
των αιτουμένων ιλασμόν και μέγα έλεος. 
Απολυτίκιο της Συναντήσεως:
Ήχος γ΄ ΄’Εργοις λάμψαντες …
Θείω Πνεύματι οδηγηθέντες
συνηντήθητε και εν Κυρίω,
ασπασμόν της αγάπης ηλλάξατε˙
και του Οσίου δεχθείς τα σεβάσματα 
Θεοδοσίου ,ω Πέτρε μακάριε,
Χριστόν τον Θεόν ανυμνήσατε,
τον παρέχοντα πάσι τοις πιστοίς το μέγα έλεος.
Απολυτίκιο κοινό των τριών Αγίων (Πέτρου, Αναστασίου, Θεοδοσίου)
Ήχος α΄"Της ερήμου πολίτης"
Ως φωταυγής ουρανός Αργολίς εκοσμήθη,
δια τρισαρίθμου χορείας θεοφόρων Φωστήρων.
Δεύτε ουν τιμήσωμεν τρανώς εν ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς.
Πέτρον τον σοφόν Ποιμενάρχην Αργείων
και τον εν Nαυπλίω αθλήσαντα Αναστάσιον 
˙συν Θεοδοσίω τω νέω τω ενεργούντι Ιάματα
ταις γαρ αυτών λαμπηδόσι καταυγαζόμεθα .

Κατάλογος Επισκόπων - Μητροπολιτών

Σύμφωνα με το Αργολικό Ημερολόγιο του 1910, που αφορά τους Επισκόπους του Άργους και του Ναυπλίου, η επαρχεία Άργους υπήγετο εκκλησιαστικώς υπό τον Μητροπολίτην Κορίνθου:

"Λήγοντος του Θ΄αιώνος υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου Κων/πόλεως Νικολάου του Μυστικού Μητροπολίτης Κορίνθου Παύλος Σίκυλος ο Βυζάντιος, όστις έσχεν αδελφόν μοναχόν Πέτρον ονόματι.

  • Του Πέτρου τούτου εκτιμήσαντες οι Αργείοι τάς αρετάς εζήτησαν παρά του Πατριάρχου όπως προχειρισθή Επίσκοπος Άργους. Ο Πέτρος εν οσιότητι και ευλαβία βιώσας εποίμανε πατρικώς το ποίμνιον αυτού συμπάσχων και παραμυθούμενος αυτό εν ταις δυστυχίαις και θλίψεσιν. Ο Πέτρος μετέσχε της εν έτει 921 - 922 επί της Β΄ Πατριαρχίας του Νικολάου συγκροτηθείσης εν Κωνσταντινουπόλει επί Κωνσταντίνου του Πορφυρογεννήτου συνόδου, ήτις τον περίφημον τόμον της Ενώσεως εκδούσα απεκήρυξε συν άλλοις και τον τέταρτον γάμον, ον είχε τολμήσει ο Λέων ο σοφός. Επανελθών δ’ εκείθεν ανεπαύθη εν Κυρίω το 70ον έτος της ηλικίας εις τάς αγκάλας του ποιμνίου του, όπερ μετ’ ευλαβείας έθαψε το λείψανον εν περιβλέπτω της πόλεως μέρει, ένθα και επώνυμον ναόν ήγειρε. Ο Πέτρος υπό της Εκκλησίας κατετάχθη εις την χορείαν των Αγείων τελούσης την μνήμην αυτού την 3ην Μαΐου, τιμάται δ’ εξόχως ως πολιούχος εν Άργει. Την ακολουθίαν αυτού έγραψε το πρώτον εν Ενετία Γεώργιος Μάρκου ο Ζωγράφος, ταύτην δε συμπληρώσας εξέδωκεν αύθις τω 1870 ο πρώην αρχιεπίσκοπος Αργολίδος Δανιήλ Πετρούλιας (δες και πηγές).

Αρχείον ανωνύμου χειρογράφου δημοσιευθέν εν Δελτίω Ιστορ. Εθνολ. Εταιρίας Τ.Β΄ σελ. 32 υπό του μακαρίτου Ιω. Σακκελίωνος αναγράφει 23 Επισκόπους Άργους και Ναυπλίας. Τα ονόματα είνε τα εξής:

  • Πέτρος,
  • Κωνσταντίνος,
  • Χριστόφορος,
  • Πέτρος,
  • Ιωάννης,
  • Νικόλαος,
  • Σισίνιος,
  • Ανδρέας,
  • Θεόδωρος,
  • Σισίνιος,
  • Πέτρος,
  • Βασίλειος,
  • Θεοφύλακτος,
  • Σισίνιος,
  • Γρηγόριος,
  • Νικόλαος ο και κτήτωρ του Αγίου Ανδρέου,
  • Ιωάννης ο και κτήτωρ της Νέας,
  • Γρηγόριος,
  • Κωνσταντίνος,
  • Θεόδωρος Λέων,
  • Νικήτας Ιωάννης ο αναβιβασθείς μητροπολίτης ημων Ναυπλίου και Άργους.

Ο Λέων έκτισε το μοναστήριον της Νέας μονής, Ζωοδόχον Πηγήν, βασιλεύοντος Μανουήλ του Κομνηνού τω 1149 μ.Χ. ως εξάγεται εκ της υπ’ αυτού διατηρουμένης έτι επιγραφής. Φαίνεται ότι η Μητρόπολις Άργους διετηρήθη μέχρι του 1935 ότε η πόλις εκυριεύθη υπό του Βωγιαζήτ, οπότε και η έδρα της Μητροπόλεως Άργους μετετέθη εις Ναύπλιον.

Ο Laguien εν τω συγγράμματι αυτού Orien Christianus (Β΄ 183-186) αναγράφει επισκόπους τους εξής:

  • Περιγρένης (160-180) επί Αυτοκράτορος Μάρκου Αυριλίου ούτος ηγωνίσθη κατά της αιρέσεως των Σκηθιανών.
  • Γενέθλιος επί Αυτοκράτορος Θεοδώρου του Β΄ (381) μετασχών της εν Κωνσταντινουπόλει Συνόδου κατά του Ευτυχίου.
  • Ο Νίσιμος (451) επί Μαρκισίου και Πατριάρχου Ανατολίου μετασχών εις την εν Χαλκιδόνι Α΄ Οικουμεν. Σύνοδον.
  • Θαλής επί Λέοντος του Θρακός, μετασχών της εν Κορίνθω τοπικής Συνόδου.
  • Ιωάννης επί Κωνσταντίνου του Πογωνάτου.
  • Θεότιμος επί Αυτοκράτορος Βασιλείου του Μακεδόνος.
  • Λέων λαβών μέρος εις την εν έτει 869 σύνοδον επι Ιγνατίου.
  • Διονύσιος Α΄. (1575).
  • Διονύσιος Β΄. φερόμενος εν τη Εκκλησιαστική ιστορία ο εικοστός τρίτος
  • Διονύσιος μητροπολίτης Ναυπλίου φιλόσοφος άριστος και μαθητής του Κορυδαλέως. (1661).
  • Ανδρέας επί Βασιλείου του Μακεδόνος.
  • Μελέτιος επί πατριαρχίας Γαβριήλ.
  • Γαβριήλ επί Πατριαρχίας Ιερεμίου του από Καστορίας.
  • Βασίλειος. Παρέστη επί τη δ΄. οικουμενική συνόδω.
  • Θεοφάνης (1624) επι Πατριαρχίας Κυρίλλου.
  • Μακάριος (1662) πρώην Ναυπλίας εγένετο είτα Μητροπολίτης Μυτιλήνης επί Πατριαρχίας Διονυσίου.
  • Βενέδικτος (1767). Επί πατριαρχίας Σαμουήλ.
  • Νεόφυτος.
  • Δωρόθεος επί Πατρχ. Διονυσίου εν έτει γζνδ΄.
  • Ιάκωβος Αρμόγκαβλης εκ Καλαμάτας ορμώμενος επί Ιερεμίου Α΄. (1769) εξ επιφανούς οικογενείας εκπαιδευθείς εις την περιένυμον Σχολήν της Δημητσάνας.
  • Γρηγόριος εκ Σιτσόβης της επαρχίας Καλαμών ορμώμενος, τουπίκλην Καλαμαράς, τρόφιμος και ούτος της εν Δημητσάνη περιωνύμου Σχολής κληθείς μετά

των άλλων αρχιερέων της Πελοποννήσου υπό της Τουρκικής κυβερνήσεως μετέβη ως όμηρος εις την Τροπολιτσάν ολίγας ημέρας πρό της κηρύξεως της Επαναστάσεως. Ενταύθα δε μετά των άλλων, κηρυχθείσης της Επαναστάσεως εφυλακίσθη και απέθανεν εν ειρκτή εκ των ταλαιπωριών και των στερήσεων ολίγας ημέρας πρό της υπο των Ελλήνων αλώσεως της Τριπολιτσάς. (1821).

  • Αναχωρών ο Γρηγόριος εις Τριπολιτσάν αφήκε τοποτηρητήν αυτού και Επισκοπικόν επίτροπον της Μητροπόλεως Άργους και Ναυπλίου τον Πρωτοσύγγελον Αθανάσιον Σοφιώτην.
  • Επί της εποχής του Κυβερνήτου διεχωρίσθη η επισκοπή ως ήτο παλαιόθεν εις δύο, εις Άργους και εις Ναυπλίου. Κατά την εν Ναυπλίω συνεδρίασιν των αρχιερέων της 15 Ιουλίου 1833 φέρονται υπογεγραμμένοι ο Μετρών Μελέτιος εκκλησιαστικός τοπορητής Άργους, και ο Δαμελών Ιωανάς τοποτηρητής Ναυπλίας.

Το 1833 συνεχωνεύθησαν πάλιν αι επισκοπαί Ναυπλίας και Άργους και διωρίσθη αρχιεπίσκοπος:

  • Ο πρώην μητροπολίτης Λαρίσης Κύριλλος, όστις απέθανε τω 1843. Μετά τον θάνατον του Κυρίλλου η επισκοπή Αργολίδος έμεινε χηρεύουσα, και διωρίσθη τοπορητής ο πρωτοσύγγελος Ευγένιος Διογενίδης.
  • Μετά την αναγνώρισιν ως αυτοκεφάλου της Ελληνικής εκκλησίας υπό του οικουμενικού Πατριάρχου εξελέγη κατά το 1852 αρχιεπίσκοπος Αργολίδος:
  • Ο Γεράσιμος Παγώνης εκ Μαντινείας του Δήμου Αβίας καταγόμενος ανεψιός του μητροπολίτου Μονεμβάσιας Χρυσάνθου. Ο Γεράσιμος διέπρεψε κατά τον ιερόν ημών αγώνα, εχρημάτισεν πληρεξούσιος της Καλαμάτας κατά την πρώτην Εθνικήν συνέλευσιν, και πολύ συντέλεσε εις το να καταπραύνη το μένος των Μανιατών και ως εκ τούτου εμεσολάβει εις τα μαλώματα των Μανιατών και τους καθησύχαζεν, ετύγχανε δε και συγγενής του Πετρόμπεη. Ο Γεράσιμος συνέγραψε πραγματείαν περί των κωλυμάτων του γάμου, ως και ακολουθίαν εις την αγίαν εικόνα των Καλαμών Υπαπαντήν ψαλλομέννην την παραμονήν της Αναλήψεως˙ ο Γεράσιμος Α΄. απέθανεν εν Αθήναις κατά το 1866 άγων το 75 έτος της ηλικίας του. Μετά δε τον θάνατον του Γεράσιμου προεχειρίσθη Αργολίδος
  • Ο Δανιήλ Πετρούλιας (1870) εκ Κορίνθου καταγόμενος, λόγιος και αγγλομαθής κληρικός ούτος απέθανε 1873.
  • Διάδοχος δε τούτου εγένετο ο Καλίνοκος Τερζόπουλος (1874) όστις επαύθη ως Σημονιακός μετά τεσσάρων άλλων αρχιερέων.
  • Και τούτον διεδέξατο ο Νίκανδρος Δελούκας εξ Ακράτας ορμώμενος, όστις τανύν ευκλεώς αρχιερατεύει".

Σημαντικές προσωπικότητες Μητρόπολης Αργολίδος

  • Μητροπολίτης Αργολίδος Αθανάσιος (1869- 1925)
  • Μητροπολίτης Αργολίδος Αγαθόνικος (1898-1956)
  • Μητροπολίτης Αργολίδος Χρυσόστομος Α΄(κατά κόσμον Ταβλαδωράκης, 1909- 6 Αυγούστου 1977). Ήταν Μητροπολίτης από το 1945 ως το 1965 και εν συνεχεία Μητροπολίτης Πειραιώς από το 1965 ως το θάνατό του[1].
  • Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος Β΄(κατά κόσμον Δαμιανός Παχής, 1932-26 Μαρτίου 2013). Μητροπολίτης από τις 23 Νοεμβρίου 1985 ως το θάνατό του.

Παραπομπή

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δρ. Χρήστο Δουκάκη " Την πρώτη ακολουθία που είναι πολύ παλαιά και ο θεόπνευστος συνθέτης της παραμένει άγνωστος. Αυτή την ακολουθία βρήκε χειρόγραφη σκισμένη και τριμμένη ο αγιογράφος Γεώργιος Μάρκος ο επονομαζόμενος Ζωγράφος. Αφού την επιδιόρθωσε, την τύπωσε στη Βενετία το 1729 και την αφιέρωσε στην πατρίδα του, το Άργος « την του Πελοποννησιακού σκήπτρου Βασιλίδα» όπως γράφει. Η αφιέρωση αυτολεξεί: " Περίβλεπτε και Εκλαμπροτάτη μοι Πατρίς, τον οφειλόμενον ασπασμόν προσκομίζω. Ύστερον αφ΄ ού οι ποταμοί εντρυφήσωσιν εις τους κάμπους, και λειμώνας, Θαλάσσας περιπολεύοντες, περικυκλούντες Πόλεις, τέλος αναπαύονται εις τον Ωκεανόν, εξ΄ού και εξέβησαν, προς σε τοίνυν ως προς όρμον τινά επανακάμπτει η παρούσα βίβλος, περιέχουσα την ακολουθίαν του εν Αγίοις Πατρός Πέτρου, του Θαυματουργού, και ημετέρου Ιεράρχου, την οποίαν ούσαν πρότερον χειρόγραφον, και άχρι του νύν σεσαθρωμένην τυγχάνουσαν, δι΄οικείων αναλωμάτων ταύτην τύποις εξέδωκα, εις δόξαν Θεού, και εις τιμήν και μνήμην του εν Αγίοις Πατρός ημών, και Ιεράρχου, ωσάν όμως οπού αρχαίον έθος νενόμισται, ότι αι νεωστί τυπούμεναι βίβλοι να αφιερώνωνται εις κάποια υπέροχα, και αξιωματικά πρόσωπα, ως δώρον ηθέλησα και εγώ να προσφωνήσω εις τι εξαίρετον υποκείμενον την παρούσαν, ποίος δε άλλος αξιώτερος, και εξαιρετώτερος εν εμοί, παρά σε την ημετέραν Πατρίδα, την του Πελοποννησιακού σκήπτρου Βασιλίδα, τούτο μεν αποδιδούς τα οικεία, προς τους οικείους, ως τέκνον σόν, αφιερώνω εις αίδιον μνήμην την του Πατρός ημών ακολουθίαν, αύθις προς τα οικεία, προς σε την ημετέραν Πατρίδα, μη έχωντας αξιώτερον δώρον, προσφωνώ την παρούσαν, δείχνωντας με τούτο, πόση είναι η αγάπη οπού προς σε προσφέρνω, φιλοφρόνως και ευλαβώς, την οποίαν και δέομαι να δεχτθήτε ασπασίως, εορτάζοντες ετησίως την του Πατρός ημών μνήμην, δια να είναι επισκεπτής, και ελευθερωτής σού της ποίμνης αυτού. Κύριος ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου ενδόξου Πατρός ημών Πέτρου ρύσαιτό σε της δεινής δουλείας, διατηρών σε ανεπηρέαστον εις έτη πολλά. Της σής περιβλέπτου Εκλαμπρότητος προσφιλές τέκνον. Γεώργιος Μάρκος ο Ζωγράφος. «Ακολουθία του εν Αγίοις πατρός ημών Πέτρου Αρχιεπισκόπου Άργους και Ναυπλίου του Θαυματουργού. Ετυπώθη αναλλώμασι μεν του χρησιμωτάτου κυρίου κυρίου Γεωργίου Μάρκου του Ζωγράφου, συνδρομή δε του χρησιμωτάτου και εκλαμπροτάτου κόμητος κυρίου κυρίου Νικολάου Ταρωνίτη του εξ Αθηνών. Ενετίησιν αψκθ΄. Παρά Νικολάω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων». Κωνστ. Κυριακόπουλος. Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους. Βίος και Λόγοι. Η ακολουθία αυτή ανατυπώθηκε στο Ναύπλιο το 1836 και στην Αθήνα το 1861. Την δεύτερη ακολουθία ( Νέα) συνέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αργολίδας Δανιήλ ο οποίος την διαρρύθμισε και συμπλήρωσε μικρό Εσπερινό. Πολυγραφημένη δε, εξέδωσε μελοποιημένη ο Άρχων Λαμπαδάριος του Ιερού ναού της Μητροπόλεως Αθηνών Ευάγγελος Τζελάς. Αυτή χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και έχει εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας. (31 Μαρτίου 1870)".

Πληροφοριακά στοιχεία

Η Μητρόπολη έχει σήμερα περί τους 76 ενοριακούς ναούς, 34 παρεκκλήσια, 264 εξωκκλήσια, 90 ναούς κοιμητηρίων, 32 ιδιωτικούς ναούς, 8 μοναστηριακούς ναούς, 1 ανδρώα μονή, 6 γυναικείες μονές και 2 γυναικεία ησυχαστήρια. Διαθέτει επίσης ραδιοφωνικό σταθμό στους 105,2 μεγακύκλους των FM (Άργος). Κοινωνικό έργο: Γηροκομείο Άργους «Αγ. Αικατερίνη», Ορφανοτροφείο Θηλέων Χριστιανικής Εστίας Νεανίδων, Κατασκηνώσεις Θηλέων στο Κιβέρι Άργους.

Πηγές

"Αργολικόν Ημερολόγιο 1910". Εκδιδόμενων υπό του εν Αθήναις συλλόγου των Αργείων. Εν Αθήναις, εκ του τυπογραφείου Δημ. Τερζόπουλου 1910. "Άργος και Ορθοδοξία στο διάβα των αιώνων", αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Δ. Κορομπόκης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, (δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό “Ματιές στην Αργολίδα”, τευχ. 10, Μάιος – Ιούνιος 2002),

  • Εκκλησία της Ελλάδος (για Μητροπόλεις)[1], [2]
  • Στοιχεία στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού,[3]
  • για Μητροπολίτες Αργολίδας,[4]
  • για ιερούς ναούς Αργολίδας,[5]

Παραπομπές

  1. Κοιμηθέντες αρχιερείς το 1977, Ιστοσελίδα Μάρκου Μάρκου, ανάκτηση 25-4-2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι