Ερρίκος ο Νεότερος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ερρίκος ο Νεώτερος)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος ο Νεότερος
BL MS Royal 14 C VII f.9 (Henry jr).jpg
Περίοδος
εξουσίας
1170 - 1183
Προκάτοχος Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας
Διάδοχος Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας
Σύζυγος Μαργαρίτα της Γαλλίας
Οίκος Οίκος των Πλανταγενετών
Πατέρας Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας
Μητέρα Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Γέννηση 28 Φεβρουαρίου 1155
Θάνατος 11 Ιουνίου 1183 (28 ετών)
Λο, Γαλλία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )
Ερρίκος ο Νεότερος

Ο Ερρίκος ο Νεότερος (Henry the Young King, 28 Φεβρουαρίου 1155 -11 Ιουνίου 1183) ήταν ο δεύτερος από τους πέντε γιους του βασιλιά Ερρίκου Β' της Αγγλίας και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας, αλλά ο πρώτος που επέζησε μετά την παιδική ηλικία. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός των βασιλέων της Αγγλίας Ριχάρδου Α΄ του Λεοντόκαρδου και Ιωάννη του Ακτήμονος.

Λίγα είναι γνωστά για τον νεαρό πρίγκηπα μέχρι την εποχή της στέψης του ως συμβασιλέα από τον πατέρα του το 1170 σε ηλικία 15 ετών. Η στέψη του ήταν μια τελετή πανομοιότυπη με αυτή της γαλλικής δυναστείας των Καπετιδών, αλλά δεν πήρε τον τίτλο του βασιλιά, γιατί πέθανε πριν τον πατέρα του. Περιγράφεται ως παιδί εκπληκτικής εξωτερικής ομορφιάς και ψυχικών χαρισμάτων, ενώ από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως η προσωποποίηση του ιπποτισμού. Ο πρόωρος θάνατός του έφερε κατά πολλούς το οριστικό τέλος του ιπποτισμού.

Υπόδειγμα ιππότη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειας του που ήταν αδιάφορο για τα πολιτικά και στρατιωτικά θέματα της χώρας του, σε αντίθεση με τον πατέρα και τους μικρότερους αδελφούς του. Επικεντρώθηκε αντίθετα στις αθλητικές δραστηριότητες, όπου επικεφαλής μιας ομάδας με τον εξάδελφό του Βαλδουίνο Ε΄ του Αινώ (1175-1182) περιφερόταν σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας και συμμετείχε σε κονταρομαχίες. Κατά πολλούς θεωρείται ο κατεξοχήν θιασώτης αυτού του είδους της δραστηριότητας στην Βρετανία. Οι προτιμήσεις του αυτές τον έκαναν τον πιο αγαπητό πρίγκηπα που έχει περάσει στην αγγλική ιστορία.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική της εποχής του πατέρα του. Το 1160 σε ηλικία μόλις 5 ετών παντρεύτηκε την δίχρονη Μαργαρίτα της Γαλλίας (1158–1197), κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Ζ΄ από την δεύτερη σύζυγο του, Κωνσταντία της Καστίλης. Ο γάμος αυτός έγινε προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των Καπετιδών και των Πλανταγενετών λόγω του νορμανδικού κάστρου του Βεξίν που είχε αποσπάσει ο Λουδοβίκος Ζ΄ από τον Γοδεφρείδο Πλανταγενέτη. Το κάστρο του Βεξίν παραχωρήθηκε ως προίκα στο νεαρό ζευγάρι.

Ο Ερρίκος ήρθε σε πρώτη ρήξη με τον πατέρα του το 1173, γιατί ήταν δυσαρεστημένος από τη μη παραχώρηση εξουσιών και τη μη χρηματοδότηση για τις αθλητικές περιοδείες του. Η εξέγερση –που έγινε με την παρότρυνση της μητέρας του– καταστάλθηκε και η μητέρα του φυλακίστηκε, ο ίδιος δε ο Ερρίκος συνέχισε τις περιοδείες του, ενώ φαίνεται ότι από τότε ο πατέρας του άρχισε να τον χρηματοδοτεί περισσότερο.

Αντιπροσώπευσε το 1179 τον πατέρα του στην τελετή ενθρόνισης του νέου βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Αυγούστου Β΄, και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν επικεφαλής συνοδείας 500 ευγενών.

Κακοτυχίες και πρόωρος θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τύχη του άλλαξε σημαντικά προς το χειρότερο το 1182, όταν ήρθε σε ρήξη με τον Γουίλιαμ Μάρσαλ, προϊστάμενο του περιοδεύοντος οίκου του, που κατηγορήθηκε για παράνομη σχέση με τη σύζυγο του Ερρίκου Μαργαρίτα, κατηγορία που έκανε τον ίδιο τον Μάρσαλ να αισθανθεί τεράστια ντροπή. Ο Ερρίκος έστειλε τη σύζυγό του Μαργαρίτα στη γαλλική αυλή, όχι λόγω διάστασης, αλλά πιθανότερα για να την προστατέψει από τον επερχόμενο εμφύλιο πόλεμο που θα είχε με τον πατέρα του και τον αδελφό του, Ριχάρδο. Είχε κάνει μαζί της μόνο ένα παιδί το 1173, το οποίο πέθανε τον ίδιο χρόνο, ενώ η Μαργαρίτα δεν έκανε κανένα άλλο παιδί ούτε με τον Ερρίκο, ούτε με τον δεύτερο σύζυγό της.

Το καλοκαίρι του 1183 βρισκόταν σε εκστρατεία στο Λιμουζέν κατά του πατέρα του και του αδελφού του Ριχάρδου, οπότε λεηλάτησε μερικά μοναστήρια, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για τους μισθοφόρους του. Τότε προσβλήθηκε από δυσεντερία, αρρώστησε βαριά και μεταφέρθηκε στο κάστρο του Μαρτέλ κοντά στην Λιμόζ. Λίγο πριν τον θάνατο του, ως ένδειξη μετάνοιας για τον πόλεμο κατά του πατέρα του, στάθηκε στο πάτωμα γυμνός κάτω από τη μορφή του Εσταυρωμένου. Προσκάλεσε τον πατέρα του στο νεκρικό του κρεβάτι να συμφιλιωθούν, αλλά ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄, νομίζοντας ότι επρόκειτο για τέχνασμα, αρνήθηκε.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry the Young King της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).