Ματθίλδη της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ματθίλδη της Αγγλίας
Matylda Anglicka.jpg
Δούκισσα της Σαξωνίας και της Βαυαρίας
Σύζυγος Ερρίκος ο Λέων
Επίγονοι Ματθίλδη
Ερρίκος Ε΄, κόμης του Παλατινάτου του Ρήνου
Λοθάριος της Βαυαρίας
Όθων Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Γουλιέλμος, δούκας του Λύνεμπουργκ
Οίκος Οίκος των Πλανταγενετών
Πατέρας Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας
Μητέρα Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Γέννηση 6 Ιανουαρίου 1156
Κάστρο του Ουίνσδορ, Μπέρκσαϊρ, Αγγλία
Θάνατος 28 Ιουνίου 1189 (33 ετών)
Μπράουνσβαϊγκ, Κάτω Σαξωνία, Γερμανία
Τόπος ταφής Καθεδρικός του Μπράουνσβαϊγκ, Κάτω Σαξωνία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )
Η ενθρόνιση του Ερρίκου του Λέοντος με την Ματθίλδη της Αγγλίας(1188)
Ματθίλδη της Αγγλίας

Η Ματθίλδη της Αγγλίας (Matilda of England, 6 Ιανουαρίου 1156 - 28 Ιουνίου 1189), αποκαλούμενη και Μωντ (Maud), ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας. Πέρασε μεγάλο μέρος της νεανικής της ηλικίας κοντά στη μητέρα της.

Ο Ραϊνάλδος του Ντάσελ, αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας, έφτασε στην αυλή του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β΄ στη Ρουέν το 1165, προκειμένου να πραγματοποιήσει συμφωνία για το γάμο της Ματθίλδης με έναν Γερμανό πρίγκηπα. Δημιουργήθηκε σύγκρουση ανάμεσα στους διαπραγματευτές, όταν ο Ροβέρτος του Μπωμόν, 2ος κόμης του Λέστερ, αρνήθηκε να χαιρετήσει τον αρχιεπίσκοπο, λέγοντας του ότι είναι υποστηριχτής του σχισματικού αντίπαπα Βίκτωρα Δ΄.

Τα αρχικά σχέδια του Ερρίκου Β΄ να παντρευτεί η Ματθίλδη με έναν από τους γιους του Ρωμαίου αυτοκράτορα Φρειδερίκου Α΄ εγκαταλείφθηκαν και η Ματθίλδη έφυγε από την Αγγλία το 1167, προκειμένου να παντρευτεί τον επόμενο χρόνο τον Ερρίκο τον Λέοντα (1129 - 1195), δούκα της Σαξονίας και της Βαυαρίας.

Παιδιά τους ήταν:

Την εποχή του γάμου τους, ο Ερρίκος ο Λέων ήταν ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Γερμανού αυτοκράτορα Φρειδερίκου Α΄ Μπαρμπαρόσα. Η Ματθίλδη κυβερνούσε τα εδάφη του συζύγου της, όταν αυτός έλειπε σε Σταυροφορίες (1172 , 1173). Ο σύζυγός της μπήκε σε διαμάχη με τον Γερμανό αυτοκράτορα και κατέφυγαν στην αυλή του πατέρα της στην Νορμανδία το 1182. Εκεί γνωρίστηκε με τον περίφημο τροβαδούρο Μπερτράν ντε Μπορν, ο οποίος συνέθεσε δύο ποιήματα για χάρη της. Έμειναν στην Νορμανδία υπό την προστασία του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β΄ και επέστρεψαν στην Σαξονία (1185). Η Ματθίλδη πέθανε το 1189.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Matilda of England της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).