Ματθίλδη της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ματθίλδη της Αγγλίας
Matylda Anglicka.jpg
Δούκισσα της Σαξωνίας και της Βαυαρίας
Γέννηση 6 Ιανουαρίου 1156
Κάστρο του Ουίνσδορ, Μπέρκσαϊρ, Αγγλία
Θάνατος 28 Ιουνίου 1189 (33 ετών)
Μπράουνσβαϊγκ, Κάτω Σαξωνία, Γερμανία
Τόπος ταφής Καθεδρικός του Μπράουνσβαϊγκ, Κάτω Σαξωνία
Σύζυγος Ερρίκος ο Λέων
Επίγονοι Ματθίλδη
Ερρίκος Ε΄, κόμης του Παλατινάτου του Ρήνου
Λοθάριος της Βαυαρίας
Όθων Δ΄ της Γερμανίας
Γουλιέλμος, δούκας του Λύνεμπουργκ
Οίκος Οίκος των Πλανταγενετών
Πατέρας Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας
Μητέρα Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Η ενθρόνιση του Ερρίκου του Λέοντος με την Ματθίλδη της Αγγλίας(1188)
Ματθίλδη της Αγγλίας

Η Ματθίλδη της Αγγλίας (Matilda of England, 6 Ιανουαρίου 1156 - 28 Ιουνίου 1189), αποκαλούμενη και Μωντ (Maud), ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας. Πέρασε μεγάλο μέρος της νεανικής της ηλικίας κοντά στη μητέρα της.

Ο Ραϊνάλδος του Ντάσελ, αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας, έφτασε στην αυλή του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β΄ στη Ρουέν το 1165, προκειμένου να πραγματοποιήσει συμφωνία για το γάμο της Ματθίλδης με έναν Γερμανό πρίγκηπα. Δημιουργήθηκε σύγκρουση ανάμεσα στους διαπραγματευτές, όταν ο Ροβέρτος του Μπωμόν, 2ος κόμης του Λέστερ, αρνήθηκε να χαιρετήσει τον αρχιεπίσκοπο, λέγοντας του ότι είναι υποστηριχτής του σχισματικού αντίπαπα Βίκτωρα Δ΄.

Τα αρχικά σχέδια του Ερρίκου Β΄ να παντρευτεί η Ματθίλδη με έναν από τους γιους του Ρωμαίου αυτοκράτορα Φρειδερίκου Α΄ εγκαταλείφθηκαν και η Ματθίλδη έφυγε από την Αγγλία το 1167, προκειμένου να παντρευτεί τον επόμενο χρόνο τον Ερρίκο τον Λέοντα (1129 - 1195), Γ΄ δούκα της Σαξονίας και ΙΒ΄ της Βαυαρίας.

Παιδιά τους ήταν:

  • Ματθίλδη (1171 - 1210)
  • Ερρίκος Ε΄, κόμης του Παλατινάτου του Ρήνου (1173 - 1227)
  • Λοθάριος (1174 - 1190)
  • Όθων Δ΄ της Γερμανίας δούκας της Σουαβίας (1175 - 1218)
  • Γουλιέλμος, δούκας του Λύνεμπουργκ (1184 - 1213)

Την εποχή του γάμου τους, ο Ερρίκος ο Λέων ήταν ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Γερμανού αυτοκράτορα Φρειδερίκου Α΄ Μπαρμπαρόσα. Η Ματθίλδη κυβερνούσε τα εδάφη του συζύγου της, όταν αυτός έλειπε σε Σταυροφορίες (1172 , 1173). Ο σύζυγός της μπήκε σε διαμάχη με τον Γερμανό αυτοκράτορα και κατέφυγαν στην αυλή του πατέρα της στην Νορμανδία το 1182. Εκεί γνωρίστηκε με τον περίφημο τροβαδούρο Μπερτράν ντε Μπορν, ο οποίος συνέθεσε δύο ποιήματα για χάρη της. Έμειναν στην Νορμανδία υπό την προστασία του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β΄ και επέστρεψαν στην Σαξονία (1185). Η Ματθίλδη πέθανε το 1189.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Matilda of England της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).