Μαργαρίτα της Γαλλίας, βασίλισσα της Αγγλίας και της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαργαρίτα της Γαλλίας, βασίλισσα της Αγγλίας και της Ουγγαρίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marguerite de France (Γαλλικά)
Γέννηση1158
Παρίσι
Θάνατος1197
Άκρα
Τόπος ταφήςΛίβανος
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνώσα βασίλισσα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕρρίκος ο Νεώτερος (από 1160)[1][2]
Μπέλα Γ' της Ουγγαρίας[2]
ΤέκναWilliam of France and the England[3]
ΓονείςΛουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας και Κωνσταντία της Καστίλης
ΑδέλφιαΦίλιππος Β΄ της Γαλλίας
Άννα του Βυζαντίου
Αλίκη της Γαλλίας
Αλίκη της Γαλλίας
Μαρία της Γαλλίας
ΟικογένειαΟίκος των Καπετιδών
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαργαρίτα της Γαλλίας (Margaret of France, Queen of England and Hungary, 1157 - 18 Σεπτεμβρίου 1197) βασίλισσα της Αγγλίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας μετά απο τους δυο διαδοχικούς της γάμους με τον Ερρίκο τον Νεώτερο και τον βασιλιά της Ουγγαρίας Μπέλα Γ´ ήταν μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Ζ´ και της δεύτερης συζύγου του Κωνσταντίας της Καστίλης. Οι μεγαλύτερες ετεροθαλείς αδελφές της Μαρία της Γαλλίας (1145-1198) και Αλίκη της Γαλλίας (1150-1197) ήταν επίσης ετεροθαλείς αδελφές του πρώτου συζύγου της Ερρίκου του Νεώτερου, ο μικρότερος ετεροθαλής αδελφός της αντίστοιχα ήταν ο κορυφαίος Καπέτης Γάλλος βασιλιάς Φίλιππος Αύγουστος.

Πρώτος γάμος της Μαργαρίτας με τον Ερρίκο τον νεώτερο του Ανζού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Νοεμβρίου 1160 η Μαργαρίτα αρραβωνιάστηκε τον Ερρίκο τον Νεότερο, δεύτερο γιο αλλά πρώτο επιζώντα και διάδοχο του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β΄, η ίδια ήταν μόλις 3 ετών και ο σύζυγος της 5, σαν προίκα η Μαργαρίτα έφερε στον ανήλικο σύζυγο της την περιοχή του Βεξίν. [4] Ο νεαρός σύζυγος της στέφθηκε συμβασιλέας με τον πατέρα του στις 14 Ιουλίου 1170 συμβασιλέας με τον πατέρα του βασιλιά Ερρίκο Β´ απο τον αρχιεπίσκοπο Θωμά Μπέκετ, η Μαργαρίτα δεν στέφθηκε μαζί με τον σύζυγο της γεγονός που εξόργισε τον πατέρα της, ο πεθερός της Ερρίκος Β´ για να τον ηρεμήσει πραγματοποίησε νέα στέψη του γιου του Ερρίκου αυτή τη φορά μαζί με τη σύζυγο του στον καθεδρικό ναό του Ουίντσεστερ στις 27 Αυγούστου 1172. [5] Το μόνο παιδί που έκανε η Μαργαρίτα με τον Ερρίκο ήταν ο Γουλιέλμος στις 19 Ιουνίου 1177 ο οποίος πέθανε 3 μέρες αργότερα, η Μαργαρίτα από τότε δεν έκανε άλλο παιδί όχι μόνο με τον Ερρίκο αλλά ούτε και με τον δεύτερο σύζυγο της κάτι που αποδεικνύει ότι εκείνη τη χρονιά μόλις 20 ετών έμεινε στείρα. Κατηγορήθηκε για ερωτικές σχέσεις με τον Γουλιέλμο Μαρσάλ, 1ο κόμη του Πέμπροκ αλλά η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτό στάθηκε αιτία για τον νεαρό Ερρίκο να αναζητήσει το διαζύγιο του αλλά οι πραγματικοί λόγοι ήταν ότι δεν του έκανε διάδοχο. Η Μαργαρίτα στάλθηκε στη Γαλλία προκειμένου να προστατευθεί από τον εμφύλιο πόλεμο του συζύγου της με τον μικρότερο αδελφό του Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.

Βασίλισσα της Ουγγαριας με τον δεύτερο γάμο της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύζυγος της πέθανε (1182), η στέψη της σύμφωνα με χρονικογράφο του 1218 περιελάμβανε ένα δακτυλίδι με τριαντάφυλλα σύμβολο του βασιλικού Οίκου του Ανζού, στη συνέχεια παντρεύτηκε τον βασιλιά της Ουγγαρία Μπέλα Γ΄, [6] ένα δαχτυλίδι από τριαντάφυλλα ανακαλύφθηκε στην τάφο της στη Βουδαπέστη (1838) και πιστεύεται ότι ανήκει στην ίδια. [7] Ο δεύτερος σύζυγος της πέθανε (1196) και την επόμενη χρονιά πραγματοποίησε ταξίδι στους Αγίους Τόπους στον Άγιο Ιωάννη της Άκρας, [8] πέθανε 8 μέρες μετά την άφιξη της, τάφηκε στον Καθεδρικό ναό της Τύρου σύμφωνα με τον χρονικογράφο Γουλιέλμο της Τύρου.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kindred Britain»
  2. 2,0 2,1 p10216.htm#i102152. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. Gilbert of Mons, Gislebertus, Laura Napran; Chronicle of Hainaut; Boydell Press, 2005
  5. W. L. Warren, Henry II, (Univ. of California Press, 1973), 111
  6. Local Tradition or European Patterns? The grave of Gertrude in the Pilis Cistercian Abbey, Jozsef Laszlovszky, Medieval East Central Europe in a Comparative Perspective, ed. Gerhard Jaritz, Katalin Szende, (Routledge, 2016), 84.
  7. Monk, Unknown (1218). Life of William Earl Marshall.
  8. The Chronicle of Ernoul records the arrival of "une reine en Hongrie...veve sans hoir" at Tyre [in 1197] and her death eight days later, specifying that she was the sister of the mother of Henri Comte de Champagne King of Jerusalem and had been "feme...le jouene roi d'Englietere…et suer…le roi Phelippe de France". Louis de Mas Latrie (ed.) (1871) Chronique d'Ernoul et de Bernard le Trésorier (Paris) (“Ernoul”) 26, p. 302.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gilbert of Mons, Gislebertus, Laura Napran; Chronicle of Hainaut; Boydell Press, 2005
  • W. L. Warren, Henry II, (Univ. of California Press, 1973)
  • Monk, Unknown (1218). Life of William Earl Marshall.