Ευαγόρας Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ευαγόρας.
Ευαγόρας Α΄
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 430 π.Χ.
Σαλαμίνα Κύπρου
ΘάνατοςΔεκαετία του 370 π.Χ. ή 374 π.Χ.[1][2][3]
Σαλαμίνα Κύπρου
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΣαλαμίνα Κύπρου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης (έως 374 π.Χ.)
Οικογένεια
ΤέκναΠνυταγόρας
Νικοκλής ο Σαλαμίνιος
ΓονείςΝικοκλῆς
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Σαλαμίνας στην Κύπρο (Σαλαμίνα Κύπρου)
king of Tyre
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ευαγόρας, (Εὐαγόρας), ήταν Έλληνας βασιλιάς της αρχαίας Σαλαμίνας στην Κύπρο (περίπου 435 - 374 π.Χ.)[4][5]. Η οικογένεια του βασίλευε στη Σαλαμίνα από την εποχή του Τεύκρου ιδρυτή και πρώτου βασιλιά της πόλης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την παιδική του ηλικία την πέρασε στην εξορία αφού η οικογένεια του είχε χάσει τον θρόνο. Ευρισκόμενος στους Σόλους[6] της Κιλικίας συγκέντρωσε 50 οπαδούς του και κατέλαβε τη Σαλαμίνα σε μία νύχτα διώχνοντας τον φοίνικα βασιλιά της Αυδήμονα. Ενίσχυσε τα τείχη και την άμυνα της πόλης, ακολούθησε αντι-περσική πολιτική και μέχρι το τέλος της βασιλείας του αγωνίστηκε για την ένωση όλων των Κυπριακών βασιλείων. Έκανε συμμαχία με τους Αθηναίους και συνεργάστηκε μαζί τους στη διαμάχη που είχαν με τη Σπάρτη.

Μετά την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς ο Αθηναίος ναύαρχος Κόνων κατέφυγε με τον στόλο του στη Σαλαμίνα. Αργότερα, με τη βοήθεια του Ευαγόρα και των Περσών νίκησε τους Σπαρτιάτες στη ναυμαχία της Κνίδου το 394 π.Χ.. Οι Αθηναίοι τίμησαν τον Ευαγόρα για την προσφορά του στήνοντας ανδριάντα το 396 π.Χ. στον Κεραμεικό.[4] Παρόλο που ο Ευαγόρας και οι Πέρσες συνεργάστηκαν οι μεταξύ τους σχέσεις παρέμεναν τεταμένες. Από το 391 π.Χ. προσπάθησε να ενώσει τις Κυπριακές πόλεις. Πρώτη υπέταξε την Αμαθούντα και με δυσκολία τις υπόλοιπες πόλεις ενώ συνάντησε και την απροθυμία των Αθηναίων να τον βοηθήσουν στέλνοντας τον Χαβρία με μικρή στρατιωτική δύναμη. Το 386 π.Χ. η Σπάρτη υπογράφει την Ανταλκίδειο ειρήνη που άφηνε την Κύπρο στους Πέρσες,[7] ο Ευαγόρας δεν πτοείται και, κάνοντας συμμαχία με τους Κίλικες, απελευθερώνει κάποιες πόλεις της Κιλικίας και της Φοινίκης. Το 381 π.Χ. ο στόλος του Ευαγόρα συντρίβεται στη ναυμαχία του Κιτίου και οι μάχες συνεχίζονται στην ξηρά. Ο Ευαγόρας αναγκάζεται να υπογράψει ειρήνη με δυσβάστακτους όρους.

Σύμφωνα με τον Πανηγυρικό του Ισοκράτη, ο Ευαγόρας ήταν ένα πρότυπο ηγεμόνα, του οποίου στόχος ήταν να προωθήσει την ευημερία του κράτους και των υπηκόων του από την καλλιέργεια του ελληνικού πολιτισμού. Ο Ισοκράτης αναφέρει επίσης ότι πολλοί άνθρωποι μετανάστευσαν από την Ελλάδα προς την Κύπρο. Ο Ευαγόρας έκοψε χρυσά νομίσματα αντικατέστησε το Περσικό νομισματικό σύστημα και έφερε το ελληνικό αλφάβητο αντικαθιστώντας το κυπριακό συλλαβάριο.[8]

Πέθανε το 374 π.Χ. όταν δολοφονήθηκε μαζί με τον γιο του Πνυταγόρα και τον διαδέχτηκε ο άλλος γιος του Νικοκλής.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Βάσσου Καραγιώργη, Αρχαία Κύπρος, Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1978
 • Φωκά Ν. Φωκιάδη, Ο Ελληνισμός της Κύπρου, 1962
 • Αθανασίου Σακελάριου, Τα Κυπριακά, γεωγραφία ιστορία, και δημόσιος βίος, Αθήνα 1890
 • Charles Rollin, Robert Lynam, The Ancient History of the Egyptians, Carthaginians, Assyrians, Babylonians, Medes and Persians, Grecians and Macedonians , 1836

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. www.classicpersuasion.org/pw/isocrates/pwisoc9.htm.
 2. www.academia.edu/4943557/THE_ARCHAEOLOGY_OF_THE_CYPRIOT_BASILEIS_MANIFESTATIONS_OF_ROYAL_AUTHORITY_IN_IRON_AGE_CYPRUS.
 3. journals.cambridge.org/article_S0017383500008937.
 4. 4,0 4,1 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 231, τομ. 12. 
 5. «Ευαγόρας Α' (435 - 374 π.Χ.) - Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.». www.greekencyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2017. 
 6. Ισοκράτης, Ευαγόρας 27.1-3
 7. Ο Ανταλκίδας ήταν Σπαρτιάτης. Συνεπώς δεν μπορεί να υπέγραψε την ειρήνη εκ μέρους της Αθήνας. Η Αθήνα είχε επαναστατήσει κατά της σπαρτιατικής ηγεμονίας με τη βοήθεια των Περσών, αναγκάζοντας τον Αγησίλαο να εγκαταλείψει το νικηφόρο του πόλεμο κατά των Περσών στη Μ. Ασία. Την Ανταλκίδιο Αιρήνη που άφηνε την Κύπρο και όλες τις ελληνικές πόλεις της Ιωνίας, Μ. Ασίας και Εγγύς Ανατολής στους Πέρσες έναντι παύσης του πολέμου, την υπέγραψε η Σπάρτη.
 8. Το κυπριακό συλλαβάριο ή αλλιώς κυπροσυλλαβική (παρακλάδι της γραμμικής Β΄) εγκαταλείφθηκε οριστικά κατά την ελληνιστική περίοδο. Το σύγχρονο αλφάβητο υπήρξε στην Κύπρο από την κλασική εποχή, όμως επισήμως καθιερώθηκε στη Σαλαμίνα (μόνο) για πρώτη φορά, από τον Ευαγόρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]