Νίκων Αρκουδέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλα άτομα με το ίδιο όνομα, δείτε: Νίκων (αποσαφήνιση).
Νίκων Αρκουδέας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Νοεμβρίου 1928
Θάνατος4  Σεπτεμβρίου 2005
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός Αστυνομικού Σώματος

Ο Νίκων Αρκουδέας (26 Νοεμβρίου[1] 1928 - 4 Σεπτεμβρίου 2005[2]) ήταν ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, που έφθασε μέχρι το βαθμό του Αντιστράτηγου. Τη δεκαετία του '80, έγινε διοικητής των ΜΑΤ και των ΜΕΑ, στη συνέχεια Αττικάρχης, και τελικά Αρχηγός της ΕΛΑΣ το διάστημα 1986-1988.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μανιάτης στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1928 στην Πολιάνα Λακωνίας (νυν Άγιος Νίκων Μεσσηνίας) και πήγε σχολείο στην Αρεόπολη Λακωνίας. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων και της Παντείου Ανώτατης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο). Σταδιοδρόμησε στην Αστυνομία Πόλεων, συνεχώς σε μάχιμες θέσεις.[3] Μεταξύ άλλων υπηρέτησε στο Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών, στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Πειραιώς, στο Τμήμα Αστυνόμευσης της τότε Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών και ως διευθυντής στην Γ' Αστυνομική Υποδιεύθυνση.[4]

Ο Νίκων Αρκουδέας ήταν θερμός υποστηρικτής του Ανδρέα Παπανδρέου και με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 ανέλαβε Διευθυντής Τάξης Αττικής, θέση που περιελάμβανε τα ΜΑΤ και τα ΜΕΑ. Όταν το 1984 συγχωνεύθηκαν η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων για να δημιουργηθεί η σημερινή Ελληνική Αστυνομία, ο Αρκουδέας διορίστηκε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, και αποκλήθηκε από τον Τύπο της εποχής «Αττικάρχης», ένα προσωνύμιο που με τον καιρό υιοθετήθηκε για τον εκάστοτε κάτοχο της θέσης. Στη συνέχεια ο Αρκουδέας διετέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας από το Δεκέμβριο του 1986 ως τον Απρίλιο του 1988, οπότε και παραιτήθηκε.

Μετά την αποστρατεία του, εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές της περιόδου 1989-1990, αλλά για λίγες ψήφους δεν κατάφερε να εκλεγεί. Αργότερα έγινε διευθυντής Ασφαλείας στην Ιονική Τράπεζα και για ένα διάστημα ορίστηκε γενικός διευθυντής του Ολυμπιακού Σταδίου στην Καλογρέζα.

Το 1994 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου, και το 1998 με την παράταξη της Μαρίας Δαμανάκη. Στα τελευταία του χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Πολιανιτών Μάνης και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παλαιού Φαλήρου. Συνεισέφερε σε πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες Μανιατών.

Προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκων Αρκουδέας ήταν ο πιο αναγνωρίσιμος αστυνομικός της Μεταπολίτευσης. Ξεχώριζε για την πρωτόγνωρη τότε τακτική του να κατεβαίνει ο ίδιος στους δρόμους και να συντονίζει επιχειρήσεις, κάτι που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στους πολίτες[5] και του έδωσε μια δημοσιότητα που ποτέ ξανά δεν απέκτησε αστυνομικός: χαρακτηριστικά, όταν η σταδιοδρομία του Αρκουδέα κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 1986 με την ανάληψη της Αρχηγίας της ΕΛΑΣ, ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης Αντώνης Δροσογιάννης είπε πως ο νέος Αρχηγός δεν χρειάζεται συστάσεις γιατί είναι γνωστός και αγαπητός σε όλους τους Έλληνες.

Οι επικριτές του Αρκουδέα τον κατηγόρησαν για αστυνομική βία και υπερβολική σκληρότητα, ιδιαίτερα στις λεγόμενες «επιχειρήσεις αρετής» που πραγματοποιούσε στα Εξάρχεια. Ο ίδιος το αρνήθηκε κατηγορηματικά και τόνισε ότι δεδομένης της κατάστασης που επικρατούσε τότε, μάλλον ήταν συγκρατημένος στις επιχειρήσεις της αστυνομίας, ενώ προτού επέμβουν τα ΜΑΤ προσπαθούσε πάντοτε να λύσει το θέμα με διαπραγματεύσεις.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κυριάκου Δ. Νικολαρέα, Όσιος Νίκωνας ο Μετανοείτε (Ο βίος και το έργο του), Αθήνα 1985, σελ. 69.
  2. Πέθανε ο Νίκων Αρκουδέας[νεκρός σύνδεσμος], 4-9-2005, pathfinder.gr, ανάκτηση 4-6-2013.
  3. Απογευματινή, 23 Δεκεμβρίου 1986 "Αρχηγός ο Αρκουδέας"
  4. Το Έθνος, 23 Δεκεμβρίου 1986 "Η Νύχτα των Στρατηγών" Ποιοι είναι οι νέοι Αρχηγοί σε ΓΕΣ, ΓΕΝ ΓΕΑ και Αστυνομία
  5. Πάνος Σόμπολος, Το Έθνος, 23 Δεκεμβρίου 1986
  6. Ελευθεροτυπία, 29 Ιουνίου 2003[1][νεκρός σύνδεσμος]