Δυτικά προάστια Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ευρωπαϊκή Ένωση Ελληνική Δημοκρατία Ελλάδα

Ζώνη Δ Αθηνών

Ζώνες Αθηνών-Πειραιώς-Αττικής

Τα Δυτικά Προάστια των Αθηνών είναι συγκρότημα Δήμων, ορισμένοι εκ των οποίων εντάσσονται στα διοικητικά όρια πρωτευούσης και άλλοι εκτός. Πρόκειται για τη Ζώνη Δ, γνωστή ως "Δυτική Αθήνα". Συγκεκριμένα στη ζώνη υπάγονται τα δυτικά και βορειοδυτικά προάστια, καθώς και οι πόλεις της Δυτικής Αττικής μελετώντας την Αθήνα ως μητροπολιτική οντότητα.

Ιστορικό κέντρο του συγκροτήματος είναι το Αιγάλεω, το οποίο μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα αποτελούσε πρωτεύουσα της Δυτικής Αττικής. Σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο είναι το Περιστέρι, ο 5ος μεγαλύτερος σε πληθυσμό Δήμος της Ελλάδος το 2008. Σημαντική βιομηχανική πόλη της Δυτικής Αττικής αποτελεί και η ιστορική Ελευσίνα.

Οι δήμοι του συγκροτήματος εκτείνονται κυρίως στην πεδιάδα που οριοθετείται από τα Τουρκοβούνια, τον Κηφισό, την Πάρνηθα και το Αιγάλεω, ενώ πλέον επεκτείνονται προς το Θριάσιο Πεδίο.

Πρόκειται για το πιο πυκνοκατοικημένο συγκρότημα των Αθηνών, μαζί με τις εργατουπόλεις του Πειραιά. Επίσης, καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό της βιομηχανικής παραγωγής των Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια γνώρισε ανάπτυξη, στην οποία συνέβαλε η ίδρυση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, οι νέοι χώροι εργασίας στην τριτογενή παραγωγή, τα θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα και το γενικότερο κλίμα ανάπλασης. Επίσης, καταλυτικό ρόλο στη δημογραφική εξέλιξη διαδραμάτισε η έλευση του Μετρό και τα συγκοινωνιακά έργα ανάπτυξης που έχουν προαναγγελθεί.

Το συγκρότημα καθίσταται προσβάσιμο από τα βορειοανατολικά μέσω της Λεωφόρου Κηφισού (επέκταση της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας), από τα δυτικά μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, και από τα βορειοδυτικά μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών. Σε τοπικό επίπεδο εξυπηρετείται κυρίως από τη Λεωφόρο Θηβών που κινείται κατακόρυφα από το Περιστέρι.

Συχνά διατυπώνεται η ανησυχία από τους κατοίκους, κυρίως τους νέους, αδυναμίας αγοράς ιδίας κατοικίας, καθώς φαίνεται να έχουν προεξοφληθεί οικονομικά τα έργα ανάπτυξης που πρόκειται να γίνουν, σε μια προσπάθεια σχετικής εξομοίωσης των αξιών στη μητροπολητική πόλη των Αθηνών. Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας από το Υπουργείο Οικονομικών πηγάζει από την επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προσέγγιση των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.


Δήμοι και περιοχές των Δυτικών Προαστίων

 1. Αγία Βαρβάρα
 2. Άγιοι Ανάργυροι
 3. Αιγάλεω
 4. Άνω Λιόσια
 5. Ασπρόπυργος
 6. Αφαία Χαϊδαρίου
 7. Δάσος Χαϊδαρίου
 8. Ελευσίνα
 9. Ζεφύρι
 10. Ίλιον
 11. Καματερό
 12. Λουτρόπυργος
 13. Μαγούλα
 14. Μάνδρα
 15. Μέγαρα
 16. Μπουρνάζι
 17. Νέα Πέραμος (Μεγάλο Πεύκο)
 18. Περιστέρι
 19. Πετρούπολη
 20. Φυλή
 21. Χαϊδάρι