Νομός Ευβοίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας)

Συντεταγμένες: 38°30′N 24°00′E / 38.5°N 24°E / 38.5; 24

Εύβοια
Περιφερειακή ενότητα
Χάρτης της Ελλάδας με {{{Όνομα}}}
Θέση του νομού Εύβοιας στον χάρτη της Ελλάδας
Χώρα Ελλάδα Ελλάδα
Πρωτεύουσα Χαλκίδα
Ιστορική Πρωτεύουσα
Δήμοι 8
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα
Έτος δημιουργίας νομού
Γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Έκταση  
 • Συνολική 4.164 τ.χλμ
 • Κατάταξη
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 207.735 (2021)
 • Κατάταξη πληθ. 11η
 • Πυκνότητα 49,9 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 38η
ISO 3166-2 GR-04
Ταχ. κώδικες 34* **
Πιν. αυτοκινήτων XA, ΕΗ
Ιστότοπος naevias.gr

Ο Νομός Ευβοίας ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ενώ από το 2011 αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο νομός περιλαμβάνει τα νησιά Εύβοια και Σκύρο, καθώς και μικρό τμήμα της ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας.

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του ελληνικού αρχιπελάγους μετά την Κρήτη και σίγουρα κατέχει προνομιακή γεωγραφική θέση, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Είναι χωρισμένη από την κυρίως χώρα της Ελλάδας, από την Ευβοϊκή θάλασσα, η οποία αποτελείται από δύο μεγάλους κόλπους. Σε γενικές γραμμές είναι μακρόστενη. Η γενική της κατεύθυνση είναι από ΒΔ προς ΝΑ.

Η Σκύρος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Ο Νομός Εύβοιας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αποτελείται από τους δήμους: Διρφύων–Μεσσαπίων, Ερέτριας, Ιστιαίας–Αιδηψού, Καρύστου, Κύμης–Αλιβερίου, Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας, Σκύρου και Χαλκιδέων, με πρωτεύουσά του τη Χαλκίδα.

Μερικά από τα βουνά του νομού είναι: Δίρφης, Όχη, Ξηροβούνι, Σκοτεινή, Πυξαριάς, Καντήλι, Τελέθριο, Όλυμπος, Μαυροβούνι, Ζάρακας. Μέσα από αυτά κυλούν οι ποταμοί Κηρέας και Νηλέας. Επίσης συναντάμε τις λίμνες Δύστος και Παραλίμνη (στη Στερεά Ελλάδα).

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλά μέρη[1] που εντυπωσιάζουν και τον πιο δύσκολο επισκέπτη, όπως κοντά στο Μαντούδι, στην Κήρινθο (Κρύα Βρύση), που έχει τα λείψανα των οχυρώσεων της αρχαίας Κηρίνθου, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι, το μαρμάρινο άγαλμα ταύρου στους Ωρεούς, τα Δρακόσπιτα στα Στύρα αλλά και τις όμορφες ακρογιαλιές στην Αγκάλη Αγίας Άννας, στα Νέα Στύρα και αλλού. Επίσης ο επισκέπτης, μπορεί να θαυμάσει στο Αλιβέρι τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο, το ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος στο Βαθύ, το βενετσιάνικο κάστρο, το σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη αλλά και τα κατάλοιπα των μεσαιωνικών πύργων στο Βασιλικό - Λευκαντί, τον υγροβιότοπο της λίμνης του Δύστου κ.ά.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εποχή του χαλκού η Εύβοια κατοικούνταν από το αρχαιοελληνικό φύλο των Αβάντων.[2] Ο Όμηρος αναφέρει πως οι Άβαντες συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο[3] στο πλευρό των Αχαιών. Αναφέρει μάλιστα πως είχαν ιδρύσει ήδη τις πόλεις Χαλκίδα,[4][5] Ερέτρια,[6] Ιστιαία,[7] Κήρινθο,[8] Κάρυστο,[9] και Στύρα.[10] Οι πόλεις της Εύβοιας κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. είχαν εξελιχθεί σε μεγάλες εμπορικές δυνάμεις της περιοχής. Φημίζονταν επίσης για τα κεραμικά τους. Κατά τον αιώνα αυτόν οι Ευβοείς άρχισαν να δημιουργούν αποικίες, αρχικά στη Χαλκιδική και στη συνέχεια στην Κάτω Ιταλία,[11] στην οποία ίδρυσαν τις πρώτες ελληνικές αποικίες.

Παραλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο νομό Ευβοίας συναντάμε 67 παραλίες και η καθεμία έχει την δική της ιστορία αλλά και ομορφιά. Κάποιες από αυτές είναι: η Αγία Παρασκευή, μια παραλία με άμμο και βότσαλα, έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι και είναι κοντά στην Κάρυστο. Έχει γάργαρα νερά και απίστευτη θέα, που βλέπει τον φάρο και τον κόλπο της περιοχής. Η Αγκάλη κοντά στην Αγία Άννα με την πανέμορφη με 5 χιλιόμετρα παραλία. Ο Αγιόκαμπος, φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια και τις ψαροταβέρνες του, παραλία επίσης με άμμο. Ο Άγιος Δημήτριος, γνωστός από τα γυρίσματα της ταινίας Deep End,[12] με καταγάλανα νερά και υπέροχα λευκά βότσαλα. Ο Άγιος Μερκούριος, μια μεγάλη παραλία με χαλίκι ψιλό, πιο γνωστή για τον βράχο Κεφάλα, που βρίσκεται κοντά στην Κύμη. Ο Αλμυροπόταμος, βρέχεται από τον Ευβοϊκό κόλπο, μια οργανωμένη παραλία που διαθέτει ότι χρειάζεται ο κάθε επισκέπτης, με ρηχά νερά και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.[13] Το Αρμυρίκι (Αρμυρίχι), ένας απάνεμος, κλειστός όρμος, χωρίς πολυκοσμία, με τη γραφική ψαροταβέρνα του. Η Βύθουρη[14] μια παραλία κοντά στη Γλυφάδα, είναι εξωτική και ιδιαίτερη, με βράχια γύρω της και ο ήλιος τη βλέπει μόνο για 6 ώρες την ημέρα, είναι ιδανική για όσους αγαπούν τη φύση. Επίσης, η παραλία του Χερόμυλου[15], έχει μεγάλη έκταση, είναι κι αυτή απομονωμένη και βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγιοι Απόστολοι, προτιμάται για ελεύθερο κάμπινγκ.

Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2011 και με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», ο νομός Εύβοιας αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (με πρωτεύουσα τη Χαλκίδα) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με την συνένωση και συγχώνευση των δήμων από 25 (και 2 κοινότητες) σε 8 όπως προέβλεπε το Πρόγραμμα, οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Έδρα Πληθυσμός(2011)
Διρφύων - Μεσσαπίων Ψαχνά 18.800
Ερέτριας Ερέτρια 13.053
Ιστιαίας-Αιδηψού Ιστιαία 21.083
Καρύστου Κάρυστος 12.180
Κύμης-Αλιβερίου Αλιβέρι 28.437
Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας Μαντούδι 12.045
Σκύρου Σκύρος 2.994
Χαλκιδέων Χαλκίδα 102.223

Αντιπεριφερειάρχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Νομός Ευβοίας - Χαλκίδα». helloGreece. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2021. 
  2. «Ποιοι ήταν οι σκληροτράχηλοι πολεμιστές της Εύβοιας που ξύριζαν τα κεφάλια τους και άφηναν αλογοουρές. Δείτε από ποιο σημείο απέπλευσαν για να πάρουν μέρος στον Τρωικό πόλεμο (drone)». ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. 14 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2022. 
  3. «5. Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ». ebooks.edu.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2022. 
  4. «Δήμος Χαλκιδέων». Δήμος Χαλκιδέων. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2022. 
  5. «Δήμος Χαλκιδέων». Δήμος Χαλκιδέων. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2022. 
  6. «Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας». www.efaeuv.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2022. 
  7. «Τα φιλοξένεια της Ιστιαίας». PalmosEv.Gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2023. 
  8. «Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας». www.efaeuv.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2023. 
  9. «Μελέτη και προσανατολισμός του «Δρακόσπιτου» της Όχης στην Εύβοια». Αρχαιολογία Online. 25 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2023. 
  10. «Στύρα Νέα - Πληροφορίες - Eviaportal.gr». Νέα της Χαλκίδας, Εύβοιας & Στερεάς Ελλάδας - Eviaportal.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2023. 
  11. Διαβουλεύσεις : Tα Ελληνόφωνα χωριά στην Κάτω Ιταλία (22/02/2020), https://www.youtube.com/watch?v=bTVhdTxgF_I, ανακτήθηκε στις 2023-05-04 
  12. «Οι παραλίες-θησαυροί της Εύβοιας και πώς να τις επισκεφθείτε!». www.olaevia.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2023. 
  13. «THE 5 BEST Euboea Region Boat Rides, Tours & Water Sports». Tripadvisor (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2021. 
  14. «Παραλία Βύθουρη». EviaGreece. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2021. 
  15. «Παραλία Χερόμυλος Αλιβέρι». EviaGreece. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]